~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Sunday, December 27, 2009

Jom main snow!~

Selasa (22/12/2009) baru ni, turun lagi snow! lagi tebal lagi dari sebelum ni.. kali ni mmg nak duk dlm rumah je, takde plan pun nak main snow kt luar... tp dlm kul 1.00 tghr camtu, kak siti jiran kami ketuk pintu.. ajak main snow.. kitaorg pun siapla skjp.. ada kawan best skit ye tak, ibrahim pun excited "nak play snow!" heheehe..


bila keluar rumah, mama dan ibrahim pergi depan rumah kak siti, rupa2nya diorang tengah buat snowman, boleh dikatakan hampir siap, cuma tinggal nak hias2 je.. besar jugala! hehe.. babah plak pergi start engine kejap, lepas tu baru dtg bergambar..


dah puas main kt luar, ibrahim, danish & sarah main plak kt dlm pagar rumah kak siti tu, nak buat castle plak.. macam2la budak2 ni, hehehe.. ibrahim punyala susah nak suruh posing, asik ke hulu ke hilir mencedok snow, hehehe.. suka betul dia!! nasib baik ada penyodok, kalau tak mesti kesejukan tgn ibrahim!

tak lama tu, snow turun lagi, isk isk.. kitaorg pun masuk rumah kak siti kejap minum teh panas & kek coklat.. ermmm memang sedap panaskan badan!! hehe.. thanksla kak siti buat susah2 je! kul 3.00pm kitaorg pun balik..

Tuesday, December 22, 2009

Snow datang lagi!~

Ahad (20/12/09) baru ni bangun pagi tengok kat luar, salji dah memutih memenuhi luar rumah! patutla sejuk semacam je! apalagi kitaorg pun keluarla sekejap.. masa keluar tu snow masih turun lagi dengan lebatnya.. makin teballa jadinya!! sampaikan babah kena bersihkan kereta dengan spatula sebelum sembur deicer supaya cermin kereta bersih dari snow..


ibrahim plak sangatla excited!! hehehe.. ke hulu ke hilir main pijak2 snow.. sampai basahla seluar dia.. jom kita tengok betapa excitednya Ibrahim main snow! hehe..

video

puas jalan2 atas snow tu, dia berhenti plak, ingatkan apala yg Ibrahim buat terbongkok2, rupanya bersihkan kasut.. pastu bersihkan tangan, heehheheh.. tak lama tu, mama dah tak tahan, tangan rasa macam dah beku, terus masuk rumah.. ibrahim plak sibuk tak nak masuk, mama paksa gak masuk, bila dah masuk tu plak ckp sakit2.. dah bekula tu tangannya.. terus rendam tangan dengan hot water, barula ok..

itula pengalaman kami masa winter ni, nampak memang best, tp tak tahanla terlampau sejuk!! cepat2la abis winter!! hehehe..

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431!~

Dikesempatan ini, kami sekeluarga mengucapkan Selamat Tahun Baru Islam kepada semua umat Islam tak kira juga dimana berada, alhamdulillah masih lagi bernafas untuk meneruskan perjuangan hidup ini..

Sekarang ni dah masuk Winter kat UK ni.. kebetulan hari ni first time snow turun sejak winter, punyala sejuk!! walaupun tak tebal tapi masih dpt merasai kesejukannya kt dlm rumah..


Kami bertiga pun tak berapa nak sihat dua tiga hari ni, batuk & selsema sedang melanda! bermula dari Ibrahim sampaila mama & babah.. dugaan sungguh! semoga Allah sihatkan kami insyaAllah, doakanla kami ye semua..

Friday, December 11, 2009

Open house lagi!~

Weekend baru ni kami dijemput lagi makan2, rajin betul la diorang kan.. mula2 kami ke rumah Kak Siti RedTulip & bro Rofzi, tak jauh pun, kami keluar kul 12.30 tghr lepas solat zohor.. waktu kami sampai ada 2 family yg dah sampai, so berborakla lepas tu sambil makan..

makanan plak ada macam2 seperti nasi warna warni, gulai ayam, acar taugeh, rojak buah, cendol & tepung pelita.. punyala banyak kan! semua mama rasa, hehehe.. memang sedap2 belaka!! tp sayang takde gambarla nak tunjuk..


