~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Tuesday, March 30, 2010

Menyambut kedatangan rakan dari Malaysia!~

Dah nak setengah bulan baru sempat update pasal ni! hehe..

17/3/2010 yang lalu, senior mama masa MMU dan juga rakan sekerja dulu di TM sambung ACCA di Manchester, kak Aida, husband, 4 orang anak mereka dan ayah kak Aida selamat sampai disini, alhamdulillah.. sempatla mama masakkan utk mereka sekeluarga.. selain mama, Baiti juga turut sama membantu masa kak Aida sampai.. Baiti ni tengah buat PhD di sini.. kira rakan bloggerla ni, hehe..


Dalam kul 12.00tghr camtu, kami sampai rumah sewa kak Aida di Crumpsall.. Ibrahim pun mmg suka kalau jumpa kawan ramai.. borak2 sakan dan kami decide nak keluar beli barang keperluan yang masih tak mencukupi lepas solat Zohor.. sbb semua letih, hanya husband kak Aida je yang pergi serta kami & Baiti.. kali ni Baiti bawa kami ke Home Bargain, Regent Park, area Eccles, Salford.. first time pergi ni.. mcm2 la beli.. penuh gakla trolley!! hehe..


Lepas tu kami ke ASDA Trafford pula, mencari heater & microwave serta barang2 lain.. tp takde plak heater, so beli microwave + food je.. habis shopping terus bergegas balik ke rumah kak Aida balik, solat Asar.. sempat lagi Ibrahim, anak2 Baiti & anak2 Kak Aida main sama2, hehehe.. lepas tu kami pun beransur pulang..

Keesokannya, 18/3/2010 kami pergi lagi rumah kak Aida, antar lauk skit.. waktu tu, kak Aida takde, gi register kt uni dgn Baiti, so kitaorg pun decide nak carikan heater utk mereka di Argos.. so kami bawa anak kak Aida yang 1st, Amni sekali.. pergi Argos Manchester Fort, tp takde stock juga heater tu, then kami balik rumah kejap.. sbb Ibrahim poo poo plak..


Then lepas Asar keluar balik, pergi Argos kt Central Retail Park, kat city, still takde stock, so call kak Aida balik, then option lain, beli portable fan heater.. so okla.. settle bab heater.. Ibrahim dgn Amni sempat lagi main kejar2 dalam Argos tu, hehehe.. then abis membeli kami terus ke Worldwide plak beli groceries utk kak Aida, ayam halal, buah2an & etc sbb tak sempat nak beli sebelum ni.. abis tu hantar barang semua, singgah jap.. then kami pun balik..

semoga Kak Aida & family dapat menyesuaikan diri disini ye, insyaAllah :)

Wednesday, March 24, 2010

Check up update part 4!~

Isnin 15/3/2010 yang lepas, mama ada appoinment lagi dgn midwife kul 11.20am.. kebetulan babah ada seminar plak kat uni tengahari tu, so mama & ibrahim ikut babah keluar kul 11.. then babah just drop us kt Cheetham Hill Medical Center..

bawa Ibrahim ni agak mencabar skit, lainla kalau ada babah.. nasib baik ada mainan kt dalam tu, kira okla.. leka skit ibrahim main.. bila ada appoinment, sampai kt receptionist dah senang, diorg akan suruh masuk terus dalam.. masuk2 je ruang menunggu kt dalam kena take urine oleh assistant midwife & tunggu sampai midwife panggil..

sebelum mama dah ada 3 orang yg menunggu, so lama gakla baru kena panggil.. dalam 12.15 camtu baru masuk, dan jumpa Jennifer, dapat result segala test darah yang dulu.. alhamdulillah ok cuma HB mama rendah.. so kata Jennifer maybe kena jumpa doktor & amik iron pil, so mama kena tunggu panggilan dia hari tu gak.. lepas tu dia check heartbeat baby kt perut.. alhamdulillah ok juga.. then dapat date utk next appoinment on June.. pastu settle dalam 12.30pm..

then mama pun jalan kaki balik rumah dgn ibrahim, cuaca pun agak mendung & sejuk.. alhamdulillah.. ibrahim ok tak byk ragam, hehehe.. gambar takdela, lupa plak nak amik sbb selalu babah yg amik :)


