~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Friday, November 27, 2009

Salam Aidiladha 1430H @ 2009

Sempena hari yang mulia ni, kami sekeluarga ingin mengucapkan "Selamat menyambut hari raya Aidiladha" kepada semua umat Islam tak kira dimana jua berada..


Apa agaknya yg mama masak utk hari raya ni ye?? takde apa yg grand pun.. bihun soto je utk kami makan bertiga, hehehe.. alhamdulillah, memang best!! makan sampai bertambah2 ;)

Thursday, November 26, 2009

Happy Birthday Babah!~

Mama & Ibrahim ucapkan "Selamat Hari Lahir" untuk babah pada hari ni 26/11/09 yang ke??? ermm.. muda lagi kan!! semoga babah panjang umur, dikurniakan kesihatan yang baik & dimurahkan rezeki selalu ye insyaAllah..


Mama & Ibrahim sentiasa mendoakan kejayaan babah! semoga berbahagia selalu disamping kami :) Luv you so much!!!!

Monday, November 23, 2009

Ibrahim and His Thomas and Friends Collection!~

Thomas collection Ibrahim semakin bertambah, busy betul dia dari bangun pagi sampaila ke malam nak tido! hehehe.. tak busy main Thomas n Friends train, baca & menyanyi dengan buku Thomas, sambil busy tengok DVD Thomas, sampaikan tido pun dengan Thomas, babah belikan Ibrahim bedsheet Thomas, suka betul Ibrahim!! ;)


Sekarang ni dah ada Jeremy (kapal terbang) & Harold (helikopter) dalam Thomas collection.. bila train dah byk nakla ada railnya kan.. mana muat nak main kat rail yg kecik je.. ermm apa lagi, dptla rail besar plak.. makin busyla Ibrahim nak manage Thomas & friends nya, hehehe..


Yang paling best, bila kawan2 dtg pun boleh main sama.. ramai ke kawan2 yg dtg?? ermm.. adala juga.. Ibrahim memang suka kalau ada kawan2 dtg, suka betul dia main sama2 dgn kawan2.. kawan2 pun suka bila dtg sini!! hehe..

Friday, November 20, 2009

Kunjungan tetamu dari Cardiff!~

31/10/09 yang lalu, sempena Autumn break, kami terima kunjungan tetamu dari Cardiff, keluarga Bro Azhan & Kak Zubaida, bersama 3 orang anak mereka, Aisyah, Humaira & Ziyad serta adik bro Azhan yg dtg berkunjung ke UK, sampai Jumaat malamnya, tapi Sabtu pagi baru dtg ke rumah kami, alhamdulillah dptla mama masak2 skit untuk menjamu tetamu..


Sampai2 je, isi perut dulu, nasi briyani, ayam masak kurma, bergedil, keropok & buah2an.. lepas tu kami bawa mereka ke Manchester Arndale, kemudian keluar.. sambil2 tu dptla mereka naik The Eye of Manchester.. kami ber3 tunggu je kt bawah, hehe.. mama jaga stroller manakala babah busy melayan Ibrahim tak berhenti naik turun tangga, isk isk.. memang aktif!!


then ke Piccadily Garden.. Tengok air pancut & anak2 busy mengejar burung2! heehe..Lepas tu kami semua makan di Rice Restaurant tak jauh dari situ.. alhamdulillah kenyang! thank bro Azhan sbb belanja! :)


Lepas tu jalan2 semula dlm Arndale, ke T.K.Maxx & Sport Direct.. kemudian balik semula ke rumah kami utk solat & keluar semula.. Ingatkan nak ke Manchester Stadium, tp bila sampai sana, rupa2nya ada game hari tu, punyala ramai orang, nak parking pun susah, last2 tak jadi pergi.. akhirnya ke Manchester Fort sahaja.. best jugala kan.. macam2 ada!! Takper, esok ada lagi! hehe.. memang kena singgah stadium sebelum balik, kalau tak rugila kan dah sampai sini, ehehe..

Kemudian, balik semula ke rumah kami utk Dinner & rehat sebentar sebelum mereka balik semula ke Hotel.. alhamdulillah, semuanya dah keletihan!! tp memang seronok sesekali ada tetamu, terima kasihla kepada keluarga Bro Azhan & Kak Zubaida kerana sudi singgah ke rumah kami yg tak seberapa ni.. InsyaAllah kalau ada rezeki lagi nanti jumpa lagi ye :)

Tuesday, November 17, 2009

Jom ke Birthday Party !~

Isnin (19/10/09) setelah 5 hari sampai di Manchester, dapat jemputan dari jiran kami, Kak Siti & bro Shahrin ke birthday party anaknya Sarah, 4 tahun & sekali dgn anak Kak Julia, Arif 5 tahun, makanya kenala ada 2 hadiah, satu untuk birthday girl & satu lagi utk birthday boy..