Lepas tu kami balik rumah dulu solat Asar plak.. then keluar balik ke rumah kawan Babah kt city, family kak Hana.. diorg tinggal kt Manchester university house.. sampai2 je kamila orang pertama! hehehe.. nasib baik husbandnya & anak2 ada kt bawah masa kami sampai, terus je tuju ke rumah, kalau tak kenala mencari sbb diorg rumah jenis apartment..


waktu kt sini barula babah amik gambar, byk juga makanan kt sini.. ada laksa johor, pulut kuning dan rendang ayam, kek coklat, agar2, cocktail & buah limau.. lepas kami sampai barula ramai yang datang.. kebanyakannya semua yg duduk kt city, berborak sakan lagi, hehehe.. sebelum maghrib kami pun balik..

Sunday, December 6, 2009

Kunjungan tetamu dari Leeds!~

Sabtu (21/11/09) yang lepas, kami terima kunjungan dari kawan mama waktu kt MMU dulu, Ayuni dengan husbandnya Amirul n anak mereka Ameera yg tinggal kt Leeds skrg ni.. sempat gakla mama masak nasi lemak & spaghetti bolognese untuk jamu mereka..

Suka betul ibrahim dpt jumpa Ameera yang baru 5 bulan, suara dia punyala kuat!! hehehe.. mula2 ibrahim pun takut, hehehe tp lepas tu dah ok siap posing2 lg dgn Ameera..


bukan setakat Ibrahim n Ameera je yg posing, kami semua pun sama, tengokla camera abah Ameera ni, berat tau!! tak larat mama angkat ni, ehehehe.. n gambar dia memang superb!! :)

Thanks ye Ayuni n family sbb sudi datang ke rumah kami.. InsyaAllah kalau ada rezeki kita jumpa lagi :)

Tuesday, December 1, 2009

Ke Majlis Hari Raya Aidiladha & open house!~

Sabtu (28/11/09) baru ni, kami dijemput ke Majlis Hari Raya Aidiladha yang diadakan di Waterloo Center, Cheetham Hill.. memang meriah!! majlis bermula dlm pukul 10.30 sampai 1.30 tghr.. kami sampai dalam 12 lebih, memang tengah ramai! nasib baik ada gak tempat nak duduk makan..


alhamdulilah, makanan punyala sedap!! ada gulai daging, sambal udang, ayam goreng ala 'kfc', salad, nasi impit & kuah kacang, siap ada birthday cake lg! hehehe.. sambil makan tengok upin & ipin d'movie! pasang dgn projector lagi, heehee.. Ibrahim plak, very behave! sepanjang masa duduk je berpangku makan dgn babah, tak nak plak dia join main2 dgn budak2 kt situ! hehehe.. dia leka tengok upin & ipin :) terima kasih kepada semua kakak2 & abang2 yg mensponsor majlis ni.. memang best!!

petang plak dalam 3 lebih kami ke rumah kak Sabariah & bro Arif, buat rumah terbuka juga sempena Aidiladha ni.. makan kambing plak!! huhuhu.. alhamdulillah, sedap!! thanks ye!! akhir kata, meriah gakla raya kurban tahun ni :)

Friday, November 27, 2009

Salam Aidiladha 1430H @ 2009

Sempena hari yang mulia ni, kami sekeluarga ingin mengucapkan "Selamat menyambut hari raya Aidiladha" kepada semua umat Islam tak kira dimana jua berada..


Apa agaknya yg mama masak utk hari raya ni ye?? takde apa yg grand pun.. bihun soto je utk kami makan bertiga, hehehe.. alhamdulillah, memang best!! makan sampai bertambah2 ;)

Thursday, November 26, 2009

Happy Birthday Babah!~

Mama & Ibrahim ucapkan "Selamat Hari Lahir" untuk babah pada hari ni 26/11/09 yang ke??? ermm.. muda lagi kan!! semoga babah panjang umur, dikurniakan kesihatan yang baik & dimurahkan rezeki selalu ye insyaAllah..


Mama & Ibrahim sentiasa mendoakan kejayaan babah! semoga berbahagia selalu disamping kami :) Luv you so much!!!!

Monday, November 23, 2009

Ibrahim and His Thomas and Friends Collection!~

Thomas collection Ibrahim semakin bertambah, busy betul dia dari bangun pagi sampaila ke malam nak tido! hehehe.. tak busy main Thomas n Friends train, baca & menyanyi dengan buku Thomas, sambil busy tengok DVD Thomas, sampaikan tido pun dengan Thomas, babah belikan Ibrahim bedsheet Thomas, suka betul Ibrahim!! ;)


Sekarang ni dah ada Jeremy (kapal terbang) & Harold (helikopter) dalam Thomas collection.. bila train dah byk nakla ada railnya kan.. mana muat nak main kat rail yg kecik je.. ermm apa lagi, dptla rail besar plak.. makin busyla Ibrahim nak manage Thomas & friends nya, hehehe..


