~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Wednesday, December 31, 2008

Ibrahim yang suka makan!

Baru2 ni kitaorg makan ayam tandoori, donner kebab & pizza.. order home delivery dari kedai Pakistan kat sini.. so memula tu, biasa la suap Ibrahim makan, sbb Ibrahim waktu ni baru bangun tdo.. tengokla muka dia tuh, merah padam, hehe..


Tapi bila kitaorg dah nak abis makan adala lagi ayam tandoori yg belum abis.. tetiba je Ibrahim amik ayam tu & makan sorang2, terkejut kitaorg berdua.. gelak besar menengoknya, hahaha.. Ibrahim plak selamba je, teruskan menikmati ayam tandoori yang lazat!! sabar jela anakku ini, memang selera betul, hehe..

Monday, December 29, 2008

Selamat Menyambut Awal Muharam 1430 Hijrah

Dikesempatan ni, kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat tahun baru kepada semua umat Islam di seluruh dunia..Sekejap je masa berlalu, dah masuk tahun baru, agak2 dah tercapai tak azam tahun lepas? Apa plak azam tahun ni ye? hehe... Mestila lebih baik ye tak..


Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah menghirup udara yg segar di dunia ini & diberi nikmat yg tak terhingga banyaknya.. Semoga diri ini tidak alpa & leka dgn nikmat yg diberi insyaAllah.. Kena byk doa kan supaya sentiasa bersyukur & berusaha untuk menjadi lebih baik.. Semoga family & rakan2 dalam keadaan sejahtera hendaknya.. doakanla kami disini dapat menempuh hidup dgn lebih baik ye..

Saturday, December 27, 2008

Sepetang di Cheetham Hill!~

Petang semalam, selepas babah balik dari solat Jumaat, tunggu solat Asar jap.. Dalam 2.30ptg kitaorg pun keluar ke arah Cheetham Hill Road.. Hari ni cuaca agak cerah & sejuk! Kemana kita agaknya? Mestila ke arah Manchester Super Store, supermarket kegemaran kitaorg, hehe.. beli barang dapur..

Kitaorg plak lupa nak bawa Ibrahim punya glove, kan ke baru beli.. nasib baikla mama memang pakai glove, pakaikan Ibrahim glove mama, hehe.. kesian dia sejuk ye.. tp nampak kelakarla, hehe.. Bila dah sampai tu, legala skit, sbb kat dalam supermarket tu agak panas..


Dah habis membeli barang, kitaorg pun melintas jalan.. jalan cheetham hill road hari ni agak sesak! pastu singgah jap Punjab Tandoori Fast Food Restaurant, babah nak beli briyani & pizza, sambil tunggu babah order sempat gakla mama amik gambar Ibrahim depan restaurant tu.. tp biasala Ibrahim mana nak pandang bila amik gambar :)


Pastu kitaorg gi top up meter elektrik, pastu patah balik ke Punjab Tandoori Fast Food sbb tunggu makanan siap plak.. lama gakla.. Ibrahim dah mulala meragam, nak kuar dari stroller.. pastu mama pun bawala pusing2 sampai babah settle, pastu kitaorg pun balik..

Friday, December 26, 2008

Ibrahim yg suka main-main!~

Ibrahim memang suka berposing, pantang nampak camera mesti suh amik gambar dia, hehe.. tp bila mama nak amik pics, tak nak plak dia pandang camera, sabar jela.. suka main2 dengan mama, susah betul nak amik pic dia..


Last2 ni la resultnya.. semuanya Ibrahim tak pandang camera sbb asyik menonton tv, puasla mama panggil, tetap gak tak bergerak, hehe.. Ibrahim.. Ibrahim.. ikutkan jela ye.. ;)

Thursday, December 25, 2008

Jom Sarapan Roti Canai!~

Pagi ni mama buat roti canai, first time cuba, alhamdulillah.. menjadila gak, cuma tak pandai nak tebar, main tarik2 je, hehee.. semalam menguli hampir sejam setengah, punyala lenguh tanganku, hehe.. pastu simpan fridge, pagi ni baru masak..