Kami sampai pukul 6.30, lepas solat maghrib.. ramai juga yg hadir, kebanyakannya ada anak2la.. bagi memeriahkan lagi birthday party ni.. Ibrahim plak baru bangun, so memula senyap je, macam tak berminat je tengok orang tiup lilin semua, pastu bleh plak dia mengamuk nak Thomas!!! sbb tak bawa mainan pun, ermm.. last2 babah & ibrahim balik sekejap ambil mainan.. bila dtg balik mengamuk lagi, ishh ishh, nasib baikla kak siti bagi mainan Thomas hadiah birthday Arif, sabar jela, Ibrahim rasmi dulu!! pinjamla kejap ye Abg Arif.. barula dia senyap! Mainla diorg ramai2, hehehe..

Birthday cake ada 2!! satu chocolate cake for Sarah & satu lagi blueberry cake for Arif.. punyala meriah!! tak masuk lagi makanan yg pelbagai.. menu utama laksa johor, pulut kuning, kari ayam, nasi goreng, ayam panggang, & air oren.. alhamdulillah semuanya sedap2 belaka.. Kanak2 dapat goody bag sorang satu, mak2nya plak siap bawa bekal balik lagi! hehehe.. terima kasih banyak2la kak Siti! :)

Thursday, November 12, 2009

Kisah 2 hari sebelum berangkat pulang!~

Isnin (12/10/09), mama dah mula berkemas apa yg patut.. tghr kami makan di Carrefour foodcourt, sambil2 tu jalan2 di Carrefour yg baru dibuka di Bandar Tun Hussein Onn..

Malamnya, Auntie Lang nak belanja makan lagi, yeyyyy.. thanks auntie.. tak tau nak makan kt mana, kami ke KFC Carrefour, BTHO.. wah wah.. makan KFC lagi ye.. sambil mama & auntie abiskan makanan, babah & ibrahim yg dah kenyang, pergi beli dypers & susu Ibrahim..


Bila babah dah selesai, kami ingat nak balikla.. Auntie ajak plak gi Mines, katanya nak belanja San Francisco Pizza, rasanya mcm baru je ada kt Mines tu.. sbb dah kenyang, kami makan pizza sederhana 1 & sup je.. okla tak besar pun pizza nya, sekejap je habiss, hehehe.. ibrahim plak makan sup dgn auntie.. Lepas tu, kitaorg pun balik!


Esoknya (13/10/09), malam lepas makan malam & solat isyak, nenek & atuk sampai di BTHO, then kami semua bertolak ke KLIA 2 kereta sbb barang byk jugala.. sampai2 kt KLIA terus ke tempat online check in counter , alhamdulillah.. takde orang pun, lepas tu kami duduk kt depan kedai gift & souvenir tu sebelum makan kt McD sebelahnya.. punyala mahal kan harga McD kt KLIA tu berbanding kt luar..


Dalam pukul 11.30, Auntie Lang & Atuk Cheras pun balik sbb esoknya kan auntie nak kerja.. then pukul 12.00pagi, kami pun masuk, atuk & nenek tunggu sampai kami masuk.. Ibrahim punyala menangis!! sbb dia ingat atuk & nenek ikut jugak, errmmm.. sampai kt kaunter imigresen, masih lagi nangis, tak taula nak pujuk camna, nasib baik encik kat kaunter tu saja tegur ibrahim, ermm.. diam gakla dia akhirnya..


Alhamdulillah, kawalan imigresen kt KLIA tu sgt ok, kalau dulu waktu kami di Manchester on the way balik ke Malaysia, habis dibuangnya air panas & segala air yg ada dlm beg kami, even dah ckp utk baby still tak boleh, sabar jelakan.... tp selepas tu boleh minta air panas kt restaurant2 yg ada dlm airport tu, kira lecehla juga..