Yang paling best, bila kawan2 dtg pun boleh main sama.. ramai ke kawan2 yg dtg?? ermm.. adala juga.. Ibrahim memang suka kalau ada kawan2 dtg, suka betul dia main sama2 dgn kawan2.. kawan2 pun suka bila dtg sini!! hehe..

Friday, November 20, 2009

Kunjungan tetamu dari Cardiff!~

31/10/09 yang lalu, sempena Autumn break, kami terima kunjungan tetamu dari Cardiff, keluarga Bro Azhan & Kak Zubaida, bersama 3 orang anak mereka, Aisyah, Humaira & Ziyad serta adik bro Azhan yg dtg berkunjung ke UK, sampai Jumaat malamnya, tapi Sabtu pagi baru dtg ke rumah kami, alhamdulillah dptla mama masak2 skit untuk menjamu tetamu..


Sampai2 je, isi perut dulu, nasi briyani, ayam masak kurma, bergedil, keropok & buah2an.. lepas tu kami bawa mereka ke Manchester Arndale, kemudian keluar.. sambil2 tu dptla mereka naik The Eye of Manchester.. kami ber3 tunggu je kt bawah, hehe.. mama jaga stroller manakala babah busy melayan Ibrahim tak berhenti naik turun tangga, isk isk.. memang aktif!!


then ke Piccadily Garden.. Tengok air pancut & anak2 busy mengejar burung2! heehe..Lepas tu kami semua makan di Rice Restaurant tak jauh dari situ.. alhamdulillah kenyang! thank bro Azhan sbb belanja! :)


Lepas tu jalan2 semula dlm Arndale, ke T.K.Maxx & Sport Direct.. kemudian balik semula ke rumah kami utk solat & keluar semula.. Ingatkan nak ke Manchester Stadium, tp bila sampai sana, rupa2nya ada game hari tu, punyala ramai orang, nak parking pun susah, last2 tak jadi pergi.. akhirnya ke Manchester Fort sahaja.. best jugala kan.. macam2 ada!! Takper, esok ada lagi! hehe.. memang kena singgah stadium sebelum balik, kalau tak rugila kan dah sampai sini, ehehe..

Kemudian, balik semula ke rumah kami utk Dinner & rehat sebentar sebelum mereka balik semula ke Hotel.. alhamdulillah, semuanya dah keletihan!! tp memang seronok sesekali ada tetamu, terima kasihla kepada keluarga Bro Azhan & Kak Zubaida kerana sudi singgah ke rumah kami yg tak seberapa ni.. InsyaAllah kalau ada rezeki lagi nanti jumpa lagi ye :)

Tuesday, November 17, 2009

Jom ke Birthday Party !~

Isnin (19/10/09) setelah 5 hari sampai di Manchester, dapat jemputan dari jiran kami, Kak Siti & bro Shahrin ke birthday party anaknya Sarah, 4 tahun & sekali dgn anak Kak Julia, Arif 5 tahun, makanya kenala ada 2 hadiah, satu untuk birthday girl & satu lagi utk birthday boy..


Kami sampai pukul 6.30, lepas solat maghrib.. ramai juga yg hadir, kebanyakannya ada anak2la.. bagi memeriahkan lagi birthday party ni.. Ibrahim plak baru bangun, so memula senyap je, macam tak berminat je tengok orang tiup lilin semua, pastu bleh plak dia mengamuk nak Thomas!!! sbb tak bawa mainan pun, ermm.. last2 babah & ibrahim balik sekejap ambil mainan.. bila dtg balik mengamuk lagi, ishh ishh, nasib baikla kak siti bagi mainan Thomas hadiah birthday Arif, sabar jela, Ibrahim rasmi dulu!! pinjamla kejap ye Abg Arif.. barula dia senyap! Mainla diorg ramai2, hehehe..

Birthday cake ada 2!! satu chocolate cake for Sarah & satu lagi blueberry cake for Arif.. punyala meriah!! tak masuk lagi makanan yg pelbagai.. menu utama laksa johor, pulut kuning, kari ayam, nasi goreng, ayam panggang, & air oren.. alhamdulillah semuanya sedap2 belaka.. Kanak2 dapat goody bag sorang satu, mak2nya plak siap bawa bekal balik lagi! hehehe.. terima kasih banyak2la kak Siti! :)

Thursday, November 12, 2009

Kisah 2 hari sebelum berangkat pulang!~

Isnin (12/10/09), mama dah mula berkemas apa yg patut.. tghr kami makan di Carrefour foodcourt, sambil2 tu jalan2 di Carrefour yg baru dibuka di Bandar Tun Hussein Onn..

