~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Tuesday, December 21, 2010

Aishah @ 3 months!~


Alhamdulillah, sekejap je kan masa berlalu.. Aishah pun dah 3 bulan lebih.. Antara beberapa aktiviti yang kami lakukan utk Aishah selepas pulang ke Malaysia :-

29/11/2010,

10.00am - Jabatan Pendaftaran Negara Putrajaya - pergi register Mykid Aishah.. sebab Aishah lahir di UK, kami kena pergi ke Kaunter Kewarganegaraan Tingkat 1, bukan di tingkat 3.. punyala penat kami dari Tingkat 2, ke Tingkat 3, last sekali kat tingkat 1 plak.. akhirnya dapatla buat Mykid.. insyaAllah siap sebulan dari tarikh buat, 29/12/2010

6.00pm - Sunatkan Aishah di Azzahra Bangi - alhamdulillah, nangis tak lama, jumpa doktor perempuan kt outpatient klinik je.. terus tanya utk BCG immunization sekali, tp sbb dah tutup, kenala pergi keesokan harinya..

30/11/2010, 10.00am - Immunization - BCG for at birth & HEP B 1st dose - Azzahra Bangi - yang BCG kena naik kt Ward nursery, nurse kt situ yg inject, yang HEP B 1st dose, di Outpatient klinik je, jumpa doktor lelaki plak..

09/12/2010, 11.00am - Immunization for 3 months - Poliklinik Annur BTHO, klinik ni dekat je dgn rumah, doktor lelaki, check perkembangan Aishah sekali, alhamdulillah semuanya ok- waktu ni berat Aishah dah 5.25kg

sekarang ni Aishah dah sibuk mengereng2, cuma tak pass lagi nak meniarap.. kekadang tido pun mengereng, hehehe.. senyum girang bila diagah, hehehe alhamdulillah semoga Aishah membesar dgn sihat sejahtera hendaknya, insyaAllah :)

Sunday, December 12, 2010

Alhamdulillah, selamat sampai di tanahair tercinta!~

Setelah 2 tahun 2 bulan 2 minggu & 6 hari kami di Manchester, alhamdulillah, selesaila segala urusan kami dibumi UK.. marilah sambung perjuangan di tanahair tercinta! hehe..


Kami selamat tiba di KLIA 26/11/2010 yg lepas sempena hari jadi babah! hadiah hari jadi yg paling bermakna! :) Kami naik Emirates airline, dari Manchester Airbus 380 & dari Dubai Boeing 777.. first time pula buat Aishah yg baru 2 bulan 1/2 menaiki kapal terbang, alhamdulillah, semuanya ok cuma, ada satu bag kami tertinggal kt Dubai masa transit, so dpt lambat sehari..


sekarang ni tempoh menyelesaikan segala urusan yg sepatutnya di sini, insyaAllah ada masa mama update lagi! :) terima kasih kepada semua Warga Manchester yg pernah mengenali kami, semoga semuanya success selalu! :)

Monday, November 22, 2010

Marhaban Aishah & Hadi!~

13/11/2010 yang lepas, Alhamdulillah, Helwa Manchester menganjurkan majlis marhaban Aishah & juga baby Hadi, berlangsung dari 2pm hingga 5pm..


Majlis diadakan di rumah Doktor Aini yang juga ibu kepada baby Hadi yang berada di Crumpsall.. Baby2 & ibu masing2.. baby Hadi tua sebulan je dari Aishah :)


Banglong Ibrahim & Aishah :), Aishah dalam Moses basket milik Helwa :)


Para hadirin yang hadir.. termasuk juga staff doktor Aini, orang2 putih semuanya :)


Majlis bermula dengan video & tazkirah : permulaan yang baik (perkembangan bayi dari alam rahim hingga keluar menurut perspektif Islam) & disusuli dgn selawat atas nabi..


Sambil berselawat, sambil bertahnik (memberi tamar & air zam zam kepada baby) & diakhiri dgn bacaan doa selamat, serta penyampaian cenderahati.. Sempat juga bergambar dgn AJK Helwa 2010/2011, gambar ke-4 dibawah :)


Selepas itu acara makan2.. ada nasi ayam panggang madu, kek coklat, tiramisu, puding buah, kuih muih & mcm2 lagi!! meriah!! :)


Sempatla kami bergambar sekeluarga.. alhamdulillah :) Terima kasih kepada Helwa Manchester & juga Doktor Aini diatas majlis yang diadakan!!

