~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Thursday, October 29, 2009

Jom Dinner jap!~

Dinner kami Isnin baru ni.. :) Ada mcm makan kt kedai tak? hehehe.. takdela, ni makan kt umah.. bukan apa kira special skitla, tp still malas nak buat sos putihnya, Fish, Squids & Chips makan dgn mayonis & cheese je, tak lupa juga sos chili maggi, hehe..


Resepi camna nak buat coating utk fish fillet tu ada kat bawah bagi sesiapa penggemar fish n chip.. mama guna cod fish, pastu ada lebih, mama goreng skali dgn frozen squid guna resepi yg sama! makan dgn chip & salad, mmg sedap!!!

Resepi:
Fish n Chips Dengan Sos Putih

Bahan-bahannya:
Dowry fish fillet (beberapa keping)
2 biji telur
Serbuk roti (bread crumb)
Sedikit lada sulah
Sedikit garam

Bahan untuk sos putih:
2 s/b majerin
1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
1 s/b tepung gandum
1/2 s/t mix herbs
1 cawan susu segar
1/2 cawan air
Sedikit lada hitam
Secubit garam

Cara-caranya:
Pukul telur bersama lada sulah dan sedikit garam,
celupkan dowry fish fillet kedalam bancuhan telur tadi,
kemudian celupkan pula dengan bread crumb,
ratakan dan pastikan ikan disaluti sepenuhnya dengan bread crumb,
gorengkan ikan didalam minyak yang banyak,
goreng hingga garing,
angkat dan toskan minyaknya.

Cara membuat sos putih:
Panaskan majerin didalam periuk kecil,
tumiskan bawang besar sehingga layu,
masukkan tepung gandum dan kacau sebati.
masukkan pula bahan2 yang sos yang lain,
masak sehingga menggelegak dan tutup apinya.

Cara menyediakan:
Ambil ikan yang telah digoreng tadi dan letakkan didalam pinggan, kemudian tuangkan sos putih diatas ikan tadi dan bolehlah dihidang.
Tambahkan dengan sayur-sayuran, kentang goreng/rebus dan lain2 jika mahu.

Source:
http://suejoshua.blogspot.com/2009/03/fish-n-chips-dengan-sos-putih.html

Monday, October 26, 2009

Balik KL plak!~

Masa hari balik dari Penang ke KL, sempat lg Ibrahim main kt luar rumah Wan.. apa yang dibuatnya??? ermm.. waktu ni mama pun takde, siapa yg melayan Ibrahim kt luar?? siapa lagi kalau bukan babah, yg amik gambar Ibrahim ni, hehhe..

memula tengok je..

lepas tu berani plak Ibrahim nak pegang! eeiiii, sabar jela..

Kami bertolak dari Penang pagi dalam kul 11.00.. kali ni Atuk pun join skali! :) berhentila juga 2 kali, first kt Simpang Pulai, yg ni memang favourite Atuk, makan nasi ayam, nasi lemak, bihun sup & tak lupa juga durian, hehehe..

kitaorg teruskan perjalanan.. pastu berhenti plak kat restaurant jejantas Sg Buloh, berhenti solat & makan lagi! hehe.. kali ni makan A&W pula.. best betul pekena waffle & ice cream!, nyum nyum.. sampaikan babah amik gambar pun tak perasan, hehehe..


Perjalanan diteruskan lagi hinggala sampai ke KL, ermm.. sempat lagi babah snap gambar kt bawah ni.. hanya tinggal kenangan jela bangunan ni! :)


Cantik kan, permandangan bangunan menara TM ni dari bawah! hehe.. Akhirnya kami sampai rumah Cheras petang tu! penat sungguh rasanya!


Tapi malamnya lepas Maghrib, kami keluar gak gi Alamanda, sbb Auntie Lang nak belanja Ibrahim, mama & babah kat Nando's, ye ye, best!!! hehe.. pastu singgah plak office Auntie Lang kat Wisma Putra, Putrajaya.. balik je dah kul 11.30pm.. amacam penat tak penat??!! hehe.. okla nanti sambung lagi ye, insyaAllah..