Malamnya, Auntie Lang nak belanja makan lagi, yeyyyy.. thanks auntie.. tak tau nak makan kt mana, kami ke KFC Carrefour, BTHO.. wah wah.. makan KFC lagi ye.. sambil mama & auntie abiskan makanan, babah & ibrahim yg dah kenyang, pergi beli dypers & susu Ibrahim..


Bila babah dah selesai, kami ingat nak balikla.. Auntie ajak plak gi Mines, katanya nak belanja San Francisco Pizza, rasanya mcm baru je ada kt Mines tu.. sbb dah kenyang, kami makan pizza sederhana 1 & sup je.. okla tak besar pun pizza nya, sekejap je habiss, hehehe.. ibrahim plak makan sup dgn auntie.. Lepas tu, kitaorg pun balik!


Esoknya (13/10/09), malam lepas makan malam & solat isyak, nenek & atuk sampai di BTHO, then kami semua bertolak ke KLIA 2 kereta sbb barang byk jugala.. sampai2 kt KLIA terus ke tempat online check in counter , alhamdulillah.. takde orang pun, lepas tu kami duduk kt depan kedai gift & souvenir tu sebelum makan kt McD sebelahnya.. punyala mahal kan harga McD kt KLIA tu berbanding kt luar..


Dalam pukul 11.30, Auntie Lang & Atuk Cheras pun balik sbb esoknya kan auntie nak kerja.. then pukul 12.00pagi, kami pun masuk, atuk & nenek tunggu sampai kami masuk.. Ibrahim punyala menangis!! sbb dia ingat atuk & nenek ikut jugak, errmmm.. sampai kt kaunter imigresen, masih lagi nangis, tak taula nak pujuk camna, nasib baik encik kat kaunter tu saja tegur ibrahim, ermm.. diam gakla dia akhirnya..


Alhamdulillah, kawalan imigresen kt KLIA tu sgt ok, kalau dulu waktu kami di Manchester on the way balik ke Malaysia, habis dibuangnya air panas & segala air yg ada dlm beg kami, even dah ckp utk baby still tak boleh, sabar jelakan.... tp selepas tu boleh minta air panas kt restaurant2 yg ada dlm airport tu, kira lecehla juga..

Ada 2 jam lagi masa nak berlepas.. so kami terusla menuju kt tempat diluar balai menunggu, lepas tu babah bawa ibrahim jalan2 dalam airport tu.. agak2nya kemana?? babah bawa ibrahim naik bahagian atas, ada tempat duduk yg siap boleh baring lagi, then ada golden lounge utk business & first class penumpang, punyala best kan.. tapi harga pun best!! hehe..


mama pulak tunggu hand luggage kt bawah, sampaila babah datang baik dalam 1.30a.m. waktu tu dah ramai penumpang yg beratur.. kami antara penumpang yg akhir beratur nak masuk balai menunggu tp terus dapat naik first dalam plane sbb ada ibrahim & sbb tengah berjalan time tu terus dilambai oleh crew emirates, alhamdulillah senang! so dudukla kami dlm plane selama 7 jam menuju ke Dubai utk transit 3 jam sebelum ke Manchester..


Ibrahim awal2 dah lelap! waktu makan pun tak bangun, mama just simpankan je makanan ibrahim.. penat betul duduk dlm plane lelama.. Ibrahim bestla siap baring lagi, hehe.. sampai di Dubai, kena naik bas pulak dari terminal 1 ke terminal 3, Airport Dubai yg baru.. then kena scan lg, pastu amik stroller utk ibrahim tp tak duduk pun jadi tempat letak hand luggage... solat subuh, then terus ke ruang menunggu yg disediakan.. seperti biasa, babah bawa ibrahim jenjalan dulu sebelum tiba waktu masuk.. bila dah masuk, naik bas semua ke terminal 1, memang penatla..


pukul 10.30pagi bertolak dari Dubai ke Manchester, bila masuk plane balik, tak lama tu ibrahim pun tido, lama jugala.. lama lagi nak sampai 7 jam lagi, memang penat sungguh!! bila ibrahim bangun, tengokkan dia mickey mouse & friend, disney channel, sukala dia!! hehe.. akhirnya kami sampai di Manchester 12.30 tghr (14/10/09) waktu tempatan..