Ada 2 jam lagi masa nak berlepas.. so kami terusla menuju kt tempat diluar balai menunggu, lepas tu babah bawa ibrahim jalan2 dalam airport tu.. agak2nya kemana?? babah bawa ibrahim naik bahagian atas, ada tempat duduk yg siap boleh baring lagi, then ada golden lounge utk business & first class penumpang, punyala best kan.. tapi harga pun best!! hehe..


mama pulak tunggu hand luggage kt bawah, sampaila babah datang baik dalam 1.30a.m. waktu tu dah ramai penumpang yg beratur.. kami antara penumpang yg akhir beratur nak masuk balai menunggu tp terus dapat naik first dalam plane sbb ada ibrahim & sbb tengah berjalan time tu terus dilambai oleh crew emirates, alhamdulillah senang! so dudukla kami dlm plane selama 7 jam menuju ke Dubai utk transit 3 jam sebelum ke Manchester..


Ibrahim awal2 dah lelap! waktu makan pun tak bangun, mama just simpankan je makanan ibrahim.. penat betul duduk dlm plane lelama.. Ibrahim bestla siap baring lagi, hehe.. sampai di Dubai, kena naik bas pulak dari terminal 1 ke terminal 3, Airport Dubai yg baru.. then kena scan lg, pastu amik stroller utk ibrahim tp tak duduk pun jadi tempat letak hand luggage... solat subuh, then terus ke ruang menunggu yg disediakan.. seperti biasa, babah bawa ibrahim jenjalan dulu sebelum tiba waktu masuk.. bila dah masuk, naik bas semua ke terminal 1, memang penatla..


pukul 10.30pagi bertolak dari Dubai ke Manchester, bila masuk plane balik, tak lama tu ibrahim pun tido, lama jugala.. lama lagi nak sampai 7 jam lagi, memang penat sungguh!! bila ibrahim bangun, tengokkan dia mickey mouse & friend, disney channel, sukala dia!! hehe.. akhirnya kami sampai di Manchester 12.30 tghr (14/10/09) waktu tempatan..

lepas imigresen & ambil beg, babah call airportcarz & kami tunggu kat terminal 1.. sampai rumah kul 1.30ptg.. alhamdulillah..cuaca punyala sejuk!! kami ambil kunci kereta & rumah kt jiran kami, kak siti yg tolong tengok2kan rumah & jaga kereta semasa ketiadaan kami, terima kasih byk2 ye kak siti & bro shahrin.. then kami keluar beli barang dapur..

itula kisahnya semasa di Malaysia, sebulan memang rasa sekejap je.. alih2 dah nak balik.. tp memang best!!! alhamdulillah! :)

Sunday, November 8, 2009

Ke KLIA & Seri Kembangan!~

Hari Ahad (11.10.09) pagi, babah & auntie Lang ambil mama & ibrahim dari rumah nenek & atuk.. sarapan dulu sebelum bertolak.. Ibrahim menangis sbb ingat nenek & atuk pun pergi sama, rupanya tak pergi.. takperla insyaAllah nanti boleh jumpa lagi..


so kami pun bertolak ke KLIA sbb nak jumpa Wan dari Penang yang akan terbang ke Terengganu sbb ada meeting.. kiranya lepas ni tak dpt nak jumpa dah sehinggala kami berangkat ke Manchester..

Sampai2 je di KLIA, kami tunggu Wan di Foodcourt untuk makan tengahari.. Ibrahim biasala tak tinggal Thomasnya, mesti ada sama! hehe.. kami makan nasi goreng USA, nasi goreng Pattaya, kuew teow ladna & minum jus buah.. alhamdulillah, kenyang! :)


Selepas tu kami hantar Wan ke balai berlepas penerbangan dalam negeri, Ibrahim punyala excited sbb dia ingat dia pun pergi, punyala susah nak amik dia dari Wan dia, pun nangis jugak!! iskk.. sabar sabar.. lepas je Wan masuk kitaorg pun terus balik!

Petangnya kami ber3 ke rumah Ibu(ibu saudara babah) di Seri Kembangan, then kami bawa ibu, Syafiq & Ashraf pergi rumah baru Kak Intan (anak ibu) tak jauh dari rumah Ibu.. cantik juga rumahnya, belum ada sofa lagi, so nampak luas! apalagi, Ibrahim, Syafiq & Ashraf main baling2 bola dalam rumah tu, hehehe.. anak kak Intan, Iqbal takde keluar dgn ayahnya, so tak dptla main sama..


Siap ada ikan lagi dalam balang, nasib baik Ibrahim tak celup lagi tangan nak amik ikan, hehehe.. nampak tak mcm geram je rupanya tengok ikan tu! kami dijamu dinner spaghetti goreng oleh Kak Intan, terima kasihla byk2 ye.. tak lama lepas makan, Iqbal pun balik, dptla jumpa juga walaupun sekejap.. dekat pukul 11.00mlm kami pun mengundur diri, hantar ibu, ashraf & syafiq sebelum balik rumah..