Dapatla 10 keping, 4 keping roti telur & 6 keping roti kosong.. berselera betul kitaorg makan, Ibrahim pun suka.. sekali sekala blehla buat, sbb bahaya kan, banyak minyak.. dah lama tak pekena roti canai, memang sedap bila makan dgn kari ayam.. Pastu minum plak jus guava, memang best!~

Wednesday, December 24, 2008

Yeyyyyyy! Parcel dah tiba!~

Tak sangka plak hari ni tiba parcel yg nenek & atuk TPG hantar, ingatkan minggu depan.. dalam 7 hari dah tiba.. cepatla plak org UK ni buat kerja hehe.. agaknya nak cuti lama kot, :) Babah takde waktu parcel tiba sbb gi uni, so mama jela yg pick up.. Seronok betul!~


Best2.. boleh tahan banyakla barang yg dapat.. semua bahan2 kering, keropok ikan, kerepek pisang, rempah, perencah2, maggi, agar2 & etc.. tp yg paling best barang Ibrahimla, nenek & atuk belikan 2 pasang baju & jeans.. Terima kasih bebanyak atuk & nenek!

Tuesday, December 23, 2008

Jom kita buat Kek!~

2 Hari lepas, baru ada mood nak buat kek, hehe.. mana taknya, tetiap hari Ibrahim asik nak kek, nak kek, nak kek, hehe.. kali ni dapat cari resepi Mini Chocolate Fudge Cake kat i'net.. So mama tryla buat..


Mama cubala pakai bekas cup utk biskut raya, sbb takde bekas muffin.. Tp baru first round, dah melempah keknya, haha.. nasib baik still ok lg.. Agaknya sebab bekas cup nya yg lembik, pastu letak byk sgt adunan.. last2 nak senang, bakar jela kek cam biasa, ;)..

Dapatla 12 ketul je mini choc fudge cake untuk Ibrahim, hehe.. Yang lain Kek Chocolate Fudge yg besar cam biasa.. Alhamdulillah, menjadi & Ibrahim sangatla suka, satu hari bleh makan sampai 5 cup.. Sekejap je dah abis, kuat betul anak mama ni makan!~

Monday, December 22, 2008

Pagi yang Indah!~

Semalam pagi, pepagi lagi mama dah sedia sarapan sebelum pergi.. Dah kenyang barula kuar.. Kami bertiga pergi ke Manchester Fort, alhamdulillah cuaca pun cerah walaupun ramalan cuaca cakap akan hujan, :) Sampai2 je biasala masuk Comet, hehe.. pastu kuar balik masuk Sport Direct, tengah ada sales!~ sampai 70% off..


Okla dapatla shopping skit ~ sepasang sweater, 1 set glove, topi & scarf untuk Ibrahim, Mama & babah plak beli sweater.. Lama gak kat situ, hehe.. rambang mata betul..


Pastu masuk Asda plak, tengah offer gak tp biasa2 je, sempatla bergambar dgn Wall E & Kungfu Panda kat tingkat 1, hehe.. first time bawa Ibrahim naik atas.. pastu pegi Boots plak, beli vitamin C then kuar balik.. semua kedaila kami masuk, window shopping je, sbb takde sales sgt.. pastu ternampakla ada rumah salji kat luar bahagian car park.. sajala amik gambar Ibrahim dgn atuk Santa, hehe..


Pastu kitaorg sambung balik window shopping, hehe.. pastu babah ajak kitaorg gi Subway, tak jauh dari situ, makan Tuna Sandwich, itu je yg boleh makan, hehe.. alas perut setelah lama berjalan.. Lepas makan, kitaorg pun balik rumah..

Saturday, December 20, 2008

Ibrahim's 21 Months Today!~

Diam tak diam, sekejap je Ibrahim dah setahun 9 bulan.. rasanya baru je semalam belajar berjalan, hehe.. Sekejap je anak mama ni dah besar ye.. Macam2 kerenah & akal yg dah pandai digunanya! :)


Alhamdulillah, syukur mama dapat jaga Ibrahim & dapat tengok perkembangan anak mama ni dgn mata kepala sendiri.. Semoga anak mama ni akan lebih baik & semakin pintar insyaAllah.. Mama & Babah Love you very much sayang!~


Some Info from BabyCentre

Helps around the house

Your 21-month-old is probably interested in rearranging furniture, assisting with housework, and using her own play shelves, table, and chairs. She might also be able to put on her clothing, wash and dry her hands, or brush her teeth with help.

Is she ready for toilet training?