lepas imigresen & ambil beg, babah call airportcarz & kami tunggu kat terminal 1.. sampai rumah kul 1.30ptg.. alhamdulillah..cuaca punyala sejuk!! kami ambil kunci kereta & rumah kt jiran kami, kak siti yg tolong tengok2kan rumah & jaga kereta semasa ketiadaan kami, terima kasih byk2 ye kak siti & bro shahrin.. then kami keluar beli barang dapur..

itula kisahnya semasa di Malaysia, sebulan memang rasa sekejap je.. alih2 dah nak balik.. tp memang best!!! alhamdulillah! :)

Sunday, November 8, 2009

Ke KLIA & Seri Kembangan!~

Hari Ahad (11.10.09) pagi, babah & auntie Lang ambil mama & ibrahim dari rumah nenek & atuk.. sarapan dulu sebelum bertolak.. Ibrahim menangis sbb ingat nenek & atuk pun pergi sama, rupanya tak pergi.. takperla insyaAllah nanti boleh jumpa lagi..


so kami pun bertolak ke KLIA sbb nak jumpa Wan dari Penang yang akan terbang ke Terengganu sbb ada meeting.. kiranya lepas ni tak dpt nak jumpa dah sehinggala kami berangkat ke Manchester..

Sampai2 je di KLIA, kami tunggu Wan di Foodcourt untuk makan tengahari.. Ibrahim biasala tak tinggal Thomasnya, mesti ada sama! hehe.. kami makan nasi goreng USA, nasi goreng Pattaya, kuew teow ladna & minum jus buah.. alhamdulillah, kenyang! :)


Selepas tu kami hantar Wan ke balai berlepas penerbangan dalam negeri, Ibrahim punyala excited sbb dia ingat dia pun pergi, punyala susah nak amik dia dari Wan dia, pun nangis jugak!! iskk.. sabar sabar.. lepas je Wan masuk kitaorg pun terus balik!

Petangnya kami ber3 ke rumah Ibu(ibu saudara babah) di Seri Kembangan, then kami bawa ibu, Syafiq & Ashraf pergi rumah baru Kak Intan (anak ibu) tak jauh dari rumah Ibu.. cantik juga rumahnya, belum ada sofa lagi, so nampak luas! apalagi, Ibrahim, Syafiq & Ashraf main baling2 bola dalam rumah tu, hehehe.. anak kak Intan, Iqbal takde keluar dgn ayahnya, so tak dptla main sama..


Siap ada ikan lagi dalam balang, nasib baik Ibrahim tak celup lagi tangan nak amik ikan, hehehe.. nampak tak mcm geram je rupanya tengok ikan tu! kami dijamu dinner spaghetti goreng oleh Kak Intan, terima kasihla byk2 ye.. tak lama lepas makan, Iqbal pun balik, dptla jumpa juga walaupun sekejap.. dekat pukul 11.00mlm kami pun mengundur diri, hantar ibu, ashraf & syafiq sebelum balik rumah..

Thursday, November 5, 2009

Jom pergi kenduri!~

Hari Khamis (8/10/09) paginya, nenek & atuk melawat org meninggal (arwah nenek Teh) yg dikebumikan di Sijangkang, mama & ibrahim duduk kt rumah..

Jumaat (9/10/09) pagi, sempatla mama, ibrahim & nenek beraya ke rumah Atuk Hashim & nenek Rugayah di Sri Andalas, Klang.. petangnya, nenek & atuk pergi hantar anak sepupu mama, kak nor nikah anaknya Fahmi & pasangannya di Masjid Lipat Kajang, Klang.. mama & Ibrahim tak pergi..

Sabtu (10/10/09) tengahari pula acara menghantar pengantin lelaki di Taman Kesenian Islam, berhadapan dgn Masjid Negeri Shah Alam.. sebelum ke sana, kami ber4 berkumpul dulu di rumah sepupu mama di Seksyen 7, rumah Auntie Rukiah..


kira berayala jugak ni, walaupun sekejap je :)


Dalam pukul 12.30tghr bertolak ke Taman Kesenian Islam, dalam 4 kereta juga, dan lagi 4 kereta dari Seksyen 4.. ramai juga sebelah lelaki.. sampai2 je terus makan, Ibrahim makan kek coklat yg dibungkus kecil2 sbg tanda mata pihak lelaki, byk jugala, sampaikan nasi pun tak nak dah..


lepas tu busy nak jalan2 kt bahagian bawah, ada air pancut, so atuk tolong bawakan ibrahim sementara mama makan, hehhe.. pengantin pula makan lambat skit sbb ada acara bersanding & bergambar dgn family.. so dptla mama ambil gambar pengantin masa mereka tgh makan.. dalam 2 lebih, kami pun balik..


