~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Saturday, August 28, 2010

Ibrahim bangun sahur?!~

Wah wah, jgn tak caya Ibrahim bangun sahur, hehhee.. tp baru sekali je.. 20/8/2010 yg lepas.. pastu dah tak pernah!! hehe..


Ibrahim makan sahur ke? makanla tp share je dgn mama.. at least ada gakkan experience Ibrahim bangun sahur.. tp waktu siang, dia makan juga, :)

Tuesday, August 24, 2010

Jom ke Bazaar Ramadhan Manchester!~

Sabtu - 21/8/2010 yang lepas, ada Bazaar Ramadhan Helwa kt Cheetham CofE Community School..bermula 4.30ptg - 6.30ptg.. kami bertolak dalam kul 5.00ptg camtu.. sampai2 je memang dah ramai! walaupun tak bersesak, tp still ada gak kuih muih yg dah abis!!


Punyala byk menu nya, rambang mata kami, hehehe.. tp sbb menu dah diberitahu dlm email, so kira dah taula nak makan apa, cuma tak confirm lagila selagi tak tengok & membelinya, :)

Last2 kami beli Nasi Kerabu Ayam Percik, Nasi Tomato Ayam Masak Merah, Soto Ayam, Murtabak, Apam Balik & Air Longan.. wah wah memang sakan!! Alhamdulillah boleh tahanla semua :) Perasan tak gambar Ibrahim tu tutup telinga, errmm Ibrahim mmg tak suka noisy, hehehehe.. sbb tula agaknya dia tutup telinga tu, :)

This weekend ada lagi Bazaar Ramadhan MCCH pula, insyaAllah kalau takde aral, kami dtg lagi! :)

Sunday, August 15, 2010

Dugaan!~

Wah, lama nya tak update blog kan, buka pun tak sempat!! Ni nak cerita skit cerita minggu lepas :)

Bermula pada 3/8/2010, mama kena makan ubat tambah darah tu, then bila dah 3 hari, keluarla bintik2 merah kt perut hari Khamis malam.. mama dah cuak, apakah? bila babah searching kt net, mcm chicken pox je.. badan pun dah start demam, apalagi makan panadol jela..

Jumaat pagi, try call Hemotologist, alhamdulillah dapat.. so doc advise stop dulu ubat tu, then kena gi GP.. tp bila call clinic, diorg advise jumpa midwife yg bertugas di walk in center kt Fulmead and Cheetham Park Children centre, Waterloo Road.. okla kami pun pergila kt situ.. bila midwife check pun, dia suspect chicken pox.. dia amik darah je nak check sama ada betul ke tak.. resultnya nanti Isnin appoinment baru dpt tau.. Ibrahim sempat lagi main lego kt situ!! hehhee..


Balik tu, mmg demam lagi.. Sabtu pagi, babah ajak gi A&E NMGH pulak.. pergila kan.. tp bila sampai sana, mcm nak tak nak je staff & doctor kt situ layan, siap cakap sepatutnya tak yah dtg sbb takut berjangkit.. sabar jela dengar.. balikla kami.. sempat lagi singgah Tesco beli barang, tp mama pergi half way je, pastu tunggu dalam kereta sbb takut berjangkit dgn org lain kan..


Hari Ahad, still demam, baik, pastu demam balik.. Bintik2 kt muka pun makin banyak & membengkak!! punyala sakit!! sabar jela.. nasib baik babah & Ibrahim tak kena.. babah dah pernah kena, Ibrahim plak kami dah bagi vaksin Chicken pox masa umur dia 1 thn lebih, so memang dia tak kena langsung! :) Yang mama plak, tak ingat dah kena ke belum, kalau tau belum, dah lama amik vaksin kan, tp apakandaya.. dah dugaan namanya!!

Hari Isnin pagi 9/8/2010 - mmg ada appointment dgn Hemotologist kt Ward J5 NMGH, bila cakap kt nurse yg mama ada chicken pox, terus dia kuarantin kami bertiga dalam satu bilik, heehee.. dudukla kami bertiga sampai doktor dtg.. bila jumpa doktor, memang dah agak, kena masuk ward.. bermulala procedure nak masuk ward, masuk jarum kat lengan utk masuk ubat drip.. dan menunggu sampai dpt bilik..


