~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Wednesday, August 4, 2010

Check up update part 10!~

Sambungan dari check up2 mama yg lepas! :) yang kebanyakannya rutin follow up je..

20/7/10 - 8.45a.m - 4th scan - NMGH & jumpa doktor sekali.. alhamdulillah, semua ok.. berat baby dalam 1.5kg at 32 weeks..

27/7/10 - 9.45a.m - NMGH - Hemotologist, ambil darah & jumpa doktor utk tahu result darah tu, ermm.. dan doktor nak jumpa every Monday starting next week nya until labor.. mcm serius je kan! :)

2/8/10 - 9.00a.m - NMGH Heamotologist, cuma yang ni agak berbeza dari yg lain.. kali ni kena ambil darah & jumpa doktor di ward J5, NMGH juga.. cuma di tingkat 2.. sebelum ni di Outpatient A clinic, ground floor.. memandangkan mama ada 2 appointment dalam 1 hari.. so doktor advise dtg amik darah dulu, then go for next appointment dgn midwife di Cheetham Hill Medical Centre..

2/8/10 - 9.50a.m - Midwife, Cheetham hill medical center. Tak lama pun, rutin check up gak, so check urine & perut oleh midwife.. pastu kena pergi hospital balik, jumpa doktor pakar darah..


Tapi sementara menunggu mama, babah sempat gak bawa Ibrahim ke Comet, Manchester Fort, hehehe.. siap urut badan lagi tu :)


Lepas tu, kami ke NMGH semula, kali ni baru babah parking, sebelum ni tunggu dlm kereta je sbb nak amik darah sekejap je.. car park charges pun dah naik ke 2gbp for 3 hours.. kali ni kena jumpa doktor semula, tengok result darah yg mama ambil pagi tu.. ermm.. sbb darah mama makin turun dari minggu lepas, so doktor subscribe ubat utk naikkan semula level darah sbb dah dekat nak labor.. so insyaAllah, doktor nak monitor every week, tengok ubat yg mama makan tu berkesan ke tak..


Lepas tu, kami ke pharmacy utk ambil ubat yg telah di prescribe oleh doktor pakar darah tu.. so mama dah kena start makan keesokannya.. byk giler 9 biji sekali makan, tak masuk lagi supplement yg lain, iskkk.. sabar jela..


Kemudian, tak balik rumah terus, ke Worldwide beli ayam, daging & barang dapur yg lain.. balik rumah simpan semua barang & keluar semula, ke Wing Yip plak.. amboii.. busyla plak ye.. membeli kicap, big huge mussles (kegemaran babah) & lain2 yg perlu, hehe.. lepas tu barula balik rumah! penat!!

3/8/2010 - 8.30a.m - 5th Baby Scan & jumpa doktor pakar bersalin.. alhamdulillah semuanya ok, baby makin besar.. lebih kurang 2.1kg at 34 week.. so next scan would be at 37 week, insyaAllah.. semoga semuanya berjalan lancar!! harap semua dpt doakan ye!! :)

Lepas tu, tak balik terus, gi ke Harpurhey plak.. saja jenjalan ke market & masukla B&M & Wilkinson.. pastu balik rumah..

5 comments:

mama3hz said...

salam nabilah, moga selamat segalanya....your chechk up updates sgt berguna utk akak.....maklumlah kita sekariah........harap2 akak akan dapat go thorugh this tiem dgn lebih baik lagi....amin............

gee ryder said...

senang bersalin nabilah sok kalo asik berjalan jer hehe..

uishh byknye ubat nk tambah darah!

unique1012 said...

mama3hz,
wsalam kak intan, insyaAllah kak, doakan ye.. kalau based on sy punya check up ni, agak complicated sbb problem dgn darah.. kalau takde problem rasanya tak camni.. semoga kita dpt laluinya dgn tabah ye! :)

kak gee,
insyaAllah kak, harap2 begitula hendaknya, doakan ye..

a'ah kak, kalau boleh tak nak, tp terpaksa gak sbb level darah makin turun, so doktor dah suggest, terpaksala makan..

ninie's corner said...

kejap jer mase berlalu...
Nabila dah bpe bln ek? semoga sentiasa sihat & kuat.....

unique1012 said...

ninie's corner,
kak ninie, dah 8 bulan 1/2.. insyaAllah, thanks kak! :)