Thursday, November 5, 2009

Jom pergi kenduri!~

Hari Khamis (8/10/09) paginya, nenek & atuk melawat org meninggal (arwah nenek Teh) yg dikebumikan di Sijangkang, mama & ibrahim duduk kt rumah..

Jumaat (9/10/09) pagi, sempatla mama, ibrahim & nenek beraya ke rumah Atuk Hashim & nenek Rugayah di Sri Andalas, Klang.. petangnya, nenek & atuk pergi hantar anak sepupu mama, kak nor nikah anaknya Fahmi & pasangannya di Masjid Lipat Kajang, Klang.. mama & Ibrahim tak pergi..

Sabtu (10/10/09) tengahari pula acara menghantar pengantin lelaki di Taman Kesenian Islam, berhadapan dgn Masjid Negeri Shah Alam.. sebelum ke sana, kami ber4 berkumpul dulu di rumah sepupu mama di Seksyen 7, rumah Auntie Rukiah..


kira berayala jugak ni, walaupun sekejap je :)


Dalam pukul 12.30tghr bertolak ke Taman Kesenian Islam, dalam 4 kereta juga, dan lagi 4 kereta dari Seksyen 4.. ramai juga sebelah lelaki.. sampai2 je terus makan, Ibrahim makan kek coklat yg dibungkus kecil2 sbg tanda mata pihak lelaki, byk jugala, sampaikan nasi pun tak nak dah..


lepas tu busy nak jalan2 kt bahagian bawah, ada air pancut, so atuk tolong bawakan ibrahim sementara mama makan, hehhe.. pengantin pula makan lambat skit sbb ada acara bersanding & bergambar dgn family.. so dptla mama ambil gambar pengantin masa mereka tgh makan.. dalam 2 lebih, kami pun balik..


Petang nya, kawan2 mama pula yg dtg.. memang berborak sakanla, hehe.. auntie Sue, auntie Zura, auntie Erin, auntie Azida & anaknya Adam serta maid mereka.. terima kasihla byk2 sbb sudi jenguk kitaorg ni, hehehe.. insyaAllah ada rezeki kita jumpa lagi ye..

malamnya, lepas solat maghrib, mama, ibrahim, atuk & nenek pergi kenduri arwah nenek Teh di Sijangkang, ramaila jumpa saudara mara yg dtg.. habis kenduri kami pun balik rumah nenek semula..

Sunday, November 1, 2009

Apa lagi aktiviti kami?!~

Sambung balik cerita..

Lepas balik dari Penang, hari Rabu (07/10/09) tu kami kena settlekan hal LHDN, so terpaksala pergi LHDN Kampung Attap, KL.. Alhamdulillah, sekejap je ambil masa.. Then balik terus ke Jusco Cheras Selatan, lunch.. pastu balik rumah..

Malam, mama, babah, auntie Lang n Ibrahim ada jemputan dinner dgn uncle Nasrul, auntie E'in serta baby Umar, di Seri Kembangan.. restoren Ala Thai belakang Jusco, alhamdulillah, sedap jugala..thanks ye uncle sbb belanja kitaorg makan..


Suka betul Ibrahim makan tomyam, siap hirup mangkuk lagi tu, hehehe.. yg Umar plak tengah aktif nak berjalan, tak nak duduk diam, penatla ummi nak melayan.. Ibrahim plak, bila dah kenyang pun nak join Umar skali, hehe.. sabar jela, nasib baik dah nak abis makan, kalau tak haru gakla nak menjaganya..


Lepas tu, babah & auntie hantar kami, mama & Ibrahim balik TPG.. sampai rumah nenek & atuk dah pukul 10.30mlm.. tak lama tu dapat berita nenek Teh telah selamat kembali ke rahmatullah, innalillahi wainnailaihirajiun.. semoga rohnya berserta dgn mereka yg beriman, insyaAllah.. sedih juga.. alhamdulillah, kami sempat jumpa waktu raya hari tu, memang nampak uzur sgt dah.. Allah lebih sayangkan dia..

Then 11.00mlm babah & auntie Lang balik ke Cheras.. Ibrahim dah tido pun waktu sampai rumah nenek, terus tido sampaila ke pagi.. insyaAllah, nanti mama sambung lagi ye :)