~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Thursday, July 30, 2009

Makan2 di Abraham Moss & Jalan2 ke Trafford Centre!~

Hari Sabtu pagi 4/7/09, mama, Ibrahim, nenek & atuk gi makan kt Abraham Moss School or kantin Sekolah Malaysia.. mkn nasi lemak & nasi kerabu, ramai juga yg berjual hari tu.. dapatla nenek & atuk merasa masakan org Malaysia di sini, alhamdulillah.. Pastu kitaorg tapau soto ayam & nasi kerabu utk babah dirumah..



Petangnya plak kitaorang ber4 pergi jalan2 ke The Trafford Centre.. Weekend2 ni memang ramai orang, sampai2 je Ibrahim dah siap2 tdo dari dlm kereta lagi, sabar jelakan, hehe.. pusing2 satu Trafford Centre tu, masuk kedai keluar kedai.. tak beli apa2 pun, window shopping je.. pastu rehat sebentar dekat air pancuran, hehe..


Penat jugala berjalan, Ibrahim dah nak balik baru bangun, kira okla tu kan, hehe.. ingatkan nak ke foodcourt tp nenek dah tak larat, so kitaorg pun balik jela..

Monday, July 27, 2009

Jalan2 ke Manchester Fort, Kebabish, City & Sainsbury's!~

Hari Khamisnya, 2/7/09, kitaorg bawa nenek & atuk jalan2 kat Manchester Fort, pergi Boots, Asda, Sport Direct, Argos & etc.. Ibrahim mestila dpt something kan, DIY puppet from mister maker (antara rancangan kegemaran Ibrahim di Cbeebies), hehe.. punyala suka dia!!


lepas tu, kitaorg makan kat Kebabish Restaurant, bawa nenek & atuk menjamu selera makanan pakistan disini.. atuk ckp briyani kt Malaysia lg best!! hehe..


Dah abis makan, kitaorg jalan2 naik kereta round Manchester city centre.. abis satu city tu kitaorg round.. tak singgah mana2 pun.. dah puas round kitaorg pun balik rumah..


Hari Jumaat plak, babah ada keje skit kt uni pagi, so petang baru kitaorg keluar gi Sainsbury's Heaton Park bawa nenek & atuk shopping barang dapur disana plak.. sambil2 tu dptla pergi Curry's skali tengok2 barang electric, hehe.. banyak lg aktiviti nenek & atuk disini, nanti cerita lagi ye :)

Friday, July 24, 2009

Jalan2 ke MU Stadium & Salford Quay!~

Jom kita sambung lagi cerita tentang vacation nenek & atuk disini, hehe.. Hari berikutnya 30/6/09.. kami bawa nenek & atuk ke Manchester United Stadium.. dah sampai sini rugila kan kalau tak pergi walaupun tak minat sangat, hehe..


Adala beli souvenir skit2, bolehla buat kenangan ye tak.. Ibrahim mcm biasa, kalau dah nampak bola, mesti nak punya, so kitaorg pun pinjamla bola sekejap, hehe.. tak beli pun sbb arituh kan dah beli.. so satu cukupla ye tak.. sampai kaunter bayar baru perasan yg ibrahim masih pegang bola tu, sampaikan cashier tu tanya bola tu tak nak bayar ke? hehe.. kenala babah letak balik, nasib baik Ibrahim tak mengamuk!! good boy!!..


Lepas tu, kitaorg terus ke Salford Quay plak, Lowry Outlet Mall.. sampai2 je kita isi perut dulu, almaklumla dah lunch time.. makan Chicken Cottage, halal fastfood kt food court Lowry tu.. lepas makan kitaorg keluar pegi Lowry theatre & jalan2 tepi sungai, bergambar di bridge & masuk balik dalam Lowry Outlet Mall, singgah jap ke Cadbury Outlet, atuk gi beli coklat, pastu Ibrahim nampak belon, nak belon plak, hehe.. nasib baik bleh dpt free sbb dah beli coklat, minta kt cashier tu, hehe.. suka betulla Ibrahim!! lepas tu kitaorg pun balik..