Petang nya, kawan2 mama pula yg dtg.. memang berborak sakanla, hehe.. auntie Sue, auntie Zura, auntie Erin, auntie Azida & anaknya Adam serta maid mereka.. terima kasihla byk2 sbb sudi jenguk kitaorg ni, hehehe.. insyaAllah ada rezeki kita jumpa lagi ye..

malamnya, lepas solat maghrib, mama, ibrahim, atuk & nenek pergi kenduri arwah nenek Teh di Sijangkang, ramaila jumpa saudara mara yg dtg.. habis kenduri kami pun balik rumah nenek semula..

Sunday, November 1, 2009

Apa lagi aktiviti kami?!~

Sambung balik cerita..

Lepas balik dari Penang, hari Rabu (07/10/09) tu kami kena settlekan hal LHDN, so terpaksala pergi LHDN Kampung Attap, KL.. Alhamdulillah, sekejap je ambil masa.. Then balik terus ke Jusco Cheras Selatan, lunch.. pastu balik rumah..

Malam, mama, babah, auntie Lang n Ibrahim ada jemputan dinner dgn uncle Nasrul, auntie E'in serta baby Umar, di Seri Kembangan.. restoren Ala Thai belakang Jusco, alhamdulillah, sedap jugala..thanks ye uncle sbb belanja kitaorg makan..


Suka betul Ibrahim makan tomyam, siap hirup mangkuk lagi tu, hehehe.. yg Umar plak tengah aktif nak berjalan, tak nak duduk diam, penatla ummi nak melayan.. Ibrahim plak, bila dah kenyang pun nak join Umar skali, hehe.. sabar jela, nasib baik dah nak abis makan, kalau tak haru gakla nak menjaganya..


Lepas tu, babah & auntie hantar kami, mama & Ibrahim balik TPG.. sampai rumah nenek & atuk dah pukul 10.30mlm.. tak lama tu dapat berita nenek Teh telah selamat kembali ke rahmatullah, innalillahi wainnailaihirajiun.. semoga rohnya berserta dgn mereka yg beriman, insyaAllah.. sedih juga.. alhamdulillah, kami sempat jumpa waktu raya hari tu, memang nampak uzur sgt dah.. Allah lebih sayangkan dia..

Then 11.00mlm babah & auntie Lang balik ke Cheras.. Ibrahim dah tido pun waktu sampai rumah nenek, terus tido sampaila ke pagi.. insyaAllah, nanti mama sambung lagi ye :)

Thursday, October 29, 2009

Jom Dinner jap!~

Dinner kami Isnin baru ni.. :) Ada mcm makan kt kedai tak? hehehe.. takdela, ni makan kt umah.. bukan apa kira special skitla, tp still malas nak buat sos putihnya, Fish, Squids & Chips makan dgn mayonis & cheese je, tak lupa juga sos chili maggi, hehe..


Resepi camna nak buat coating utk fish fillet tu ada kat bawah bagi sesiapa penggemar fish n chip.. mama guna cod fish, pastu ada lebih, mama goreng skali dgn frozen squid guna resepi yg sama! makan dgn chip & salad, mmg sedap!!!

Resepi:
Fish n Chips Dengan Sos Putih

Bahan-bahannya:
Dowry fish fillet (beberapa keping)
2 biji telur
Serbuk roti (bread crumb)
Sedikit lada sulah
Sedikit garam

Bahan untuk sos putih:
2 s/b majerin
1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
1 s/b tepung gandum
1/2 s/t mix herbs
1 cawan susu segar
1/2 cawan air
Sedikit lada hitam
Secubit garam

Cara-caranya:
Pukul telur bersama lada sulah dan sedikit garam,
celupkan dowry fish fillet kedalam bancuhan telur tadi,
kemudian celupkan pula dengan bread crumb,
ratakan dan pastikan ikan disaluti sepenuhnya dengan bread crumb,
gorengkan ikan didalam minyak yang banyak,
goreng hingga garing,
angkat dan toskan minyaknya.

Cara membuat sos putih:
Panaskan majerin didalam periuk kecil,
tumiskan bawang besar sehingga layu,
masukkan tepung gandum dan kacau sebati.
masukkan pula bahan2 yang sos yang lain,
masak sehingga menggelegak dan tutup apinya.

Cara menyediakan:
Ambil ikan yang telah digoreng tadi dan letakkan didalam pinggan, kemudian tuangkan sos putih diatas ikan tadi dan bolehlah dihidang.
Tambahkan dengan sayur-sayuran, kentang goreng/rebus dan lain2 jika mahu.