Sometime after her 18th month and probably before her second birthday, your toddler will be able to recognise when she is going to urinate or have a bowel movement. You'll also notice signs that your child is about to eliminate -- she might crouch down, move away, or turn red. But even after she realises what's happening, she isn't necessarily ready to use her potty. To see if your child is ready for toilet-training, check out our signs of toilet training readiness.

Wants to do it her way

Along with tantrums and exploration, you can expect your child to want things done her way. This is a sign that she is growing up and feels secure enough to want to manage for herself. Respect your toddler's preferences and interests and try to give in on the little things, like which jam to use on toast or which shirt or blanket to use. Make it clear that some things -- like behaviour that affects safety -- are not up for negotiation.

Make and keep routines

Some famililes find that establishing -- and sticking to -- set times for eating and going to bed can help some toddlers feel secure and in control. Routines can also make your life easier. If your child knows what to expect every day, you'll probably encounter less resistance. A regular way of doing things can also mean that you don't have to take time to plan each day separately.

Source: http://www.babycentre.co.uk/toddler/development/monthbymonth/21months/

Wednesday, December 17, 2008

Petang yang nyaman!~

Semalam petang after babah balik dari Uni, kitaorg pergi Manchester Super Store membeli barang dapur.. excited betul Ibrahim dapat keluar, alhamdulillah cuaca pun cerah, so dapatla Ibrahim menikmati permandangan luar yg nyaman, :)


Sampai2 je, babah beli roti like curry puff.. makan dulu sblm shopping, lapar ye?! Ibrahim pun makan gak! hehe.. Mana taknya balik je terus pergi, tak lunch dulu kat umah.. Manchester super store ni memang macam2 ada, siap ada kedai roti lagi dalam dia..

Dah abis membeli, kitaorg lintas jalan plak, gi singgah kedai utilities & gi top up meter elektrik & berjalan pulang.. sesekali dapat kuar umah, rasa segar skit badan ni, hehe.. Sampai umah barula makan lunch..

Tuesday, December 16, 2008

Kunjungan dari Health Visitor

Semalam petang, rumah kami dikunjungi oleh health visitor, Ms Lucy dtg dgn kawan dia.. Sebenarnya Ms Lucy pernah dtg bulan lepas, tp sbb babah takde so mama tak bagi masuk, then kita posponedla appoinment dgn dia semalam.. Unfortunately, semalam pun babah takde sbb ada kelas, hehe.. tp mama dah bg tau babah, babah kata ok.. So mama bagi jela dia masuk :)

Tujuannya adalah nak tengok Ibrahim! Adala discuss skit2 pasal Ibrahim punya activity, pemakanan, immunization & tentang kami sekeluarga di sini.. Alhamdulillah semuanya ok, memang takde masalah.. Then banyak gakla brochure yg mama dapat tentang info untuk penjagaan anak, toilet training, pemakanan & etc..


Ibrahim punyala baik, siap berborak lagi dgn Ms Lucy, tapi bahasa diala, takde siapa yg faham, :) friendly bukan main lagi.. Layankan jela ye! Mama pun tergelak tengok gelagatnya, hehe.. Sekejap je, dalam 1/2 jam.. pastu diorang pun mengundur diri..

Saturday, December 13, 2008

Buku Cerita Baru Saya... Yeyyyyy!~


Semalam babah ada discussion kat uni.. pastu balik babah beli buku baru untuk Ibrahim, suka betul Ibrahim! 'The Three Billy Goats Gruff'.. Apa lagi, Ibrahim pun excitedla! Membelek buku cerita barunya tanpa jemu, hehe..

Thursday, December 11, 2008

Our Simple Dinner!~


Ni la yg kitaorg makan malam semalam, nasi goreng, ayam goreng ala KFC, buah plum, pear & jus mangga.. saja nak try buat ayam goreng ala KFC tu.. tengok2 resepi kat internet.. alhamdulillah menjadila gak! Almaklumla, nak makan KFC tak halal kat sini, buat sendiri jela.. Selera betul kitaorg makan! hehe..

Wednesday, December 10, 2008

Rumah Terbuka di Hari Raya!~

Semalam babah ada kelas pagi.. Tak rancang pun, petang babah call bagi tau yg hari ni rumah Kak Sabariah & Bro Arif ada rumah terbuka, so babah suh mama siapkan Ibrahim & terus pergi ke rumah beliau.. Kak Sabariah kan jiran lama kitaorg dah pindah ke Birkdale street, berhadapan dgn rumah Kak Lin..