Saturday, November 20, 2010

Jalan2 lagi!~

3/11/2010 - kami ke Sainsbury's Heaton Park.. sebelum tu, pam tayar & cuci kereta dulu! hehe..


Dah lamanyala tak basuh kereta!! hehe.. Excited jugala Ibrahim.. Aishah, mcm biasa, relex jela :)

Dalam Sainsbury tak ambil gambar pun, tp yang bestnya tengah sales 20% off bahagian clothing.. dptla rembat skit baju Aishah :) Ibrahim plak dpt buku Thomas & Timmy Time, pun tengah offer..

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha!~

Selamat hari raya aidiladha utk semua umat Islam yang menyambutnya!! UK beraya hari ni.. Malaysia beraya esok kan!! semoga kita sama2 menghayati betapa besarnya pengorbanan Nabi Ibrahim & anaknya Nabi Ismail dalam mematuhi perintah Allah.. Semoga segala pengorbanan yang kita lakukan juga diberkati oleh Allah..


Pagi ni, mama ada appointment kat hospital, so beraya di hospital ler nampaknya.. appointment habis tengahari.. nak kata ramai, boleh tahanla.. terpaksala menunggu nak jumpa doktor.. alhamdulillah blood count stable & hari ni dapat discharged dari Dr Hemotologist tu.. so mama dah tak perlu makan ubat tambah darah lagi lepas ni, alhamdulillah, syukur!!!

Friday, November 12, 2010

Aishah @ 2 months!~

2 hari lepas, 10/11/2010 genap usia Aishah 2 bulan.. dan pada 9/11/2010, mama bawa Aishah pergi first immunisation utk 8 weeks.. 2 cucuk terus.. 1 kt peha kanan & 1 lagi kt peha kiri.. sian anak mama.. tp alhamdulillah, nangis sekejap je masa masuk jarum, pastu relex je & zzZZzz, hehehe..


tp nampakla Aishah letih satu hari tu, tambahan pula kami bagi ubat demam sbb nurse cakap kemungkinan demam.. tp alhamdulillah Aishah tak demam..

Balik tu sempat lagi kami menyinggah Tesco, babah jaga Aishah & Ibrahim dlm kereta sementara mama bershopping.. habis mama shopping, babah plak masuk shopping! hehe.. ikut turnla plak..

Aishah sekarang dah pandai senyum2 & bersuara sesekali, mcm nak ajak borak je hehe.. rambut pun dah byk gak tumbuh cuma tak panjang lagi.. masih suka tido!! susu pun dah berubah ke nombor 2 utk hungrier baby, kuat minum betul!! Suka betul kalau keluar jalan2.. alhamdulillah semoga anak mama akan terus sihat & ceria selalu!! insyaAllah..

Tuesday, November 9, 2010

Jom jalan2!~

Jom gi Asda Manchester Fort!! hehe.. mana lagi nak pergi.. tempat ni je yg paling dekat ngan rumah.. dah lama gak ni 28/10/2010 aritu.. pergi Asda mencari baby carrier.. alhamdulillah dptla apa yg dihajati..



Then, 30/10/2010, kami pergi Arndale plak.. yg ni pun mmg tempat favourite bila ke bandar sbb senang nak parking.. pergi sini tak sah kalau tak singgah foodcourt.. Ibrahim yg beria nak makan ice cream.. tapi takdela plak.. takperla, makan je apa yg ada ye..



Pastu balik singgah plak Toy'sRus.. tempat ni pun favourite gak.. Ibrahim suka betul bila dtg sini.. tak lain tak bukan membelek Thomas n Friends trains toys!! peminat setiala katakan, hehehe..


Tp kali ni, suka plak dia naik kereta ni haa.. pusing2 kt dalam tu, sampai tak nak balik!! isk isk.. last2 nak juga balik.. tp nak naik Thomas dulu! hehehe..


Aishah mcm biasa, tido!! hehe.. dia jaga bila lapar je.. sejuk2 ni mmg best tido!! hehe..

Saturday, October 30, 2010

Fire!!~

Kejadian baru je berlaku tadi.. Mula2 kami pun tak perasan, tetiba je ada orang ring our bell.. then ketuk2 pintu.. ingatkan siapa yg datang.. bila babah buka pintu, tengok ada kebakaran kat luar!! Tadi masa kami keluar mmg ada nampak sofa merah kat luar tu ada orang buang.. tak sangka plak malam ni dah terbakar!!