Wednesday, July 22, 2009

Award from mama3hz!~


Sila copy paste award ini di blog anda ..
settled

Sila copy paste award ini di sidebar blog anda ..
ok insyaAllah..

Pass kan award ini kepada 5 rakan anda ..
ok...
ninie's corner
kak gee @ mama aqeel
isya @ ibu iffah
noly @ fertzy
kak aini @ ummu auni afif

Monday, July 20, 2009

Jalan2 ke Piccadilly Railway Station!~

Hari Isnin pagi, lepas balik dari vacation, kitaorg ber3 pergi hantar kereta yg disewa di Budget yg terletak di NCP carpark tak jauh dari Piccadilly garden, Manchester city centre.. nenek & atuk plak hanya berehat dirumah..

Alang2 dah sampai tu, kitaorg terusla jalan2 kt Piccadilly Railway Station, Manchester.. dlm 10 minit jalan kaki dari NCP carpark.. station ni memang besar dan ia main station di sini yg menghubungkan semua bandar2 besar di UK ni.. 2 tkt tempat ni, byk juga kedai2 dlm tu, ada kedai buku W.H.Smith, Sainsbury supermarket, kedai baju, Cafe cam Starbucks & Costa, Cards Galore, KFC, Burger King & etc.. memang byk!! tak masuk semua pun, kitaorg hanya beli juice at Boost Juice Bar & Biskut utk Ibrahim kt W.H.Smith..


Pastu kitaorg pusing keliling station tu, saja tengok2.. mmg ramai org!! semuanya dgn agenda sendiri.. then lepas tu kitaorg pun keluar jln2 kt luar plak, ada jambatan cantik opposite station ni, hehe.. pastu kitaorg jln lg terus ke arah parking, masa utk balik!!

Thursday, July 16, 2009

Apa ada di Birmingham?!~

Hari keesokkannya, pagi lagi kami telah bertolak dari Travelodge Heathrow Terminal 5 London menuju ke Birmingham.. sempatla juga bergambar ber5 di dlm hotel yg best tu, hehehe.. On the way tu, kami singgah di tempat rehat Oxford.. mmg cantik tempat dia!! ada air pancut di bhgn luar..


Yang Ibrahim plak mmg suka dgn Thomas Engine skrg ni, apalagi sukala jumpa Thomas Engine yg besar tu, hehe.. sarapan roti & sup sambil2 rehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan.. Kat sini juga siap ada playground lg utk kanak2..


Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam dari Heathrow ke Birmingham.. sampai di Birmingham, terus kami parking di Bullring Shopping Centre, mmg agak terkenal disini dgn bentuk bangunannya yg unik.. kedai2nya lebih kurang sama je dgn shopping2 centre yg lain.. lepas jln sebentar kt dalam, kitaorg keluar plak.. kt depan Bullring ni, ada St Martin Church..


Selain tu ada 2 Bullring market, diluar bangunan Bulling Shopping Centre ni tp kitaorg tengok mcm tak buka pun market ni maybe sbb Ahad kot.. lepas tu kitaorg jln lg kedepan, tak jauh dari situ, ada China town, nampak bangunan pun dah taukan..


Then kitaorg pusing balik, masuk balik Bullring SC.. bahagian Debenham, kira mcm Parksonla kalau kt Malaysia.. jalan2 lg dlm Bullring sampai bhgn hujung & keluar lg.. kali ni berhadapan dgn Moor Street railway station yg warna merah tu, jalan lagi ke depan ada Pavillion Shopping Centre plak, kitaorg pun masukla kt situ, tengok2 ada food court kt tkt 4, apalagi, alang2 dah sampai terusla lunch ye tak, hehe..