Selasa 16/3/2010 - pagi pukul 11.00 camtu, Jennifer datang.. katanya nak amik darah utk test lagi dan mama kena amik prescription iron pil kt gp.. semalamnya, punyala mama tunggu dia call, tapi takde, rupanya pagi ni datang rumah plak.. so mama ambil la darah.. kali ni 2 botol lagi, punyala sakit!! sampai bengkak tangan mama.. sabar jela..

lepas lunch, kitaorg keluar terus ke gp, tp sbb waktu lunch, presription pun takde, so receptionist tu suruh datang balik kul 2.00pm.. so kitaorg pun pergila Harpurhey market & Asda.. saja jalan2 pastu beli groceries skit.. then balik singgah gp again.. akhirnya dapatla 2 botol iron pil, mama kena makan 3 biji sehari selepas makan.. insyaAllah semoga HB mama naik balikla ye!! hehehe.. itula jela cerita this check up.. semoga semuanya baik2 saja, insyaAllah..

Register Ibrahim kt nursery..

Balik tu, kami pergi ke Tarbiyah nursery tak jauh dari rumah.. ingatkan nak register Ibrahim utk session yang free 2 hours Mon-Fri.. tapi bila diorg check based on postcode yg government bagi, kami punya postcode tak entitled untuk dapat that free service, so alternativenya, kenala amik private package.. tp bila tengok harga, punyala mahal!!! ehehe.. so kami amik je brochure dulu..

then lepas tu kami ke Temple Primary School plak, alang2 dah dekat terus jela pergi ke sekolah ni.. sampai2 je terus register Ibrahim utk start September ni.. so kerani tu cakap diorg akan response bulan May nanti.. so tunggu jela, semoga Ibrahim bleh masuk sekolah ni sbb dekat dengan rumah! insyaAllah :)

Monday, March 22, 2010

Menjawab Tag from Azila!~

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.

2. Select the 8th photo in that folder.

3. Post that photo along with the story behind it.

4. Then challenge 8 blogging friends to do the same!



tag ni dari kawan masa kerja kt TM, Azila yg skrg ni berada di Dhoha bersama familynya :)..

gambar ni, adalah gambar makanan yang dijual dan juga suasana pasar ramadhan di Manchester tahun 2008.. kebetulan folder pun MCCH, so semua gambar tentang MCCH, hehe.. takperlakan..

tag ni pun pernah buat dulu, tapi folder 6.. so rasanya nak tag sesiapa yang nak buat ok! :)

Saturday, March 20, 2010

Happy 3rd birthday Ibrahim!~

Jom nyanyi!! :)

~Happy birthday to you~
~Happy birthday to you~
~Happy birthday to Ibrahim~
~Happy birthday to you~

Alhamdulillah.. genapla usia Ibrahim 3 tahun hari ni.. makin keletah anak mama ni.. riuh je tak kirala kat mana, hehehe.. suka bercerita, pandai amik hati, dan banyak juga kerenahnya kekadang! sangat menghiburkan mama & babah! semoga Ibrahim panjang umur & dimurahkan rezeki selalu hendaknya & menjadi anak yang soleh, insyaAllah.. mama & babah sayang sangat kt Ibrahim!!!


Hari ni, mama masak best skit.. nasi ayam untuk lunch then kami beli birthday chocolate cake utk ibrahim kt tesco.. nampak tak ibrahim suka sgt kek tu sampai menjilat!! hehehe.. malam plak, kami makan laksa, Ibrahim mmg suka laksa! hehe..


Selain tu Ibrahim dapat hadiah in advanced from babah, tambah lagi collection Thomas n Friends, hehehe.. kami beli di Sainsbury, waktu tu tengah offer less 20%, so Ibrahim bila dah nampak apa yg dia suka, mmg rembat terus, hehe.. ingatkan nak beli 1 je.. tp dia dah pegang 3 skali.. so pujuk2 letak balik pun tak jalan! so takperla, babah cakap, dah lama pun ibrahim tak tambah collection, so kira hadiah hari jadila, hehehe.. Ibrahim punyala suka!!! :)

Wednesday, March 17, 2010

Happy Mother's Day!~

Rasanya tak terlambatla lagi nak ucap "Selamat Hari Ibu" untuk semua ibu, mama, ummi, mak, mummy & etc utk semua ibu2 di seluruh dunia, kat UK ni sambut hari ibu pada 14 Mac baru ni..

Tahun ni Helwa ada buat event untuk hari ibu kat Padang Cardinal, tp mama & Ibrahim tak dpt nak join macam tahun lepas.. seronok tengok gambar diorg jela, :) tahun ni mama dpt hadiah dari babah!! hehe.. sampai 2 plak tu..