Friday, October 23, 2009

Tabung Haji & Sunshine Square!~

Pagi Isninnya, kami bertiga & atuk keluar dlm kul 10.00 pergi sarapan dulu.. Atuk bawa kami ke Taman Tun Sardon, byk juga gerai kt sini.. makan nasi lemak, capati & kuih muih..

lepas tu baru kami ke Kompleks Tabung Haji yang terletak di Bayan Lepas, tujuannya nak simpan duit raya Ibrahim, sebelum raya arituh dah buka akaun TH Ibrahim kt Kajang, ni nak simpan duit rayala plak.. Alhamdulillah, byk jugala collection Ibrahim raya tahun ni, tak sempat2 nak pergi masa di KL, alhamdulillah, ada juga kesempatan masa kt Penang ni..


Babah & mama je yg masuk, atuk & Ibrahim tunggu kt luar.. tau tak apa yg Ibrahim buat?? hehe.. dia main kat air pancut + kolam kt luar, suka betul dia!! Kompleks ni kira besar jugala, siap ada tempat penginapan skali..

Lepas tu kami ke Sunshine Square kt Bayan baru.. tujuannya sbb Wan dpt boucher Sunshine RM100 masa cabutan bertuah hari keluarga Recsam tu, so dptla atuk RM50 & kami RM50..thanks Wan!! apalagi gembirala kan..itu yang kami pergi Sunshine ni.. sampai dalam kul 11 pagi.. supermarketnya memang dah buka awal pagi, tp bahagian atas (department store) yg menempatkan pakaian, barang elektrik tak buka lagi, pukul 12 tghr baru buka, pelik kan!! 1 jam jugala kami menunggu.. sambil2 tu jalan2 jugala kat bhgn supermarket.. Ibrahim suka betul naik trolley supermarket tu..


Selain tu, sempatla kami duduk2 kejap kt foodcourt minum air & jalan2 tengok2 kerepek & tudung yg dijual depan supermarket tu.. Bila dah buka bhgn atas, kami pun pergila naik lift ke tkt 3, sampai kt pintu department store tu, boleh guard tu cakap tak boleh masuk trolley!! ish ish.. angin betul dibuatnya!! last2 turun balik, babah je yg naik, mama & Ibrahim tunggu kt bawah.. rupa2nya atuk pun ada kt bawah tgh baca newspaper..

Then Ibrahim nampak ice cream, belila utk Ibrahim, vanilla cone.. abisla meleleh2 Ibrahim makan ice cream, mama pun makanla juga, nak kurangkan meleleh tu, hehehe.. tiba2 ada plak lalat hinggap kt ice cream Ibrahim, terkejut Ibrahim & mama dibuatnya!! last2 Ibrahim tak nak makan ice cream dia!! hehehe.. nasib baik dah makan byk jugala.. terpaksala buang! lama juga menunggu babah..

Lepas babah turun, atuk plak naik!! iskkk.. so kami pun singgah balik kt foodcourt, kali ni mama makan laksa & babah makan nasi lemak, then bungkus nasi ayam bawa balik rumah, nasib baik atuk tak lama, tp penat gakla, Ibrahim siap melepas lagi (buang air besar) gi ler tukar jap kat toilet wanita, takde tempat baby kt situ.. pastu kitaorg balik!! penat sungguh!!

Esoknya dah nak balik KL, nanti sambung cerita lg ye :))

Tuesday, October 20, 2009

Jom ke Paradise Sandy Beach Resort! ~

Lepas balik dari Bayu Beach Hotel & Resort, kitaorg terus check in di Paradise Sandy Beach Resort, at Tanjung Bungah, tak jauh dari situ.. kali ni Wan yg belanja..


bilik dia cantik jugala, cuma aircond tak berapa nak sejuk!! tak berapa bernasib baik skit..


permandangan luar pun cantik!!