Pavillion ni pun cantik juga cuma tak sebesar Bullring.. kt food court ni kitaorg mkn 2 baked potato with cheese & baked bean dari Fat Jackets, pastu order plak baked mash cheese potato with 3 side dishes (nasi, pasta & coleslaw) dari kedai yg lain, semuanya suitable for vegetarians.. okla kan, alhamdulillah yg penting kenyang!! kt sini juga ada internet lounge, sesuai utk sesiapa yg nak guna internet.. lepas tu kami balik semula ke Bullring SC, ingatkan nak cari tempat solat, tp takde, so kami pun bertolakla balik ke Manchester, semuanya dah kepenatan, alhamdulillah sampai rumah dlm kul 5.00pm..

Sunday, July 12, 2009

Jom ke Windsor Part2!~

Lepas abis naik boat, babah pergi tempat parking nak tambah duit lg utk parking hour.. sementara tu kitaorg pergi ke Royal Windsor Wheel tunggu babah disana, tak jauh pun dari situ.. Ibrahim pun dah lena time ni..


Jadinya mama, nenek & atuk je yg naik wheel tu, babah plak tunggu Ibrahim kt bawah, nasib baik ada pokok besar & rendang, blehla babah & ibrahim berteduh, takla panas sgt.. walaupun panas tp angin dia masih best!! Permandangan sekitar Windsor dari atas wheel memang cantik, nampak River Thames, Windsor Castle & bangunan2 sekitar Windsor tu.. disekitar Windsor wheel tu juga ada funfair & gerai2 utk pengunjung enjoy, tp kitaorg tak tengok pun..


abis je naik wheel, terus kitaorg jalan kaki ke aras Bus Sightseeing yg terletak di luar Windsor Castle.. Time ni blehla rehat, sambil round2 sekitar Windsor.. time panas2 ni memang tak teringin pun nak naik bahagian atas, skali lg kitaorg conquer bhgn bawah bas tu, hehehe.. Bas ni valid 24 jam & berhenti 11 perhentian, dlm masa 45 minit..


Dapatla kami melihat tempat2 menarik disekitar Windsor ni seperti, Eton College, The Home Park, Windsor Castle, River Thames & etc.. Kami tak berhenti mana2 pun, cuma perhentian ke 11 sbb lebih dekat ke parking lot.. dan terusla berjalan ke tempat parking..


Lepas tu, terus drive menuju ke Windsor Legoland, sampai sini hanya mama, nenek & atuk je yg turun.. tak masuk pun hanya nak amik gambar kt depan tu je, hehehe.. alang2 dah sampai, amik gambar je pun jadila kan.. mmg best tempat ni, mcm2 permainan ada, mcm genting highland gitu, tp sbb Ibrahim kecik lg rasanya masuk pun bukannya bleh main kan.. Ticket pun bleh tahan mahal gakla..

Then kitaorg terus bergerak nak cari Travelodge Hotel di Terminal 5 Heathrow.. punyala sesat, tak sampai2 tempat tu, kitaorg duk pusing airport Heathrow tu, last2 terus ke London, hehehe.. sampai London, ingatkan nak cari Malaysian Hall London, tp sbb dah nampak NCP carpark kat Edgware road, terus je kitaorg parking kt situ..


Edgware road ni mmg byk restaurant makanan halal, then kitaorg pun makan di Islamic Halal Restaurant, nenek & atuk makan nasi & kari ayam, kitaorg plak makan nasi ayam panggang.. alhamdulillah kenyang!! pastu kitaorg pun bertolak keluar dari London untuk cari balik Travelodge hotel, on the way tu lalu Chelsea menuju ke Heathrow Airport Terminal 5.. Akhirnya kitaorg jumpa hotel tu!! hehe.. Hotel ni lg best dari yg kt Bicester, ada aircond lg! memang selesala, tdo pun nyenyak!!

Esoknya kemana plak?? Next Entry ye!! :))

Thursday, July 9, 2009

Jom ke Windsor Part1!~

Hari ke3 nenek & atuk berada disini, lepas tdo semalam di Travelodge Bicester, Oxford.. pagi2 lagi kami bertolak ke Windsor, Berkshire.. sampai di Windsor dlm 8.30pagi, sejam juga perjalanan, terus cari parking..


lepas tu kami berjalan ke arah windsor castle, cantik betul tempat ni!! tp kitaorg tak masuk pun castle tu, ambil gambar dari luar je, hehe.. sepanjang jalan ke castle tu, mmg byk kedai, restaurant, cafe, souvenir, baju & etc..