First, Omron Digital blood pressure monitor, bagus utk monitor tekanan darah, yang ni mmg bagus utk mama & bagus juga utk babah, hehehe..


Second plak, BT broadband & telephone line.. kami dah tukar ke BT plak setelah Virgin ada problem dgn telefon line.. alhamdulillah BT punya service setakat ni bagus & alat dia pun canggih!! hehe.. wireless telefon & broadband Hub tu pun kami dapat free of charge.. cuma mahal skitla dari virgin.. its ok, yg penting service bagus!! insyaAllah.. tengokla setahun ni camna, hehe.. Kira hadiah yg best la tu, sbb mama kan online je kerjanya!! hehehe.. Ibrahim pun suka!! ;)

Friday, March 12, 2010

Check Up Update part 3!~

Isnin 8/3/2010 - Crumpsall Children Center.. kali ni walk in je.. takde temujanji, midwife mama, Jennifer yang suruh datang utk Urine Test & Glucose.. so mama kena puasa dari malam Ahad sampaila ambil darah, baru boleh makan, minum bolehla, makan je tak boleh..


Kami sampai pukul 9.00pagi, tempat ni ada nursery juga.. so ramaila ibu bapa yg hantar anak masa kami tiba, waktu kami sampai, dah ada orang lain yang sampai lebih awal lagi, so kenala tunggu turn utk jumpa midwife yg bertugas.. mama pun tengok2la papan kenyataan yg ada kat situ.. bila sampai kt carta aliran staff, ternampak plak gambar midwife mama, so apa lagi suruhla babah amik gambar, hehehe.. dapatla mama tunjuk kt sini.. rupanya Jennifer tu community midwife kt center ni..


sambil tunggu tu, ibrahim pun busy main, nampak aje mainan yg ada kt situ, apalagi mengangkutla dia semua track tu nak main.. sabar jela.. babah panggil nak amik gambar pun tak nak pandang.. busy sungguh!! hehe.. mama dipanggil masuk kul 9.30pagi.. rasa dah tak larat sbb tak makan pagi.. tp tahan jela.. bila dah amik darah & urine, kira settle la, alhamdulillah, bleh makan!! :)


kami pun terus ke Worldwide beli daging & ayam halal.. sambil2 tu belila makanan lain.. then balik rumah hantar barang sekejap, lepas tu keluar balik pergi Manchester Fort plak.. mentang2la pagi lagi ye tak!! hehe.. jgn tak caya babah ajak makan KFC lagi, hehehe.. katanya nak jamu mama yg puasa, alhamdulillah!! mama ikut je, perut mmg tengah lapar!! hehehe.. kami sampai ke KFC, takde orang pun, so best!! lepas tu kami ke Poundland & terus balik rumah..

Sunday, March 7, 2010

Check up update Part2!~

3rd appointment - 2/3/2010 - 3.10pm North General Manchester Hospital
Kali ni appointment untuk scan or ultra sound pula.. dapat surat 18/3 dari hospital utk datang 2/3/2010.. kami keluar dari rumah 2.30pm sampai dalam 5 minit.. dekat je hospital ni di crumpsal.. pastu mencari parking, alhamdulillah ada parking, so takdela lama tunggu, bayar parking & babah display ticket.. then terus menuju ke gynaecology & antenatal clinic..


masuk2 je ada kaunter, mama pun bersemangatla tunjuk surat, rupanya bukan kaunter tu, kena masuk dalam lagi, hehe.. bila dah masuk baru jumpa kaunter yang betul utk scan.. dan receiptionist tu suruh bayar utk scan picture nanti di machine yg tersedia.. harganya gbp4.50 satu.. macam nak bayar parking pun ada, masuk duit dan receipt kecil warna kuning pun keluar & bagi pada receiptionist.. lepas tu dia suruh duduk.. mama pun dudukla berhadapan dgn kaunter tu, rupa2nya kena masuk dalam lagi, hehe.. inila dia bila 1st time dtg..


duduk kt dalam tunggu sampai nama dipanggil.. ibrahim plak tak reti nak duk diam.. ke hulur ke hilir melawat, hehehe.. ada bead maze tu sukala gak dia main sekejap... pastu sambung balik ke hulu ke hilir.. tak lama tu nama mama pun dipanggil.. masuk bilik scan & jumpa 2 org officer wanita yg bertugas utk scan.. scan punya scan, dia kata bladder mama tak cukup air, so tak clear sgt.. jadinya mama kena keluar dulu, minum 6 gelas air, lepas 1/2 jam baru diorg panggil balik.. uikss airnya punyala sejuk, menggigil2 mama nak menghabiskan 6 gelas air.. sabar jela ye.. apa nak dikata minum jela..