Petang, dalam kul 2 lebih barula bilik ready, Ward J3, bilik 15.. bilik 1 katil, ada toilet, tv & fridge.. okla selesala juga.. tp yg tak best, tak leh keluar bilik langsung sbb takut jangkit kt org lain.. bermula masuk ubat & air dari Isnin sampai Rabu.. kalau ikut doctor bhgn infection, mama dah boleh balik Rabu, tp sbb setiap hari test darah, semakin menurun, terpaksala stay lagi, start makan ubat tambah darah balik & kena masuk darah 3 beg plak, barula ok.. tu yg dpt balik semalam.. bayangkan 6 hari, punyala lama.. sampai dah naik bosan!!! hehe


Kesian kt babah & Ibrahim, dahla tengah puasa kan.. mama tak dpt masak, babah beli utk berbuka & makan ala kadar je utk sahur, setiap hari dtg melawat mama sampai malam, pastu balik buat kerja rumah lagi, mmg penat!! alhamdulillah, masih boleh survived, thanks sbb memahami!! luv both of you!!


Baby dlm perut pun alhamdulillah ok, baby still banyak gerak, cuma belum contraction lagi, masih awal kan, 35 weeks.. everyday, midwife akan check movement baby (CTG).. semoga mama cepat sembuh dari chicken pox ni!! aminn..


Sempat lagi Ibrahim, gi tengok bird kt park sementara nak beli makanan utk buka puasa.. kt sini puasa hampir 17 jam sbb masih summer..

Esok 16/8/2010 - ada appointment dgn Hemotologist lagi, harap2 darah still maintain okla kan.. insyaAllah!! doakan ye semua!! :)

Rasanya tak terlewat lagi, utk mama ucapkan "Selamat Menyambut Ramadhan" kepada semua!! semoga Ramadhan kali ni lebih barakah & membawa rahmah dari yg Ramadhan yg lalu! insyaAllah..

Wednesday, August 4, 2010

Check up update part 10!~

Sambungan dari check up2 mama yg lepas! :) yang kebanyakannya rutin follow up je..

20/7/10 - 8.45a.m - 4th scan - NMGH & jumpa doktor sekali.. alhamdulillah, semua ok.. berat baby dalam 1.5kg at 32 weeks..

27/7/10 - 9.45a.m - NMGH - Hemotologist, ambil darah & jumpa doktor utk tahu result darah tu, ermm.. dan doktor nak jumpa every Monday starting next week nya until labor.. mcm serius je kan! :)

2/8/10 - 9.00a.m - NMGH Heamotologist, cuma yang ni agak berbeza dari yg lain.. kali ni kena ambil darah & jumpa doktor di ward J5, NMGH juga.. cuma di tingkat 2.. sebelum ni di Outpatient A clinic, ground floor.. memandangkan mama ada 2 appointment dalam 1 hari.. so doktor advise dtg amik darah dulu, then go for next appointment dgn midwife di Cheetham Hill Medical Centre..

2/8/10 - 9.50a.m - Midwife, Cheetham hill medical center. Tak lama pun, rutin check up gak, so check urine & perut oleh midwife.. pastu kena pergi hospital balik, jumpa doktor pakar darah..


Tapi sementara menunggu mama, babah sempat gak bawa Ibrahim ke Comet, Manchester Fort, hehehe.. siap urut badan lagi tu :)


Lepas tu, kami ke NMGH semula, kali ni baru babah parking, sebelum ni tunggu dlm kereta je sbb nak amik darah sekejap je.. car park charges pun dah naik ke 2gbp for 3 hours.. kali ni kena jumpa doktor semula, tengok result darah yg mama ambil pagi tu.. ermm.. sbb darah mama makin turun dari minggu lepas, so doktor subscribe ubat utk naikkan semula level darah sbb dah dekat nak labor.. so insyaAllah, doktor nak monitor every week, tengok ubat yg mama makan tu berkesan ke tak..


Lepas tu, kami ke pharmacy utk ambil ubat yg telah di prescribe oleh doktor pakar darah tu.. so mama dah kena start makan keesokannya.. byk giler 9 biji sekali makan, tak masuk lagi supplement yg lain, iskkk.. sabar jela..


Kemudian, tak balik rumah terus, ke Worldwide beli ayam, daging & barang dapur yg lain.. balik rumah simpan semua barang & keluar semula, ke Wing Yip plak.. amboii.. busyla plak ye.. membeli kicap, big huge mussles (kegemaran babah) & lain2 yg perlu, hehe.. lepas tu barula balik rumah! penat!!

3/8/2010 - 8.30a.m - 5th Baby Scan & jumpa doktor pakar bersalin.. alhamdulillah semuanya ok, baby makin besar.. lebih kurang 2.1kg at 34 week.. so next scan would be at 37 week, insyaAllah.. semoga semuanya berjalan lancar!! harap semua dpt doakan ye!! :)

Lepas tu, tak balik terus, gi ke Harpurhey plak.. saja jenjalan ke market & masukla B&M & Wilkinson.. pastu balik rumah..