indah sungguh ciptaan tuhan! :)



sampai2 je Ibrahim memang dah tdo dari dlm kereta lagi sampaila masuk bilik.. penatla tu main air!! hehe.. kami pun berehat sambil tengok tv.. dalam pukul 6pm, barula turun, ingatkan nak bawa Ibrahim mandi pool, tp tetiba sampai kt pool tu, angin punyala kuat dari arah pantai, sampai terbalik semua kerusi & meja di situ.. kami semua dah cuak!! semua bergegas masuk hotel!! tak jadila nak mandi pool.. last2 babah & ibrahim berendam je dlm bath tub kt dlm bilik! hehehe.. jadila kan daripada kempunan.. takper esok masih ada, insyaAllah!


malam lepas maghrib, Pakteh dah sampai dari lepas kerja terus join kami makan kt Delifrance kt hotel tu.. semestinya buffetla juga kan.. malam tu mostly Italian food, pasta, spaghetti, lasagnea, lamb ribs & mcm2 lagi desert yg disediakan..


keesokan paginya, breakfast kt tempat yg sama dlm kul 8.00pagi, then babah, mama & wan bawa Ibrahim mandi kt pool!! hehe.. first time ni Ibrahim masuk pool, suka betul dia!!! ramai juga budak2 yg mandi sekali dlm pool tu.. memula Ibrahim asik berjalan je dlm air tu, almaklumla tak dlm pun, hehe.. lepas tu babah ajar camna nak float, lama2 baru la dia seronok imbang badan guna pelampung, hehe..sampai tak nak naik dia!! menggigil2 pun tak kisah dah, sabar jela..


then lepas tu babah bawa gi pool org dewasa plak, kali ni manala bleh berjalan kan sbb dalam sgt!! asik berpaut jela dgn babah, main lambung2 la pulak, hehe..


pastu gi plak kat tempat air terjun, main air lg kt situ!


sampai masuk air telinga Ibrahim! hehe


then lepas tu, kitaorg bawa Ibrahim mandi kt pantai plak, tp tak lama pun, Ibrahim takut ombak, hehehe.. bagus juga, sbb risaula kan..


Belakang tu bangunan hotel yg kami menginap! tinggi gakla..


siap ada horse lagi kalau nak tunggang..

pastu kami masuk balik kawasan pool, babah & ibrahim bersihkan diri then naik bilik.. mama kemas2 apa yg patut, pastu sedia utk check out.. balik rumah makan tengahari, berehat.. petang lepas Asar kami keluar semula pergi Gurney Plaza, saja jln2 & window shopping.. then kami dinner kat Manhattan Fish Market..


Ibrahim siap makan ice cream McD lagi, suka betul dia dpt mkn ice cream!!


Wan n Pak Teh..


Kami bertiga! :)


lepas tu balik rumah solat Maghrib, pastu gi Tesco plak, hehe.. punyala sakan berjalan..

Esoknya kemana pula? nanti mama sambungla lagi ye :)

**Hari ni hari jadi Nenek TPG! Happy Birthday Nenek! Semoga panjang umur & dimurahkan rezeki & bahagia selalu disamping Atuk insyaAllah.. Kami disini sentiasa doakan kesejahteraan nenek di Malaysia..

p/s ada problem skit nak upload gambar kt scrapbook sebab tu gambar tunggang langgang, layan je la eh ;P

Sunday, October 18, 2009

Jom ke Penang lagi?!~

2 Oct 09, kami ke Penang lagi! bertolak tengahari dari Cheras, sampai dlm 5 ptg, 2 kali berhenti makan & solat.. Malam tu makan Ala Thai di Jelutung, memangla best!! hehe..tengokla beria2 betul Ibrahim makan, hehehe..


Esoknya 3 Oct 09, ada hari keluarga Seameo Recsam, tempat Wan bekerja, so kami pun joinla skali.. Tak join main pun, join makan2 je, ehehehe.. family day ni diadakan di Bayu Beach Hotel & Resort, Batu Feringgi, Penang.. Best gakla!!