Mama pun siapkan Ibrahim & brg2 yg perlu dibawa, mcm jauhla plak kan, hehe.. memang camtu, setiap kali nak kuar kemana2 mesti bawa termos air panas, air putih & susu Ibrahim, kira bekal Ibrahim la ni.. pastu kena buat susu Ibrahim dulu, hehe.. senangkan..

Kuar rumah sebelum kul 4.00pm, sbb dah nak masuk maghrib takut gelap plak.. tengah jalan jumpa babah & kak Lin yg tengah tunggu kitaorg, diorg baru balik dari uni.. so terus ke rumah kak Sabariah, ramai gakla kawan2 yg datang.. Keluarga Kak Nurul berempat, Kak Mona bertiga, Kak Mastura berenam, Kak Lin berdua dgn Irfan & adala lagi, tak ingatla nama, hehe..

Mama & Ibrahim bergambar dgn tetamu yg masih ada, ramai yg dah balik..
Rumah kak Sabariah yg baru ni, memang besar & cantik!! Ruang tamu yg luas, bilik air ada 2, 5 bilik (attic, bilik bawah tanah, bilik solat & 2 bilik tdo).. Kami tumpang solat Maghrib disana, dapatla tengok bhgn atas, hehe.. Makan pun sedap! Ada nasi biryani kambing, dalca & acar timun, agar2, biskut raya, buah limau, jus mangga & air teh panas..

Babah & Ibrahim bergambar dgn Hj. Farid & Bro Arif..
Ibrahim punyala active, susah betul nak menjaganya.. ada je activity yg nak dibuat, hehe.. pantang tengok benda bulat, buah limau diingatkannya bola, mulala nak main baling2.. sabar jela anakku ini..


Dalam kul 5 lebih, kami pun mohon mengundur diri.. Kat luar dah gelap walaupun baru pukul 5 lebih, ni la winter, memang malam panjang..

Tuesday, December 9, 2008

Kad Raya Qurban


Kad Raya Qurban ni from kawan blogger, sweetdarling79.. Terima kasih ye!~ Dah lama dapat, tapi tak sempat2 nak tempek kat blog ni, hehe..

Monday, December 8, 2008

Salam Aidiladha!~

Dikesempatan ini, kami sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada our family, sanak saudara yg berada di Malaysia, tak lupa juga kawan2 & seluruh umat Islam tak kira dimana jua berada..


Pagi ni, kami agak terlewat nak hadiri solat hari raya bersama rakyat Malaysia di Cheetham Hill Comunity School, hehe.. tp kami tetap keluar juga dgn hari yg hujan agak lebat, kami menuju ke Khezra Mosque yg tak jauh dari rumah.. namun sampai2 memang semua org dah abis solat.. takperla, amik gambar jela.. di sini takde upacara qurban macam kat Malaysia.. tp still ada kutipan oleh committee MCCH utk mereka yg ingin buat Qurban untuk rakyat miskin di Malaysia & Indonesia..


Setelah itu, kami terus menuju ke Crispy Fried Chicken, hehe.. hanya restaurant ni sahaja yg buka pada hari ni.. sempatla amik pic babah & Ibrahim ketika di sini sblm makanan siap..

Setelah itu kami menuju ke rumah Kak Lin & Bro Fadhil yg tak berapa jauh dari situ, namun tiada siapa di rumah, mungkin kami agak terlepas pandang yg hari ni ada jamuan hari raya di Waterloo Center sbb tak baca email malam semalam, :(.. takde rezeki kami utk jumpa sahabat2 di sini.. Kami pun terus ke Manchester Super Store utk beli barang dapur & pulang ke rumah.. Agak keletihan kerana meredah hujan, kesian Ibrahim, moga tak demam ye anakku!

Sunday, December 7, 2008

Ibrahim's New Look!~

Sejak minggu lepas lagi, mama & babah dah perasan tengok Ibrahim punya rambut dah panjang.. mula2 ingat nak biar je rambut Ibrahim panjang sbb nampak macho, hehe.. tp kesian plak tengok Ibrahim ni macam tak selesa je rambut menutup telinga dia tuh..