Ermm.. almaklumla esokkan Halloween.. Orang2 kt sini bila ada sambutan camni, mulala main fireworks.. so kami assume sofa tu terbakar sbb kena fireworks.. tp yg paling kesian ada satu kereta ni park depan tempat kebakaran ni, habis bonet keretanya terbakar jugak.. nasib baikla org ni cepat2 alih kereta dia, kalau tak mau terbakar semuanya!!



Api punyala marak!! takleh nak curah air pun, sbb terlampau panas!!! so semua orang tengok je.. yang agak bagus.. pihak bomba dtg agak cepat!! sempatla masuk dalam video yg babah amik ni.. tapi sorryla kena teleng skit kepala nak tengok video ni, hehehe..

Saturday, October 23, 2010

New Thomas & Friends Collection!~

Last weekend, babah & Ibrahim pergi Tesco beli barang dapur.. biasanya bila gi Tesco, first tempat yg for sure singgah adalah tempat toys!! hehe.. Ibrahim la yg punya plan :) selalunya tengok2 je.. but this time, tengah sales!! so babah belikan Ibrahim Mega Bloks Thomas & Friends dapat half price discount..


Wah apalagi, punyala gembira Ibrahim!! balik2 je terus main.. yang bestnya, ada Cranky!! kira collection baru.. pastu, ada Thomas & James.. lagi riuhla Ibrahim bercerita!! hehe..

Saturday, October 16, 2010

Sepetang di Toys R Us!~

2/10/2010 - Saturday 2 minggu lepas.. babah ajak mama keluar.. so pergila Toys R Us.. mencari backpack utk Ibrahim pergi Nursery.. jumpala Thomas bagpack..


sambil2 tu sempatla Ibrahim & babah try Nintendo DSI baru kat sana, hehehe.. suka betul Ibrahim main Super Mario.. Mama & Aishah plak window shopping kt bahagian baby.. saja tengok2..


Dah nak balik, Ibrahim naik Thomas plak.. selalunya Ibrahim tak suka naik benda bergerak2 ni, tp this time hendak plak dia.. maybe sbb Thomas tu tak gerak kuat2 sgt! hehe.. time tu je Mama & Aishah keluar berjalan, pastu, dah tak dah.. tunggu jela lepas pantang :)

Wednesday, October 13, 2010

Aishah dah 1 month!~

10/10/2010 - Ahad baru ni, Aishah dah sebulan, alhamdulillah.. sekejap je kan.. sekarang ni, Ibrahim pun makin sayang dengan adik dia.. bila Aishah nangis je terus bagi tau mama "Baby crying mama!! sambil menjerit kuat2!! hehe" senangla skit kalau mama nak buat keje, dah ada Ibrahim bleh tengokkan Aishah..

latest picture of BangLong Ibrahim & Aishah.. Aishah pun makin bam bam.. tak byk ragam!! alhamdulillah.. tidur je siang malam.. nangis nak susu je.. immunisation pun takde lagi, kt sini start 2 bulan baru dia nak inject, kalau kt Malaysia, lahir2 je dah kena kan.. so nak bawa Aishah keluar pun agak bahaya, so mmg duk je kt rumah.. adala keluar sekali dua..

Tp ada lagi latest cerita tentang Aishah, kami dah botakkan Aishah, hehehe.. Tp sbb pencukurnya tak berapa nak bagus, jadinya takdela licin sgt.. adala lagi rambut Aishah skit2.. kira okla tu kan.. sian dia dah takde rambut!! takperla, insyaAllah nanti tumbuh lebat lagi!! :)

11/10/2010 - Isnin, petang dalam kul 6.00pm, Auntie Aida sefamily dtg berziarah Aishah.. borak sakan sampai lupa nak bergambar.. thanks Auntie for the present!! :)

Sunday, October 10, 2010

Ibrahim @ Temple Primary School!~

30/9/2010 - Thursday last 2 weeks first day Ibrahim at school.. suka betul Ibrahim.. tak takut langsung dia!! hehe.. first day just 1 hour je & babah kena tunggu.. 2nd day plak, 1 hour juga, tp babah tak payah tunggu.. Ibrahim ok je, sampaikan tak nak balik bila babah jemput dia, sabar jela!! :)


Handsome tak Ibrahim beruniform?? hehe.. merah menyala!! Time kat school, Ibrahim sampai2 je suka betul main sand!! bykla mainan lagi.. suka betul Ibrahim dpt gi school..