Lepas tu, kami masuk plak Royal Windsor Shopping Center, dalam ni pun byk kedai & restaurant, tempat ni juga terletak skali dgn Windsor railway station, so selain kereta & bas, naik train pun bleh sampai sini juga :))


Lepas tu kami menuju ke tepi River Thames, tengor swan.. byk betul & cantik!! hehe.. Waktu tu ada org bagi mkn swan2 tu semua, dptla tengok skali..


Cadangnya nak naik boat cruise kt sungai tu, tp tak buka lg walaupun dah kul 10pagi.. so sambil tunggu kitaorg makan kt Fish & Chip shop tak jauh dari tepi sungai tu..


Tengah2 makan barula counter boat tu open, so lepas mkn kitaorg pun naikla boat plak pusing River Thames tu.. dlm 40 minit gakla pergi & balik.. so naik boat dptla merehatkan kaki yg agak letih berjalan sambil2 tengok permandangan di sekitar River Thames ni..


Alhamdulillah, tak ramai yg nak duduk bhgn bawah boat ni, sbb diorg lebih suka naik bahagian atas, yg kami ni tak tahan panas, so dptla conquer bhgn bawah, Ibrahimla yg paling suka skali, suka betul main kereta dia dlm boat ni.. tak kisah dah org lain, hehe.. Agak2 lepas tu kemana pula?? insyaAllah nanti mama cerita on next entry ok!!

Monday, July 6, 2009

Jalan2 Oxford Part 2!~

Lepas sampai hotel, kitaorg pun makan makanan yg dibawa dari rumah, memang dah masak pagi2 sebelum pergi lagi.. Kami menginap di Travelodge Bicester, dalam 30 minit jugala dari Oxford City Centre.. hotel ni mmg area tempat rehat (RnR) di Bicester ni..


Nenek & atuk pun dah penat sbb dah petang kan..So lepas solat, kami bertiga je yg keluar pergi Bicester Village Outlet Shopping center.. semua kedai2 kt sini memang branded2 belaka, baju, kasut, perfume, cosmetics, jam tangan, perkakas rumah, buku & etc.. walaupun ada sales tp masih juga tak mampu kami nak membelinya, hehehe..


Mcm2 kedai yg berjenama terkenal, sempatla kami masuk ke Polo Ralph Lauren, Dior, Timberland, CK, DKNY & kedai2 lain lg.. byk tau, 120 kedai gak semuanya, tak sempatla nak masuk semua.. mana2 yg nampak menarik je, hehehe..


Tp kami sempat apply discount card yg khas utk shopping kt Bicester Village ni, ada lambang Mastercard lg tu, saja nak buat kenangan.. then masuk 10gbp utk shopping kt sini, kira mcm debit cardla gak.. makanya kami pun belila brg2 yg bernilai dlm lingkungan 10gbp tu.. Liptic jenama Clinique utk nenek & buku sticker + mewarna utk Ibrahim..


Dalam kul 7, kami pun bertolak balik sbb dah tutup tempat tu, jadila walaupun hanya sejam je berada di situ tp masih enjoy lg!! Sampai je hotel Ibrahim pun apalagi terus mewarna bukunya dgn 4 btg crayon yg dah includes skali kt buku sticker & mewarna tu, suka betul dia!! hehehe. Lepas ni kemana pulak kita?? Tungggguuuu ye ;)

Friday, July 3, 2009

Jalan2 Oxford part 1!~

Jumaat last week, hari ke2 nenek & atuk sampai di sini, kami dah ajak diorang jalan2, hehe.. kesiankan.. masih jet lag lg, tentu penat kan.. tp nak buat camna kitaorg dah plan lama dah, so takperla, kalau nenek & atuk penat leh tdo je dlm kereta ye tak?? Bertolak dlm kul 8.00pg dari rumah menuju ke Oxford..