So we all decide nak potong rambut Ibrahim malam Rabu lepas.. kali ni memang tak tunggu Ibrahim tdo, siap cakap dgn Ibrahim lagi suh diri senyap2 nak potong rambut, hehe.. nasib baikla Ibrahim faham.. siap bleh bagi lagi kepala dia suh babah potong rambut, hehe.. memang kelakar..


Tp agak sukar gak, sbb Ibrahim suka jalan2 masa tengah potong tu.. tp bolehla, yg penting pendek kan & nampak tak rimas... Hasilnya, memang ok & Ibrahim nampak lebih comel!!, hehhee.. Pandai gak babah potong rambut.. Lastly, mama amik gambar babah & Ibrahim yg masing2 telah potong rambut!!

Resepi: Puding Lapis Jelly Cocktail

Atas permintaan Puan Zeaty, disertakan resepi Puding lapis jelly cocktail yg mama buat baru2 ni ;) , senang je..


Bahan-bahan ( 12 bekas kecil )
1 cwn susu cair
1 cwn jagung krim
1 cwn gula
1 cwn tepung kastad
1 cwn tepung jagung
5 cwn air
@ 1 kotak instant jelly perisa rasberry/strawberry
@ fruit cocktail

Cara-cara
Masak 6 bahan pertama hingga mendidih dan pekat. Masukkan kedalam bekas yg disukai.
Masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan masukkan keatas lapisan puding.
Hias dengan fruit cocktail. Sejukkan.

Source: Hanieliza.fotopages

Saturday, December 6, 2008

Jom kita makan!!~~

Dalam minggu ni je, sempat gak mama buat 3 jenis dessert.. Yang first buat pengat pisang, tp takde sagu, so semata2 pisang, gula & santan jela, hehe.. dah lama tak makan pengat, alhamdulillah memang sedap!..


Pastu buat puding lapis jelly plak hari Selasa lepas, ni kira 2nd versionla, arituh tak lapiskan, kali ni buat lapis terus puding, jelly & buahan2 cocktail.. buat 2 jenis, jelly strawberry & mangga.. memang best!! Buat banyak, bleh makan puas2!!



Lastly, Khamis baru ni, buat moist choc cake lebihan adunan yg lepas, alhamdulillah, masih ok lagi.. cuma kali ni tak sebanyak yg harituh.. Ibrahim suka betul dapat makan kek!!


Time sejuk2 ni, memang asik lapar je, walaupun dah makan nasi.. so adanya desert2 ni blehla makan2 waktu tengah lapar, hehe..

Friday, December 5, 2008

Our First Trip to Manchester City Center!~ Part 2

Lepas puas naik The Wheel of Manchester, terus masuk Selfriges & Co... Sebelah tu je, masuk2 je terus bahagian perfume & cosmetic, ala2 Parkson kat Malaysia.. meriah betul sbb skrg ni kan dah dekat krismas, tak meronda sepenuhnya pun, sekadar lalu je.. pastu terus kuar masuk Mark & Spenser plak, teruja gak tengok jacket2 dia, memang cantik2 belaka, tp harganya 4X ganda dari kedai biasa, hehe.. memang window shopping jela ;)


Pastu keluar ke Market Street, sepanjang jalan ni memang semuanya kedai.. macam2 kedai ada, Boots, Tesco, Mobile, Sports, Kedai Buah, etc.. Jalan ni gak bleh tembus dari Arndale Shopping center tu.. So kitaorg pun masuk Arndale plak, separuh jalan, sampai kedai Buku, pusing balik, kuar,hehe..


Babah cakap nak kuar duit.. So berhenti sekejap kat depan Barclays Bank Atm, masa ni sempatla mama snap gambar Ibrahim.. Ibrahim dah tdo dgn jayanya.. Biasala anak mama ni, kalau gi memana, tak sah kalau tak tdo.. Best agaknya tengah sejuk2 ni, hehe.. Lepas tu kitaorg terus jalan lagi ke depan, masuk Primark plak, kedai ni bleh tahan murah gak, tp kitaorg tak beli apa2, mana taknya tengok org beratur nak bayar je punyala panjang, hehe..