Tapi ada cerita tak best skit pasal school ni.. Rabu lepas, first day Ibrahim full time from 9.00am to 3.20pm, sebelum tu hanya 2 - 3 jam je.. so hari ke 5 tu, Ibrahim kena ketuk dgn kawan dia.. sampai benjol!! kesian Ibrahim.. mula2 masa babah ambil Ibrahim dari school langsung tak tau pasal tu, cikgu dia langsung tak bagi tau, senyum je masa tu.. padahal Ibrahim waktu tu sampai tertidur dalam keseduan!! terukkan!! bengang betul kami.. kami tau pun sbb ibrahim mengadu sakit!! pastu mama pelik, sakit kt mana, bila mama check, rupa2nya benjol kt belakang kepala..


Terus babah bawa Ibrahim gi Accident & Emergency NMGH, doktor cakap agak serious juga, so dia advice Ibrahim tak pergi school selagi tak baik, tapi doctor tu tak nak plak keluarkan medical report utk Ibrahim sbg bukti, sabar jela.. so sekarang ni Ibrahim duk kt rumah je.. kami dah hantar complaint letter pada headteacher pasal cikgu dia kt school, then kami baru terima call dari headteacher dia Jumaat baru ni .. so skrg ni tgh tunggu response diorg pasal hal ni.. selagi takde apa2 tindakan & reply in black & white dari pihak sekolah yg jamin bahawa perkara ni takkan berlaku lagi, kami tak hantar Ibrahim ke school ni selagi tak dapat jaminan.. kang tak pasal2, benda lain plak yang berlaku pada Ibrahim, nauzubillahiminzalik.. kalau takde apa2 jaminan in black & white, kami nak forward pada children service centre under Manchester City Council..

Ibrahim yang suka sekolah pun boleh cakap tak nak pergi sekolah dah, trauma!!.. nampak sangat cikgu tu tak responsible, tak ambil tindakan masa kejadian berlaku sampai benjol teruk.. patutnya kena letak ice supaya benjol tu tak teruk.. then bagi tau kami tentang kejadian tu, supaya boleh ambil tindakan yg sepatutnya.. then cikgu kena monitor all the time, pastu kena nasihat budak2 ni jgn bergaduh, bukan biar je.. don't care attitude mmg bahaya!! itula apa yg berlaku kt UK ni.. bukan sekolah je, boleh dikatakan semua tempat camtu..

Wednesday, October 6, 2010

Akikah Aishah @ Majlis Hari Raya MCCH & SKMM!~

25/9/2010 - Sabtu di Abraham Moss High School, Cheetham Hill Manchester telah diadakan majlis hari raya MCCH & SKMM.. kami berpeluang menyumbangkan seekor kambing bagi tujuan Akikah Aishah.. alhamdulillah :)


Tp masa majlis ni, Babah, Wan, Atuk & Ibrahim je yang pergi.. meriah jugala!! dptla mereka merasa kambing tu, hehehe..


Tengahari tu, Auntie Intan sefamily dtg tengok Aishah.. dan petang pula, Auntie Ina sefamily pula dtg tengok Aishah.. thanksla Auntie2 atas hadiah yg diberi!! :)

*Piccas Mama & Aishah from FB Kak Intan, thanks kak!! :)

Sunday, October 3, 2010

Beraya ke London?!~

21/9/2010 - Alhamdulillah, birth cert Aishah settle pagi di register office di Manchester.. petangnya kami bertolak ke London.. tujuannya nak register kelahiran Aishah sbg rakyat Malaysia & buat passport sekali kat High Commission Malaysia London.. Tak rancang pun, sementara ada Wan & Atuk ni, kira senangla skit nak bawa Ibrahim & Aishah sekali..


Kami sewa kereta kawan kami disini, alhamdulillah Wan ada license Uk, so insurances pun tak mahal sgt nak top up.. perjalanan pergi yg agak lama sbb tersalah masuk jalan A, dekat 3 jam juga Mr GPS bawa kami sampai ke Stoke On Trent lagi.. sempat singgah Morisson, hehe.. lepas tu baru dpr keluar highway.. terus ke Travelodge Heathrow Terminal 5.. kami pernah menginap kt sini Summer last yr masa bawa nenek & atuk.. hotel ni pun kami booking 3 days before.. tak dptla murah sgt, 2 family room utk 2 malam kira okla drpd menginap dlm London..