Source:
http://suejoshua.blogspot.com/2009/03/fish-n-chips-dengan-sos-putih.html

Monday, October 26, 2009

Balik KL plak!~

Masa hari balik dari Penang ke KL, sempat lg Ibrahim main kt luar rumah Wan.. apa yang dibuatnya??? ermm.. waktu ni mama pun takde, siapa yg melayan Ibrahim kt luar?? siapa lagi kalau bukan babah, yg amik gambar Ibrahim ni, hehhe..

memula tengok je..

lepas tu berani plak Ibrahim nak pegang! eeiiii, sabar jela..

Kami bertolak dari Penang pagi dalam kul 11.00.. kali ni Atuk pun join skali! :) berhentila juga 2 kali, first kt Simpang Pulai, yg ni memang favourite Atuk, makan nasi ayam, nasi lemak, bihun sup & tak lupa juga durian, hehehe..

kitaorg teruskan perjalanan.. pastu berhenti plak kat restaurant jejantas Sg Buloh, berhenti solat & makan lagi! hehe.. kali ni makan A&W pula.. best betul pekena waffle & ice cream!, nyum nyum.. sampaikan babah amik gambar pun tak perasan, hehehe..


Perjalanan diteruskan lagi hinggala sampai ke KL, ermm.. sempat lagi babah snap gambar kt bawah ni.. hanya tinggal kenangan jela bangunan ni! :)


Cantik kan, permandangan bangunan menara TM ni dari bawah! hehe.. Akhirnya kami sampai rumah Cheras petang tu! penat sungguh rasanya!


Tapi malamnya lepas Maghrib, kami keluar gak gi Alamanda, sbb Auntie Lang nak belanja Ibrahim, mama & babah kat Nando's, ye ye, best!!! hehe.. pastu singgah plak office Auntie Lang kat Wisma Putra, Putrajaya.. balik je dah kul 11.30pm.. amacam penat tak penat??!! hehe.. okla nanti sambung lagi ye, insyaAllah..

Friday, October 23, 2009

Tabung Haji & Sunshine Square!~

Pagi Isninnya, kami bertiga & atuk keluar dlm kul 10.00 pergi sarapan dulu.. Atuk bawa kami ke Taman Tun Sardon, byk juga gerai kt sini.. makan nasi lemak, capati & kuih muih..

lepas tu baru kami ke Kompleks Tabung Haji yang terletak di Bayan Lepas, tujuannya nak simpan duit raya Ibrahim, sebelum raya arituh dah buka akaun TH Ibrahim kt Kajang, ni nak simpan duit rayala plak.. Alhamdulillah, byk jugala collection Ibrahim raya tahun ni, tak sempat2 nak pergi masa di KL, alhamdulillah, ada juga kesempatan masa kt Penang ni..


Babah & mama je yg masuk, atuk & Ibrahim tunggu kt luar.. tau tak apa yg Ibrahim buat?? hehe.. dia main kat air pancut + kolam kt luar, suka betul dia!! Kompleks ni kira besar jugala, siap ada tempat penginapan skali..

Lepas tu kami ke Sunshine Square kt Bayan baru.. tujuannya sbb Wan dpt boucher Sunshine RM100 masa cabutan bertuah hari keluarga Recsam tu, so dptla atuk RM50 & kami RM50..thanks Wan!! apalagi gembirala kan..itu yang kami pergi Sunshine ni.. sampai dalam kul 11 pagi.. supermarketnya memang dah buka awal pagi, tp bahagian atas (department store) yg menempatkan pakaian, barang elektrik tak buka lagi, pukul 12 tghr baru buka, pelik kan!! 1 jam jugala kami menunggu.. sambil2 tu jalan2 jugala kat bhgn supermarket.. Ibrahim suka betul naik trolley supermarket tu..


Selain tu, sempatla kami duduk2 kejap kt foodcourt minum air & jalan2 tengok2 kerepek & tudung yg dijual depan supermarket tu.. Bila dah buka bhgn atas, kami pun pergila naik lift ke tkt 3, sampai kt pintu department store tu, boleh guard tu cakap tak boleh masuk trolley!! ish ish.. angin betul dibuatnya!! last2 turun balik, babah je yg naik, mama & Ibrahim tunggu kt bawah.. rupa2nya atuk pun ada kt bawah tgh baca newspaper..

Then Ibrahim nampak ice cream, belila utk Ibrahim, vanilla cone.. abisla meleleh2 Ibrahim makan ice cream, mama pun makanla juga, nak kurangkan meleleh tu, hehehe.. tiba2 ada plak lalat hinggap kt ice cream Ibrahim, terkejut Ibrahim & mama dibuatnya!! last2 Ibrahim tak nak makan ice cream dia!! hehehe.. nasib baik dah makan byk jugala.. terpaksala buang! lama juga menunggu babah..

