~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Sunday, August 15, 2010

Dugaan!~

Wah, lama nya tak update blog kan, buka pun tak sempat!! Ni nak cerita skit cerita minggu lepas :)

Bermula pada 3/8/2010, mama kena makan ubat tambah darah tu, then bila dah 3 hari, keluarla bintik2 merah kt perut hari Khamis malam.. mama dah cuak, apakah? bila babah searching kt net, mcm chicken pox je.. badan pun dah start demam, apalagi makan panadol jela..

Jumaat pagi, try call Hemotologist, alhamdulillah dapat.. so doc advise stop dulu ubat tu, then kena gi GP.. tp bila call clinic, diorg advise jumpa midwife yg bertugas di walk in center kt Fulmead and Cheetham Park Children centre, Waterloo Road.. okla kami pun pergila kt situ.. bila midwife check pun, dia suspect chicken pox.. dia amik darah je nak check sama ada betul ke tak.. resultnya nanti Isnin appoinment baru dpt tau.. Ibrahim sempat lagi main lego kt situ!! hehhee..


Balik tu, mmg demam lagi.. Sabtu pagi, babah ajak gi A&E NMGH pulak.. pergila kan.. tp bila sampai sana, mcm nak tak nak je staff & doctor kt situ layan, siap cakap sepatutnya tak yah dtg sbb takut berjangkit.. sabar jela dengar.. balikla kami.. sempat lagi singgah Tesco beli barang, tp mama pergi half way je, pastu tunggu dalam kereta sbb takut berjangkit dgn org lain kan..


Hari Ahad, still demam, baik, pastu demam balik.. Bintik2 kt muka pun makin banyak & membengkak!! punyala sakit!! sabar jela.. nasib baik babah & Ibrahim tak kena.. babah dah pernah kena, Ibrahim plak kami dah bagi vaksin Chicken pox masa umur dia 1 thn lebih, so memang dia tak kena langsung! :) Yang mama plak, tak ingat dah kena ke belum, kalau tau belum, dah lama amik vaksin kan, tp apakandaya.. dah dugaan namanya!!

Hari Isnin pagi 9/8/2010 - mmg ada appointment dgn Hemotologist kt Ward J5 NMGH, bila cakap kt nurse yg mama ada chicken pox, terus dia kuarantin kami bertiga dalam satu bilik, heehee.. dudukla kami bertiga sampai doktor dtg.. bila jumpa doktor, memang dah agak, kena masuk ward.. bermulala procedure nak masuk ward, masuk jarum kat lengan utk masuk ubat drip.. dan menunggu sampai dpt bilik..


Petang, dalam kul 2 lebih barula bilik ready, Ward J3, bilik 15.. bilik 1 katil, ada toilet, tv & fridge.. okla selesala juga.. tp yg tak best, tak leh keluar bilik langsung sbb takut jangkit kt org lain.. bermula masuk ubat & air dari Isnin sampai Rabu.. kalau ikut doctor bhgn infection, mama dah boleh balik Rabu, tp sbb setiap hari test darah, semakin menurun, terpaksala stay lagi, start makan ubat tambah darah balik & kena masuk darah 3 beg plak, barula ok.. tu yg dpt balik semalam.. bayangkan 6 hari, punyala lama.. sampai dah naik bosan!!! hehe


Kesian kt babah & Ibrahim, dahla tengah puasa kan.. mama tak dpt masak, babah beli utk berbuka & makan ala kadar je utk sahur, setiap hari dtg melawat mama sampai malam, pastu balik buat kerja rumah lagi, mmg penat!! alhamdulillah, masih boleh survived, thanks sbb memahami!! luv both of you!!


Baby dlm perut pun alhamdulillah ok, baby still banyak gerak, cuma belum contraction lagi, masih awal kan, 35 weeks.. everyday, midwife akan check movement baby (CTG).. semoga mama cepat sembuh dari chicken pox ni!! aminn..


Sempat lagi Ibrahim, gi tengok bird kt park sementara nak beli makanan utk buka puasa.. kt sini puasa hampir 17 jam sbb masih summer..

Esok 16/8/2010 - ada appointment dgn Hemotologist lagi, harap2 darah still maintain okla kan.. insyaAllah!! doakan ye semua!! :)

Rasanya tak terlewat lagi, utk mama ucapkan "Selamat Menyambut Ramadhan" kepada semua!! semoga Ramadhan kali ni lebih barakah & membawa rahmah dari yg Ramadhan yg lalu! insyaAllah..

8 comments:

ida_F said...

sabar ye.. sememangnya dugaan

tulip said...

alhamdulillah baby ok. semoga cepat sembuh eh..

Jamiel said...

leceh gak prosedur klinik kat sane..
Dugaan bulan pose..
Hope cepat sembuh..

unique1012 said...

ida_F,
insyaAllah :)

zeaty,
ye alhamdulillah.. thanks ameen :)

Jamiel,
ermm, agak susah jugala, nak jumpa doktor kena buat appointment at least 3 days before..
thanks ameen :)

ninie's corner said...

ciannya dia.....semoga Nabila cepat sembuh...

unique1012 said...

ninie's corner,
insyaAllah kak! thanks ameen :)

gee ryder said...

alahai ciannye nabilah time2 preggy lak kena chick pox..
semoga cpt sembuh yer :)

unique1012 said...

kak gee,
itula, sabar jela..
thanks kak, insyaAllah ameen :)