~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Monday, March 16, 2009

Kek Batik yg yummyyy!~

Khamis lepas, mama teringinla plak nak buat Kek Batik.. so carik2la resepi kat net, memang byk!! dan mcm2 jenis.. so tryla satu.. memang simple & mudah! tp kan mama tak letak milo sbb takde so, gantikan dgn cadbury hot chocolate, biskut marie pun takde, gantikan dgn biskut rich tea mcvities.. kena pandai ubah2 skit, hehe..


okla memang sedap & enak!! rasa coklat yg sedap & tak manis sgt maybe sbb tak letak milo.. Ibrahim & babah pun suka!! bestla sbg desert lepas makan or utk minum petang.. so pada sesiapa yg nak try bolehla ambil resepi ye!

Kek batik biskut marie
Source: mrsdayat@myresipi.com

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 cwn air
3/4 cwn gula
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..
gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara
patah2kan biskut
dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula.
Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api, masukkan telur.. kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat). padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.
(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

4 comments:

tunfrida said...

ohohohhhhh.....Nabilah, kau bikin aku terliur nihh!!

unique1012 said...

normi,
huhu.. kau lg pakar!! setakat kek batik ni petik jari saje, hehe.. blehla buat utk MHI yg gemarkan coklat, ;)

isya said...

as'kum..salam pknalan..isya pun teringin nak cuba la..

unique1012 said...

wsalam isya,
salam kenal gak, buat jgn tak buat ye, pastu tepek kt blog, hehe