Pastu kuar balik, terus tembus ke Piccadilly Gardens, central station untuk bas & tram.. Amik gambar kat tengah2 area tu, nampakla bas yg selalu babah naik gi uni.. Pastu babah cakap selalunya kat tengah2 tu ada air pancut, tp skrg ni dia tutup tgh buat Snow Slide untuk krismas ni.. blehla org2 kat sini main ski.. macam best je kan! pastu kitaorg pun pusing2 area kat situ, masuk kedai, keluar kedai.. penat gakla..

Babah plak lapar, nak makan something, so kitaorg masuk balik Arndale, tak tau kat mana tempat makan, adala nampak dari luar KFC, Pizza Hut, hehe.. mana halal.. so tryla call Kak Lin, tanya dia kat mana tempat makan, dia cakap dekat area kedai New Look, so jalan2 lagi sambil mencari, jumpa plak ada kakak Malaysian ni, so kitaorg pun tanyala dia.. last2 nampak gak Arndale Market kat tingkat 1, memang ada food court kat area tuh.. macam2 makanan ada.. Tp kena cari yg halal kan, last2 babah beli sandwich Tuna & Orange Juice kat kedai Pakistan.. makanla kitaorg bertiga.. masa ni Ibrahim baru je bangun dari tdo, tak sempat plak nak snap piccas waktu tengah makan, hehe..


Lepas makan, kitaorg pun balik.. naik taxi lagi, tp tak balik rumah terus, berhenti kat cheetham hill road, pastu gi top up meter elektrik, babah plak gi potong rambut, mama bawa Ibrahim ke Manchester Super Store, beli barang dapur skit, pastu baru balik ke rumah.. Tengah jalan balik tu, mama tengok ada lagi saki baki snow yg masih belum cair kat tepi jalan nak ke rumah kitaorg tu, apa lagi amik gambar lagi! hehe.. Sampai rumah nak kena prepare makan malam plak.. asik makan je kan! hehe..

Thursday, December 4, 2008

Our First Trip to Manchester City Center!~ Part 1

Semalam, dah tghr baru babah cakap nak bawa mama pergi city center, so mama pun siap2kanla Ibrahim & settle apa2 yg patut sebelum keluar.. Tak naik bas pun, kitaorg telefon private taxi suh dtg amik kat umah.. Punyala mahal, hehe.. nak buat camna, naik bas pun lebih kurang je harganya.. tp lebih convenient lg naik taxi, sbb tak crowded.. Susah skit nak bawa Ibrahim dgn strollernya lagi..


Sampai2 je.. excited betul mama, sbb nampak The Wheel of Manchester dari jauh! hehe.. apa lagi amik gambar jela kerjanya.. Yela, mama & Ibrahim kan first time dapat jalan2 kat town dgn babah.. Alhamdulillah hari pun cerah, so tak risau sangat pasal hujan.. Tp agak sejuk sbb time Winter skrg ni..


Byk gak shopping mall around city ni, mula2 bergambarla mama & Ibrahim depan Next, pastu ke arah The Wheel of Manchester yg hanya bertentangan dgn Arndale Shopping Center, sebelahnya plak Selfriges & Co, shopping center gak..


Pastu, babah ajak kitaorg naik The Wheel Of Manchester, tak ramai org, so takdela beratur panjang.. Siap boleh bergambar lagi dekat counter.. Sbb takde org tunggu pun kat belakang.. Harganya pun agak berpatutan, so bolehla nak merasa naik wheel ni.. Masa tengah tunggu nak naik pun sempat lagi bergambar.. hehe..


Masuk2 je dalam wheel, amik gambar lagi.. Ibrahim tak takut pun bila wheel tu bergerak! Relax je dia, hehe.. Siap berdiri sorang2 sambil pegang tempat duduk.. bagus anak mama ni, tak gayat macam babah, haha.. jgn marah babah.. Tp botol susu tetap jadi teman setianya walau dimana jua Ibrahim berada..


Wheel pun mula bergerak perlahan2 sampaila kepuncak, pastu berhenti sekejap, so dapatla kitaorg menikmati permandangan luar sekitar Manchester dari atas, best betul!! Memang amat indah.. Pastu terus berputar perlahan2 beberapa pusingan.. Puas hatila!! Dalam tu kan panas, bagus gak dapat panaskan badan sekejap..

Tuesday, December 2, 2008

Our First Snow in Manchester!~

Pagi ni rasa amatla sejuknya, macam biasa setiap Selasa, Babah ada kelas, so masa babah nak keluar, terus menjerit.. Mama! Ada snow kat luar.. haa!! mama pun apa lagi excited la, hehe.. terus tengok keluar tingkap, a'ah la snow!!