Sempat berhenti sekejap kt service, makan malam & isi minyak.. Sampai hotel pun dah malam, memang tinggal tido je..


Pagi, kul 8 lebih dah bertolak ke High Commssion Malaysia London, pepagi semua org nak gi keje, jam le juga.. sampai dekat kul 10.00.. ramai gak org tengah menunggu.. tp tak ramai nak register baby.. kena amik gambar Aishah dulu, alhamdulillah Aishah jaga time ni, so dpt amik gambar dia buka mata, itu requirement dia.. pastu isi form yg original kt situ walaupun kami dah isi form yg download dari internet.. okla tak lama pun.. yg penting document semua cukup lengkap!! alhamdulillah.. 2 counter kena pergi, birth registration & juga passport..


Lepas tu, kena tunggu nak pick up plak, kul 3.00 hingga 4.00 ptg.. kt situ siap ada gerai mkn lagi, mmg mudah, makanla kt situ je.. pastu sementara nak menghabiskan waktu.. kami pun pergila Hyde park.. tak jauh pun dari situ.. cuma nak kena carila, hehe.. mmg besar park ni.. jenuh gakla berjalan nak sampai ke lake dia tu.. Ibrahim suka betul dpt tengok duck!! Aishah plak, mmg tido je kerjanya, hehe..


Lepas tu, kami dtg semula ke HiComm, sempatla solat qasar Zohor & Asar skali, dont worry ada prayer room kt situ.. then kami menunggu lagi nak pick up birth registration & passport Aishah.. selepas tu kami ke Malaysian Hall London, di Bayswater.. nak jumpa abang Wan yg dah menetap lebih 35 tahun kt London tu.. dptla jumpa Uncle Omar.. alhamdulillah masih sihat lagi!! kami makan2, borak2.. Ibrahim plak dah lena!! dah nak balik baru bangun..


Then, bila dah keluar dari Malaysian Hall, ingatkan nakla pergi ke London Eye, semua pun dah kepenatan.. tengok jela dari dalam kereta.. hehehe.. jalan2 di kota London mencari jalan keluar nak pulang ke hotel!! :)


Alhamdulillah semua settle, so next day dlm kul 11 camtu, baru kami keluar.. menuju pulang ke Manchester.. sempat singgah ke Oxford services, mengalas perut.. sampai rumah kul 4.00ptg jugala..

Thursday, September 30, 2010

Gambar Raya!~

Alhamdulillah, walaupun raya ni agak kecoh skit.. hehe.. tapi masih sempat kami sekeluarga bergambar berbaju raya!!.. waktu ni dah 21/9/2010 - 12 hari Syawal, Aishah pun 12 harila juga.. sbbnya menunggu Pakteh & Auntie Lang balik dari London, barula semua orang ada..


Sekarang ni, Wan, Atuk, Pak Teh & Auntie Lang semua dah balik Malaysia.. Tinggalla mama, babah, Ibrahim & Aishah.. terasa lain dah suasana kt rumah ni.. mana taknya, hampir sebulan Wan & Atuk melayan kerenah Ibrahim!! nasib baik Ibrahim dah start school.. kira okla tu.. takdela dia terasa sgt!! :) Ada Aishah ni bisingla juga rumah ni dengan tangisannya!! hehehe..

Monday, September 27, 2010

Thomas in Manchester!~

5/9/2010 - Ahad, sehari sebelum mama masuk ward, sempat lagi kami bawa ibrahim pergi tengok Thomas, Ibrahim's favourite train yg ada buat exhibition di Museum of Science and Industry (MOSI), Manchester. Alhamdulillah, kami tau pun sbb belek surat kabar lama, dan nak dijadikan cerita, hari yg kami pergi tu last day exhibition tu, nasib baik sempat lagi.. Tak perlula bawa Ibrahim ke Drayton Manor, Thomas Land kat Tamworth lagi, sbb dah jumpa Thomas kt sini..