masa waktu menunggu tu, midwife gp, Jennifer tu tetiba dtg jumpa mama, kata nak ambil darah lagi, ermm mama pun ikutkan jela, kali ni next hand plak.. 2 botol lagi, ermm lenguh lagi tanganku.. tak cukup agaknya utk buat test yg dah diambil kelmarin..

lepas tu ultra sound officer tu panggil balik.. dan ulang balik process scan tu.. barula clear diorg kata, hehe.. alhamdulillah baby heartbeat ada, siap nampak baby menggeliat lagi, hehe.. suka betul hati rasanya!! cuma bila officer tu check ukuran baby utk week berapa, macam tak sama dgn week mama skrg, lewat dua minggu bermakna, EDD pun akan lewat, errmm.. mama pun tak tau nak kata..maybe sbb awal lagi, baby pun tak stretch masa diorg ukur.. insyaAllah next scan kita tengok camna.. tapi yang penting takde complication, alhamdulillah.. baby pun sgt comel!! hehee.. pukul 4 lebih, baru habis.. asik nak terkucil je bila dah keluar tu, hehe.. mana taknya minum byk sgt!! :P


kami balik solat asar & keluar semula.. babah ajak makan kfc lagi, yayyyy... kali ni tak ramai sgt org, so dapatla tempat yg best skit, nampak luar.. waktu ni dah dekat maghrib, nampak kat luar pun dah nak gelap kan.. lapar betul rasanya mama, hehehe.. babah beli set zinger & variety meal.. nampak tak plastic pink tu?? mama bawa cili sos maggi & jus summer berries!! hehe.. sbb tak boleh minum bergas, tercekik plak kang, tu yg bawa jus tu.. alhamdulillah lepas makan kami pun balik, dah maghrib!! :)

Wednesday, March 3, 2010

Check Up updates Part1!~

Nak cerita sikit tentang mama's pregnancy check up kt sini..

1st appoinment - 16/2/2010 - 2.00pm at Cheetham Hill Medical Center
Babah & ibrahim hantar mama awal 15 minit sbb takut ramai org, tp bila mama masuk, tak ramai pun, alhamdulillah.. counter buka tepat jam 2.00ptg, so mama tunggula kejap.. bila dah ada orang kt counter terus cakap kt receiptionist ada appoinment dgn midwife.. then mama masuk tunggu kt dalam plak.. tak lama pun 5 minit camtu, nama dah kena panggil..

then mama jumpa midwife, Jennifer & assistantnya student lagi from uni of manchester.. semuanya berjalan lancar.. alhamdulillah.. takde check apa pun, just ambil ukuran tinggi & timbang berat.. pastu tanya2 soalan pasal particular mama & family, then cerita2 skit pasal first pregnancy.. then confirm next appointment 1/3/2010 dirumah.. dan juga midwife akan refer hospital utk scan appointment.. dah abis!! mama pun call babah suruh ambil.. settle sekejap je.. lebih kurang 20minit.. alhamdulillah..

2nd appointment - 1/3/2010 - 1.00pm at home
Tepat pukul 1, bell berbunyi, Jennifer & assistantnya tiba.. pastu startla sessi pertanyaan lagi.. kali ni isi borang plak.. byk betul soalan!! hehe.. macam temuduga, hehehe.. so mama & babah sama2 jawab soalan yang ditanya.. tentang history keluarga.. ada sakit serious ke & mcm2 lagi.. then dah abis tu, mama kena ambil darah utk beberapa jenis test!! ada 4 botol tabung darah utk diisi.. lenguh gakla tangan mama!! tp still ok masih ada tenaga lg insyaAllah, hehehe.. dalam pukul 2.00pm baru diorg beransur pulang..

nanti mama sambung utk scan appointment plak, insyaAllah.. kita layan gambar! tp takde kaitan dgn entry ni, hehe..


2 gambar atas, ibrahim waktu di Tesco bhgn pakaian.. 2 gambar bawah ibrahim dlm kereta masa tunggu babah beli makanan utk hari jadi mama arituh!! hehe.. ibrahim leka tengok burung kt park sebelah tempat parking kami ni..

Nila parknya, byk betul burung kan!!!