Babah suruh mama pakai jaket & bawa Ibrahim kuar depan rumah! Mana taknya, first experience! Mama pun apalagi, siapla, hehe.. Pastu posing2 skit depan umah, hehe.. Dah puas, babah pun pergi kelas..


Ibrahim plak, bila kitaorg suh jalan2 kat depan tu, tercegat je dia, tengok snow tu, tak bergerak pun kat tempat dia berdiri, hehe.. kalau tak, sampai terjerit2 la mama & babah suruh jgn pergi jauh2.. agaknya pelik kot.. Tapi bila masuk umah, nangis plak nak kuar balik, hehe..

Sunday, November 30, 2008

Aksi bersantai!!

Amboi! tengokla Ibrahim tu, tak pernah2 duk kat atas sofa pastu main microphone sambil tengok tv, siap gelak2 lagi, hehe.. selalunya Ibrahim tak pernah nak duk diam, ke hulu ke hilir, main sengsorang dgn mainan sambil mulut riuh, tengok tv pun berdiri or baring sambil minum susu.


Tp ni la first time Ibrahim duk baik2 atas sofa sambil bersandar ke bantal, hehe.. kelakarla plak, mama pun cepat2 amik piccas.. sbb lepas ni memang tak tentu dia buat scene ni lagi ke tak.. :) itupun tak lama, dalam 2-3 minit je..

Ibrahim memang suka main microphone, cabut dari laptop pastu nak masukkan balik, hehe.. kekadang tension dibuatnya, mana taknya time org nak bercakap, time tu la dia nak main, kalau tak, tak herannya dia dgn mic tu..

Friday, November 28, 2008

Kek Hari Jadi..

Sempena hari jadi babah ni, semalam petang mama buat kek.. Kali ni mama buat Kek Coklat Moist, version bakar plak.. ni kira hadiah hari jadi la ni, hehe..

alhamdulillah, memang menjadi & sangat sedap!! Seperti biasa mencari resepi dari internet, memang byk, tp kalau boleh nak yg mudah & bahan pun ada kan..

Kek yg telah dipotong & 1/3 dah dimakan dgn Ibrahim & babah..
Babah suka, Ibrahim lagi suka!! hehe.. Banyak juga adunannya, sampai tak muatla tempat bakar tu, ada lagi lebih kat dalam fridge tu.. nanti bleh bakar lagi, hehe..

Wednesday, November 26, 2008

Happy Birthday My Hubby!!

Hari ni hari jadi Babah!! Selamat hari jadi Babah! semoga panjang umur & dimurahkan rezeki selalu ye!! Semoga sentiasa bahagia selalu disamping isterimu & anakmu ini!!

So pagi tadi bersiapla kami anak beranak ke Manchester Fort.. Alhamdulillah waktu kami keluar, baru lepas hujan.. Sempat gak berposing depan umah sebelum pergi, :)..


Sampai2 je, masuk Comet.. Then kuar balik, terus ke kedai seterusnya.. adala bendanya yg hubby nak beli, tapi takde yg berkenan & offer yg kurang menarik, hehe..

Last2 masuk Orange Shop.. Memang banyak pilihan, satu2 kitaorg tengok, byk gak yg best2! Tp punyala mahal, last2 adala yg berkenan! Belek punya belek, tanya sedetail2nya kat sales girl tu, last2 babah nak beli! Agak2 beli apa??

Sewaktu di Orange Shop, Ibrahim tu tau jela, asik bising je, hehe.. bagi biskut, barula diam :)
Beli handphone Samsung F480, tp utk mama, pelik tak, hari ni hari jadi babah, tp mama plak yg dapat hadiah!! Terima kasih bebanyak babah!! Memula mama ingat nak tengok2 je, tp tak sangka plak babah nak belikan, hehe..


Tambahan plak, skrg ni tgh offer, kan tengah nak Krismas ni.. dapat gift box & macam2 dalam dia, hp strips, sticky note, hp cover & magnetic frame, semuanya dari Orange provider..