Memang jauh gakla dlm 2 jam setengah camtu, on the way tu sempat lagi kami singgah di Warwick service, kira mcm tempat rehatla, minum pagi di Coffee Primo Cafe, mkn sandwiches, hot chocolate & coffee.. Suka betul Ibrahim dpt keluar dr stroller waktu makan tu :)) Perjalanan diteruskan lg ke Oxford city centre..


Sampai2 di Oxford terus kami parking di Westgate Shopping Centre, kt sini memang antara parking yg paling strategic kalau nak jalan di Oxford City Center ni.. lepas tu kitaorg pun berjalan di sekitar Oxford City Centre.. masuk Clarendon Centre, shopping complex juga, pastu keluar balik, pergi lagi ke depan, dapatla tengok sebahagian bangunan University of Oxford yg mmg ada disekitar Oxford city ni.. masuk kedai, keluar kedai.. tengok2 je, semuanya mahal2 belaka..


Then lepas tu, pergi ke 'The Bridge of Sigh' (gambar ke3 bhgn atas ni) lalu jalan belakang plak sampaila ke sini, kiranya attraction yg famous di sini sbb sama mcm kat Venice.. Lepas tu pergi plak Radcliffe Camera (gambar ke4 diatas) dekat je kt situ, bangunan yg bersejarah kt Oxford ni dgn bentuknya yg unik..


Wah, memang penatla berjalan disekitar Oxford ni, sbnarnya boleh kalau nak naik bas, tp susahkan sbb bawak stroller, so kitaorg pun jalanla perlahan2, yg penting enjoyyy kan.. Penat berjalan kitaorg singgah sekejap kt AMT Coffee, pekena chocolate & strawberry milk shake, memang sedap!!!


Lepas tu, kitaorg jalan balik ke Westgate Shopping Centre, barula jalan2 dlm shopping centre ni, dah puas window shopping, kitaorg pun bergerak ke destinasi seterusnya.. kemana?? balik ke hotella, mana lg.. bolehla berehat sebentar sambil makan2 bekalan yg dibawa.. Alhamdulillah dgn bantuan GPS navigation, tak sesat waktu nak sampai di Oxford ni..

Wednesday, July 1, 2009

Tag- about yourself

1)Bekas kekasih saya adalah..
siapa??

2)Saya sedang mendengar..
lagu di blog

3)Mungkin saya patut..
masak cepat sikit hari ni??

4)Saya suka..
Shopping!!

5)Sahabat-sahabat saya...
ramai!!

6)Saya tak paham..
bahasa tamil, hehehe..

7)Saya kehilangan..
idea nak jawab tag ni, sorry!!!

8)Ramai yang berkata..
Ibrahim sgt comel!!!

10)Cinta itu adalah..
suatu perasaan..

11)Di suatu tempat, seseorang sedang..
tido!

12)Saya akan cuba..
memberi yg terbaik utk family saya, insyaAllah..

13)Ayat SELAMANYA membawa maksud..
tiada noktah.

14)Telefon bimbit saya..
Samsung

15)Bile saya terjaga..
dari tido, saya akan buka mata

16)Saya paling meluat..
org yg mengada2

17)Pesta/parti adalah..
sesuatu yg menggembirakan manusia

18)Haiwan yang paling comel penah saya temui..
Kucing Parsi

19)Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah..
zaman sekolah menengah

20)Hari ini..
hari Jumaat

21)Malam ini saya akan..
berbuka puasa bersama family

22)Esok pula saya akan..
takde plan lg..

23)Saya betul2 inginkan..
syurga

24)Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini..
makin bertambah comel ha ha ha..

25)Pusat membeli belah atau arked permainan..
Manchester Fort

26)Makanan barat atau jepun..
Barat

27)Bilik yang terang atau gelap..
terang

28)Makanan segera adalah..
Maggi

29)Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang..
Jom Ibrahim naik atas jap

30)Siapa yang anda ingin tag..
Takde siapa