Lepas babah turun, atuk plak naik!! iskkk.. so kami pun singgah balik kt foodcourt, kali ni mama makan laksa & babah makan nasi lemak, then bungkus nasi ayam bawa balik rumah, nasib baik atuk tak lama, tp penat gakla, Ibrahim siap melepas lagi (buang air besar) gi ler tukar jap kat toilet wanita, takde tempat baby kt situ.. pastu kitaorg balik!! penat sungguh!!

Esoknya dah nak balik KL, nanti sambung cerita lg ye :))

Tuesday, October 20, 2009

Jom ke Paradise Sandy Beach Resort! ~

Lepas balik dari Bayu Beach Hotel & Resort, kitaorg terus check in di Paradise Sandy Beach Resort, at Tanjung Bungah, tak jauh dari situ.. kali ni Wan yg belanja..


bilik dia cantik jugala, cuma aircond tak berapa nak sejuk!! tak berapa bernasib baik skit..


permandangan luar pun cantik!!


indah sungguh ciptaan tuhan! :)



sampai2 je Ibrahim memang dah tdo dari dlm kereta lagi sampaila masuk bilik.. penatla tu main air!! hehe.. kami pun berehat sambil tengok tv.. dalam pukul 6pm, barula turun, ingatkan nak bawa Ibrahim mandi pool, tp tetiba sampai kt pool tu, angin punyala kuat dari arah pantai, sampai terbalik semua kerusi & meja di situ.. kami semua dah cuak!! semua bergegas masuk hotel!! tak jadila nak mandi pool.. last2 babah & ibrahim berendam je dlm bath tub kt dlm bilik! hehehe.. jadila kan daripada kempunan.. takper esok masih ada, insyaAllah!


malam lepas maghrib, Pakteh dah sampai dari lepas kerja terus join kami makan kt Delifrance kt hotel tu.. semestinya buffetla juga kan.. malam tu mostly Italian food, pasta, spaghetti, lasagnea, lamb ribs & mcm2 lagi desert yg disediakan..


keesokan paginya, breakfast kt tempat yg sama dlm kul 8.00pagi, then babah, mama & wan bawa Ibrahim mandi kt pool!! hehe.. first time ni Ibrahim masuk pool, suka betul dia!!! ramai juga budak2 yg mandi sekali dlm pool tu.. memula Ibrahim asik berjalan je dlm air tu, almaklumla tak dlm pun, hehe.. lepas tu babah ajar camna nak float, lama2 baru la dia seronok imbang badan guna pelampung, hehe..sampai tak nak naik dia!! menggigil2 pun tak kisah dah, sabar jela..


then lepas tu babah bawa gi pool org dewasa plak, kali ni manala bleh berjalan kan sbb dalam sgt!! asik berpaut jela dgn babah, main lambung2 la pulak, hehe..


pastu gi plak kat tempat air terjun, main air lg kt situ!


sampai masuk air telinga Ibrahim! hehe


then lepas tu, kitaorg bawa Ibrahim mandi kt pantai plak, tp tak lama pun, Ibrahim takut ombak, hehehe.. bagus juga, sbb risaula kan..


Belakang tu bangunan hotel yg kami menginap! tinggi gakla..


siap ada horse lagi kalau nak tunggang..

pastu kami masuk balik kawasan pool, babah & ibrahim bersihkan diri then naik bilik.. mama kemas2 apa yg patut, pastu sedia utk check out.. balik rumah makan tengahari, berehat.. petang lepas Asar kami keluar semula pergi Gurney Plaza, saja jln2 & window shopping.. then kami dinner kat Manhattan Fish Market..


Ibrahim siap makan ice cream McD lagi, suka betul dia dpt mkn ice cream!!


Wan n Pak Teh..


Kami bertiga! :)


lepas tu balik rumah solat Maghrib, pastu gi Tesco plak, hehe.. punyala sakan berjalan..

Esoknya kemana pula? nanti mama sambungla lagi ye :)

**Hari ni hari jadi Nenek TPG! Happy Birthday Nenek! Semoga panjang umur & dimurahkan rezeki & bahagia selalu disamping Atuk insyaAllah.. Kami disini sentiasa doakan kesejahteraan nenek di Malaysia..

p/s ada problem skit nak upload gambar kt scrapbook sebab tu gambar tunggang langgang, layan je la eh ;P