Pastu, kitaorg pergi Boots plak, beli brg skit & terus balik.. Dah lama tak keluar, rasa lenguh gak kaki ni, hehe.. Nak kata panas.. tak, sejuk pun biasa2 je, sbb pakai baju tebal kan.. tp rasa haus kemain lg.. tp tak terus balik rumah, terus ke arah Manchester Super Store plak, nak beli barang dapur skit.. babah hantar barang2 balik rumah, mama & Ibrahim tunggu kat tepi jalan besar..


Sempat lagi mama amik gambar Ibrahim yg tengah tdo ni, dalam baju stroller, nyenyak betul dia tdo, pastu bila babah sampai, amik gambar mama plak dgn pondok telefon, hehe.. 2 lagi gambar Ibrahim tu amik setelah sampai umah, Ibrahim skrg ni, pandai berposing, dia amik camera bagi kat mama suh amik gambar dia! kelakar betul anakku ini, hehe..

Sebelum balik, babah beli Briyani ayam & Pizza Pepperoni & Cheese kat Punjab Tandoori Fast Food restaurant, pastu gi top up electric meter & kami pun berjalan balik.. Sampai rumah apalagi, makanla.. hehe..

Monday, November 24, 2008

Ibrahim suka!!!

Skrg ni Ibrahim suka betul tengok buku In The Night Garden Colouring book tu! Sambil selak satu persatu setiap muka, dgn mulut yg riuh bercerita! hehe.. mama pun asik tergelak je tengok Ibrahim.. Dah penat tengok sorang2, Ibrahim sibuk plak tarik tangan mama suh tengok sama2.. hehe.. Mama pun ikutkan jela..


Alhamdulillah, kali ni, Ibrahim tak koyak plak buku ni, maybe sbb dia suka sangat kot, yg buku Aladdin tu dah byk page gak yg dikoyaknya, hehe..

Friday, November 21, 2008

Alhamdulillah..

Hari ni nenek dah boleh balik umah setelah seminggu di hospital.. Alhamdulillah syukur sangat pada Allah, selera makan pun dah bertambah baik.. Semoga nenek akan terus sihat ye!!

Semalam, mama masak ayam black paper & bergedil ayam.. fuhh.. memang terangkat!! Babah suka betul!! Ibrahim je tak leh makan byk sangat sbb pedas!! Tp memang Ibrahim suka pedas, cuma mama je yg risau sbb takut sakit perut!!


Ayam Black Paper yg masih dalam kuali, tak sempat angkat lagi ;)



Ni plak, Bergedil ayam.. Makanan favourite babah!


Hari ni mama masak apple pie, ingatkan nak buat ala2 McD, tp tak menjadila plak, last2 buat bulat2 jela, alhamdulillah, rasa memang sama cuma rupa je tak sama! hehe..

Apple Pie yg tinggal 3 je, nasib baik sempat amik pic, yg lain sudah dimakan oleh babah..
Selain tu, mama masak ikan bawal sweet sour, tp tak amik pic la plak..

Ibrahim dgn Dragon setelah makan malam..

Thursday, November 20, 2008

Saat Tengah Rajin!~

Weekend lepas, atas permintaan babah, mama buat Yorkshire puding, beli instant punya je, tp sbb takde puding tray, tak terbuat2 sampaila babah beli puding tray, hehe.. seperti biasa malam lepas Ibrahim tdo, barula start.. tak susah pun cuma tambah telor & air, pastu bakar.. baunya memang harum.. tp rasanya biasa je..


Then mama buat chicken soup knorr utk dimakan dgn puding ni.. Barula terangkat.. Nak dijadikan cerita, abis je masak, Ibrahim pun bangun.. Macam tau2 je masa makan, hehe.. Makan tengah panas!! Sedap!!


Ni la Ibrahim yg dah bangun & tgh tunggu nak makan Yorkshire puding!

Isninnya plak, mama buat puding roti chocolate, yg ni pun kena bakar gak, resepi cari kat internet, buat petang waktu Ibrahim tdo, alhamdulillah, memang menjadi gakla.. Seperti biasa, abis je masak, Ibrahim pun terjaga, agaknya bau membakar tu yg buat dia bangun tu!!


Alhamdulillah, skrg ni dah tau guna oven, so pasni blehla try lagi, insyaAllah..


Hari ni, nenek dah dipindahkan ke ward bawah bahagian darah sebelah cafeteria hospital, insyaAllah dalam 1 or 2 hari lagi bleh balik, semoga kesihatan nenek bertambah baik!