Kami bertolak pagi dalam kul 9.00pagi, nak mencari lagi kt mana museum tu.. bila dah sampai, nak mencari parking plak, alhamdulillah ada parking tak jauh dari museum tu.. gembira betul Ibrahim!! terus nak naik Thomas, okla.. nasib baik sampai pagi.. so masih tak berapa ramai lagi.. dapatla naik Thomas, 2 round jugakla Thomas tu pusing..


Bila dah abis tu, pergi plak tempat permainan dia.. leka betul Ibrahim main kat situ.. semua nak main!! mcm2 ada.. sampaikan tak nak stop!! lama gak kami tunggu!! selain tu ada bilik tv, siarkan Thomas punya video.. then ada face painting, game utk budak2, treasure hunt, ada juga sourvenir, buku, batch Thomas & etc yang dijual kt situ..


Tapi yang paling best, Ibrahim dapat jumpa fat controller & minta sign utk Junior Engineer Certificate sebagai kenangan!! Bila kami nak balik, Ibrahim menangis2 tak nak balik!! last2 bila dapat ice cream baru senyap!! dalam tu ada cafe, so blehla berehat sekejap sementara tunggu Ibrahim makan ice cream.. bila dah abis, barula kami balik, itupun kena pujuk bebaik, punyala dasyat penangan Thomas ni!! :)

Friday, September 24, 2010

Jalan2 with Atuk & Wan Part 2!~

Masa ni masih lagi belum bersalin.. 4/9/2010 Saturday, kami pergi ke Manchester United Stadium.. saja bawa Wan & Atuk.. pergi MU mega superstore.. sebenarnya malam tu ada game kt stadium tu, so org dah mula ramai.. nasib baik ada parking utk visitor.. alhamdulillah..


Adala Atuk beli topi MU & Wan belanja Ibrahim beli jersi boleh tulis nama & number.. saja buat kenangan utk Ibrahim!! hari tu nak beli yg Liverpool tak dpt, MU pun jadila kan.. thanks Wan!!

Lepas tu kami ke Trafford Centre plak.. then ke Button Square.. Ibrahim still remember Manchester Legoland.. dia busy nak masuk, hehhe... bila tengok harga, wah wah dah naik 10gbp.. memang cekik darah!! tak jadila masuk.. sbb kami dah masuk pun arituh.. so jalan2 je kt luar tu.. siap ada bungee jumping atas trampoline & merry-go-round mcm kt funfair tu kt situ.. ingatkan nak bawa ibrahim naik kuda merry-go-round tu, tp tak nak plak dia!! hehe.. last2 jalan2 masuk kedai je kt situ.. pastu rehat jap kt bangku yg ada.. then balik! nak makan, tengah puasa kan.. so tak leh lama2 la..

Wednesday, September 22, 2010

Aishah ketika di SCBU!~

Lepas mama dpt balik rumah 12/9/2010, keesokannya 13/9/2010 - Monday 9.00am, mama ada appointment dgn pakar darah plak, sampaila 11.00 lebih.. then lepas tu baru pergi tengok Aishah kt SCBU.. Tp bila jumpa doktor, doktor kata Aishah dah boleh keluar tp diorang ingatkan yang mama masih di ward, so diorg ingat nak hantar Aishah naik ke ward mama utk observe one more day, tp mama cakap yg mama dah discharged..

So diorang minta mama stay utk jaga Aishah satu malam..okla.. mama pun balik dulu dgn babah berkemas apa yg patut.. pukul 6.00pm mama dtg balik dgn Wan, Atuk & Ibrahim... Dptla Wan & Atuk tengok Aishah plak..


Petang tu, mama mandikan Aishah & tidur di bilik yg disediakan.. Aishah minum susu ready made dari Cow & Gate sepanjang di hospital memandangkan susu mama tak cukup.. Okla, Aishah ni tak byk ragam.. tido je.. malam bangun pun sekali je..


Depan bilik tu, ada visitor room, ada mcm2 toys.. Ibrahim cukup suka.. sampai2 je main sampaila nak balik..

14/9/2010 - pagi.. doktor pakar check Aishah, alhamdulillah, semua ok.. dan dah boleh balik.. tp sebelum tu kena buat hearing test dulu.. so mama pun tunggu jela sampai kul 2.00 baru ada nurse dtg nak buat test tu.. tak lama pun.. dalam 10 minit je dah settle.. kul 3.00 lebih baru kami dpt bawa Aishah balik rumah..

