~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Sunday, March 7, 2010

Check up update Part2!~

3rd appointment - 2/3/2010 - 3.10pm North General Manchester Hospital
Kali ni appointment untuk scan or ultra sound pula.. dapat surat 18/3 dari hospital utk datang 2/3/2010.. kami keluar dari rumah 2.30pm sampai dalam 5 minit.. dekat je hospital ni di crumpsal.. pastu mencari parking, alhamdulillah ada parking, so takdela lama tunggu, bayar parking & babah display ticket.. then terus menuju ke gynaecology & antenatal clinic..


masuk2 je ada kaunter, mama pun bersemangatla tunjuk surat, rupanya bukan kaunter tu, kena masuk dalam lagi, hehe.. bila dah masuk baru jumpa kaunter yang betul utk scan.. dan receiptionist tu suruh bayar utk scan picture nanti di machine yg tersedia.. harganya gbp4.50 satu.. macam nak bayar parking pun ada, masuk duit dan receipt kecil warna kuning pun keluar & bagi pada receiptionist.. lepas tu dia suruh duduk.. mama pun dudukla berhadapan dgn kaunter tu, rupa2nya kena masuk dalam lagi, hehe.. inila dia bila 1st time dtg..


duduk kt dalam tunggu sampai nama dipanggil.. ibrahim plak tak reti nak duk diam.. ke hulur ke hilir melawat, hehehe.. ada bead maze tu sukala gak dia main sekejap... pastu sambung balik ke hulu ke hilir.. tak lama tu nama mama pun dipanggil.. masuk bilik scan & jumpa 2 org officer wanita yg bertugas utk scan.. scan punya scan, dia kata bladder mama tak cukup air, so tak clear sgt.. jadinya mama kena keluar dulu, minum 6 gelas air, lepas 1/2 jam baru diorg panggil balik.. uikss airnya punyala sejuk, menggigil2 mama nak menghabiskan 6 gelas air.. sabar jela ye.. apa nak dikata minum jela..

masa waktu menunggu tu, midwife gp, Jennifer tu tetiba dtg jumpa mama, kata nak ambil darah lagi, ermm mama pun ikutkan jela, kali ni next hand plak.. 2 botol lagi, ermm lenguh lagi tanganku.. tak cukup agaknya utk buat test yg dah diambil kelmarin..

lepas tu ultra sound officer tu panggil balik.. dan ulang balik process scan tu.. barula clear diorg kata, hehe.. alhamdulillah baby heartbeat ada, siap nampak baby menggeliat lagi, hehe.. suka betul hati rasanya!! cuma bila officer tu check ukuran baby utk week berapa, macam tak sama dgn week mama skrg, lewat dua minggu bermakna, EDD pun akan lewat, errmm.. mama pun tak tau nak kata..maybe sbb awal lagi, baby pun tak stretch masa diorg ukur.. insyaAllah next scan kita tengok camna.. tapi yang penting takde complication, alhamdulillah.. baby pun sgt comel!! hehee.. pukul 4 lebih, baru habis.. asik nak terkucil je bila dah keluar tu, hehe.. mana taknya minum byk sgt!! :P


kami balik solat asar & keluar semula.. babah ajak makan kfc lagi, yayyyy... kali ni tak ramai sgt org, so dapatla tempat yg best skit, nampak luar.. waktu ni dah dekat maghrib, nampak kat luar pun dah nak gelap kan.. lapar betul rasanya mama, hehehe.. babah beli set zinger & variety meal.. nampak tak plastic pink tu?? mama bawa cili sos maggi & jus summer berries!! hehe.. sbb tak boleh minum bergas, tercekik plak kang, tu yg bawa jus tu.. alhamdulillah lepas makan kami pun balik, dah maghrib!! :)

10 comments:

oja said...

Nabilah, lama tul tak baca blog awk ni..infact kita skang mmg jarang berblog tu yg tak bc2 kawan2punya blog...arini baca baru tau awk preg.. tahniah...baby obersea ni..heheheh ...k..tk care ye

unique1012 said...

kak oja,
itula tengok akak jarang update :) thanks kak, insyaAllah.. doakan ye :) you too take care!

tulip said...

update lagi tau pasal checkup pregnnt kat sana. teruja aku baca.

unique1012 said...

zeaty,
insyaAllah.. nanti aku update lagi eh :)

fuadnis said...

laa....lama tak jengok blog nabilah..baru tau dah peknen lagi..tahniah!!merasa gak bsalin kat sana yee..hehe..

nis peknenkan 2nd baby dl pn usia ukail sama dgn usia ibrahim sekarang..

harap2 kali ni dapat bsalin normal cam nis gak ye..amin..

unique1012 said...

anis,
thanks ye!!

insyaAllah harap2 dptla merasa normal pula kali ni, amin utk doa nis tu :)

mama3hz said...

nabilah....jaga kdgn elok2 yer....wpun akak dah tk sedih lagi, tapi bila tgk gambar2 north manchester hosp tu tetiba tingat semula kenangan pahit itu...erm...so far staf2 kat situ baik2 sgt.....kat sini mmg cenggitu byk sgt stage2 nyer sblm dpt jumpa doc/nurse/midwife kan??...

inshaallah kalau ada rezeki akak akan cuba lagi bila tu wallahaualm...allah yg maha mengetahui segala2nya....2011 mungkin..this year mcm tk mungkin dah.....

gee ryder said...

mat saleh puye style pelik2 ekk..kena byr autopay lak hehe..

kak g dh phm sgt dh sbb selalu kena sound kalo nk scan jgn kencing dulu..thn je..sbb mesti ssh nk nmpk kalo xde air..
gile 6 gelas terus suh minum haha

unique1012 said...

kak gee,
a'ah, mmg pelik kan, hehe..

itula, saya ni mmg jenis tak byk minum air, sbb tula kot terus kena minum byk2, sabarjela! :)

unique1012 said...

kak intan,
insyaAllah doakanla ye semoga semuanya baik2 belaka :)

insyaAllah kak, harap akak tak sedih sgt ye, segala yg berlaku mesti ada hikmahnya, insyaAllah saya doakan akak preggy lg lepas ni, semoga akak tabah & ceria2 selalu!!