Kami sampai hampir pukul 12 tghr, sessi penyampaian hadiah sedang dijalankan, lama gakla.. sampaikan sempat gak babah bawa Ibrahim jalan2 kt tepi pantai, waktu ni mama tak ikut, agak2 apa yg Ibrahim buat ye?? main pasir? main air? kejar burung? hehe.. mcm2 rupanya yg dia buat.. alhamdulillah cuaca memang cerah & panas! hehe..


Lepas tu makan kt ballroom hotel sambil2 cabutan bertuah.. Makanan dia pun agak menyelerakan!! biasala kan kalau makan kt hotel, mestila buffet.. so mcm2 ada!! nasi goreng, lauk pauk, ayam, udang, daging, ikan, sayur2an.. ada rojak buah, laksa, ice cream, agar2, kek2, buah2an & mcm2 lg..


Dapatla makan puas2 hehe, Ibrahim plak sampai2 je makan laksa, pastu ice cream plak.. ada gakla mama suap nasi goreng, dah kenyang dia busy jalan2 pastu main atas pentas! sabarjela anakku, risau dibuatnya!! naik tangga, turun tangga, takut jatuh je!! mula2 dia sorang2 je, pastu ada plak budak2 lain yg join sama, hehe.. Last2 babah bawa dia kuar kat tepi kolam sbb tak nak ganggu majlis cabutan bertuah..


Suka betul Ibrahim dpt main tepi kolam, adala anak pak Arab ni pun tengah mandi manda kt dlm kolam tu, suka betul dia mengusha Ibrahim, hehehe.. Ibrahim plak busy main air, abis basah!! dahla baju semua dlm kereta.. bila dah main, susah plak nak suruh berhenti, ehehe..

Last2 kami naik semula ke tempat makan, tapi hanya duduk kt luar, sessi cabutan bertuah masih berjalan, mama just ambil barang & stroller tunggu Wan and Atuk kt kereta sbb Ibrahim dah basah kuyup.. sampai di kereta tukar baju and seluar, sbb lepas ni ada nak pergi tempat lain pulak.. kemana tu? insyaAllah mama sambung next time ok! tunggu ye :)

Friday, October 16, 2009

Alhamdulillah selamat tiba di Manchester!~

Kami tiba hari Rabu 14 Oct 09 lalu, jam 2 ptg di rumah! sungguh penat!!Alhamdulillah.. memang best dpt beraya di Malaysia! dpt jumpa family!! dan juga kawan2.. Pada kawan2 yg dpt jumpa, thanks sbb sudi luang masa jumpa kami..

Pada yg tak sempat tu, minta maaf byk2 sbb memang tak cukup masa!! byk benda yg perlu diselesaikan masa balik ni.. Nak update blog ni pun tak sempat2.. InsyaAllah, lepas ni mama akan update aktiviti2 kitaorg masa kt Malaysia ye..

Monday, October 5, 2009

Jalan2 beraya!~

Jumaat, 25 Sept kitaorg balik semula ke Cheras.. masa sampai dirumah, kami disambut oleh Awe, nenek babah.. kira pangkat moyangla bagi Ibrahim yg duduk kt Kuala Pilah..


waktu ni Ibrahim tengah lena diulit mimpi, hehehe...

Sabtunya dapatla beraya ke rumah saudara sebelah babah plak..

Tengahari kami ke Seri Kembangan, rumah ibu saudara babah, dptla Ibrahim jumpa Abg Ashraf, yg lagi 2 org, Abg Syafiq & Hafiz takde keluar.. pastu jumpa Abg Iqbal & bondanya Kak Intan.. kiranya diorg ni cucu2 ibu, panggilan utk ibu saudara babah tu..


Best betul Ibrahim dpt main car, helicopter & mcm2 mainan lg kt sini..


Malamnya kami ke PJ pulak, rumah nenek Hawa.. di sini kami jumpa skali dgn keluarga Auntie Uji, adik Wan..


Bila dah ramai2, memang syokla berborak sakan, hehe.. dekat kul 11 jugala kami bergerak balik.. on the way balik, Ibrahim pun lena.. suka betul tido dlm kereta :)