Saturday, September 18, 2010

Pengalaman bersalin Aishah!~

Mama nak cerita tentang, camna bermulanya process bersalin mama kt sini..
Masuk hospital 6/9/2010 (Isnin) - 8.00pagi, mama & babah dah sampai.. then midwife buat CTG baby dulu before masuk ubat induces dalam 11.30pagi camtu.. tunggula mama & babah sampai petang.. tp takde apa2 pun, contraction tu adala tp tak kuat.. masuk ubat pun sekali je, sbb sebelum ni pun mama ceaser, so tak bleh lebih dari sekali..

Sempat lagi babah bawa mama gi makan2 kt cafe hospital tu, sbb dah bosan sgt!! hehehe.. mama jela yg makan, babah kan puasa.. sampaila kul 7.00 lebih malam, babah temankan mama then babah balik.. mama plak kena start puasa dari 12.00mlm utk bersedia sekiranya kena operation keesokannya..

hari ke-2,Selasa 7/9/2010, pagi kul 6.30, midwife kejut buat CTG baby sebelum doctor dtg check.. waktu tu contraction mmg dah kuat gak.. bila doctor check, tak buka lagi pun.. tp still bagi mama peluang sampai petang, sbb dia kata contraction kuat, so maybe ada peluang utk normal.. so mama bleh start mkn balik.. fuhh mmg lapar giler time tu.. terus gi pantry, mkn roti.. kat ward tu mmg disediakan pantry utk patient, siap ada mcm2 lagi, tp kena buat sendiri semua, okla, free la katakan..

petang, dlm kul 2.00 lebih, doktor dtg lagi check, dia kt baru buka 1cm, so dia kata boleh balik plak & dtg balik khamis.. tp tak jadi, sbb midwife suruh stay sampai Rabu, baru boleh balik.. tunggula mama lagi semlm..

8/9/2010 - Rabu pagi, doktor dtg check lagi.. bukaan masih 1 cm juga tak berubah.. so mama boleh balik, tp punyala lambat, kul 4.00ptg baru settle.. alhamdulillah, dpt jumpa Ibrahim!! rindu betul kt dia..

9/9/2010 - Khamis pagi, 7.30am kami dah sampai, tp tunggu sampai kul 10.00 lebih baru ada midewife dtg buat CTG.. Doktor dtg check, tp still masih 1 cm, so mmg mama dah confirm kena ceaser, dtgla doktor bius terangkan procedure semua, cuma kena tunggu darah je dari Liverpool, so sbb darah tu lambat, maka, ceaser pun postpone juga.. doktor gyne dtg ptg kul 3.00pm camtu ckp mama boleh balik rumah dulu & dtg balik pagi utk ceaser.. sementara nak tunggu balik, dalam kul 4.00ptg mama rasa mcm basah je, so mama dpt agak yg air ketuban dah pecah.. makin sakit jadinya.. tp midwife mcm tak percaya, siap suh mama pakai pad hospital & tunggu 1 jam.. ermm sabar jela kan.. tunggu 1 jam, tunjuk kt midwife, baru percaya, then midwife terangkan, kalau warna air ketuban, pink ok, tp kalau dah hijau maksudnya baby dah start berak.. then tak lama lepas tu, mama tukar pad, tengok air ketuban mama dah start hijau.. maksudnya baby dah berak dalam perut!! sangatla takut!! tapi bila CTG, movement baby still active, so kira okla..

Dah 9.00 mlm camtu, baru midwife start buat CTG & boleh ckp yg delivery suite penuh, so mama kena tunggu sebelum dibawa turun Labor Ward.. tunggula sampai 12.00 lebih, baru dpt turun, bila dah turun, badan mama dah rasa tak sedap!! bila check, mama dah fever.. then midwife ckp tak boleh dpt epidural sbb mama amik ubat tambah darah tu, so mama just boleh hidu gas je utk kurangkan sakit.. hidula gas tu setiap kali contraction kuat melampau.. punyala ngantuk!!!

10/9/2010 Jumaat - Dah kul 4.00pagi camtu, babah dah tak tahan tengok CTG baby, heartbeat baby up to 180.. maksudnya baby mmg stress yg teramat.. sbb kalau normal dalam range 130-150.. so babah suruh stop then go for ceaserean.. tengah2 sakit2 tu.. mama kena bangun pergi opreation theatre plak.. Allah je yg tau camna rasanya.. sampai situ, kena mkn ubat & hidu gas, pastu dah tak sedar langsung.. sampaila babah kejut kul 6.00a.m.. rasa sakit jela.. dah lahir rupanya Aishah kul 5.11am, tp mama tak dpt tengok sbb Aishah terus dimasukkan ke intubator di Neonatal Unit (Special Care Baby Unit) tkt 1..

Bila mama dah betul2 sedar, baru mama dipindahkan ke Postnatal unit tkt 3.. itupun mama asik tido je.. sampaila keesokan paginya.. barula mama ok, babah dtg suruh bangun.. petang dah segar skit.. babah tolak mama gi tengok Aishah..

11/9/2010 - Sabtu, Hari ke-2 Aishah, masih byk wire2 kt badan dia, so tak bolehla nak angkat suka2.. lagipun mama masih tak boleh kuat2 sgt.. so dtg pun dapat tengok jela.. malam tu mama kena pindah bilik lain..

12/9/2010 - Ahad, hari ke-3, babah dtg bawa Ibrahim.. Dptla Ibrahim tengok Aishah for the first time.. excited betul dia nak pegang Aishah.. tp mama agak risaula sbb tengok dia menggeram, hehehe.. then Ibrahim ikut Atuk balik..


Alhamdulillah, petang tu mama dpt balik.. adala souvenir dari hospital tajaan Bounty, mostly barangan utk baby.. cam wipe, dypers, pembasuh baju, nappy rash cream & coupon2 discount.. okla kan.. Semoga Allah kurniakan kesihatan yg baik utk mama terus kuat, insyaAllah :)

InsyaAllah, nanti mama cerita tentang Aishah plak ok!!

Saturday, September 11, 2010

Welcome Aishah!~


Alhamdulillah, our 2nd baby, Aishah selamat dilahirkan pada 10/09/10 bersamaan 1 Syawal, jam 5.11am di North Manchester General Hospital setelah berhempas pulas selama 13 jam selepas air ketuban mama pecah pada pukul 4ptg hari sebelumnya..

Akhirnya Aishah keluar juga, jam 5.11am secara ceasarean, sbb mama boleh demam plak sbb tak dpt epidural, pakar bius tak bagi sbb mama on medication utk tambah darah, takut nanti vulnerable to spinal infection.. pastu heartbeat baby pun tinggi mencecah 180, takut betul babah tengok time tu.. rasa mcm dah tak nak tunggu utk normal delivery.. Tp akhirnya babah minta juga utk stop oxytocin, then go for ceaserean, at least dpt selamatkan baby..

Masa lepas lahir, Aishah dah biru & terlentang, kata doctor pakar baby yg standby masa tu.. babah pun tak dpt tengok mama operation sbb dah emergency, mama langsung tak sedar masa operation sbb kena amik general anaesthetic..

Begitula cerita mcm mana Aishah lahir.. mama disedarkan pukul 6.00am oleh babah, mama jaga tp masih mamai selama 15 minit camtu.. alhamdulillah, semuanya selamat, tp Aishah sedang di Neonatal Unit, tkt 1.. tak dpt mama tengok, hari ni 2nd day barula mama boleh bangun dan pergi tengok Aishah, babah tolong amikkan wheel chair and push mama turun tkt 1, insyaAllah esok nak tengok Aishah lagi..

InsyaAllah, nanti mama update lagi tentang dari mula masa dimasukkan di Ward sejak Isnin lepas..

Tuesday, September 7, 2010

Jalan2 with Wan & Atuk part1!~

Walaupun tengah berpuasa, alhamdulillah, masih boleh juga berjalan2 ke tempat2 yang menarik di Manchester ni bersama Wan & Atuk..


30/8/2010 - Arndale Manchester - W.H Smith, Aldi Supermarket dan juga Market Street


Sempat lagi makan ice cream Thorntons Ibrahim ni waktu di Arndale


1/9/2010 - Arndale Manchester lagi - T.K. Maxx, Market Street & Arndale Market.. time ni pun Ibrahim makan ice cream juga tapi kat food court Arndale Market tu, dia still ingat kedai pancake yg jual ice cream tu, sabar jela kan :)


2/9/2010 - University of Manchester, temankan babah ke uni jumpa postgraduate director sambil2 tu pergila melawat bilik babah & university precinct center..


Balik singgah Asda Hulme di town.. Ibrahim dah tido waktu kami sampai disini, terpaksala tido dalam troli sbb tak bawa stroller..