~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Wednesday, April 29, 2009

I'm like a bird!~

Baru2 ni kami ke Worldwide, supermarket pakistan yg agak besar juga, sama je mcm Manchester Superstore, bezanya ada disediakan car park, tempatnya tak jauh dr Tesco.. dlm 5-10 minit dr rumah.. so skrg ni kami selalu ke sini kalau nak beli ayam or daging halal & juga makanan2 halal yg lain.. harga pun lebih kurang sama je..


Gambar ni waktu dah nak balik.. Ibrahim duk sibuk nak kejar bird, byk betul burung merpati di sini.. suka betul dia!! sampaikan tak nak masuk kereta!! alhamdulillah, ibrahim makin dah beransur baik.. dah mula nak jalan, cuma tak berapa laju lagi, masih berdengkot2, hehehe.. alhamdulillah berkat doa semua..

Monday, April 27, 2009

Ibrahim 2nd visit to Booth Children Hospital!~

Semalam, selepas mkn tghr kami ke Booth Children Hospital.. memang ada sebab pun kami kesana.. Ibrahim nila, malam sabtu baru ni, agaknya nak cepat sgt turun dari sofa selepas bangun dr tido, terseliuh kaki kirinya.. waktu tu mama didapur tgh masak dinner.. lama juga Ibrahim menangis, sakit sgtla agaknya.. sampaikan tak nak berjalan.. merangkakla pula.. mama pun letak minyak & urut skit2..sampai semalam tghr masih tak nak berjalan, kalau berjalan pun mesti kena berpegang, mcm baru nak bertatih tu.. itu yg kami bawa ke hospital ni..


Sampai2 di hospital, terus ke tempat accident & emergency.. ada juga parents & anak2 yg masih menunggu nak jumpa doktor.. bila di hospital kan byk toys, ibrahim punyala suka, barula nak berjalan sikit2 sbb nak main, itupun masih merengek2 juga..dalam 15 minit, nama ibrahim dipanggil oleh nurse.. masuk bilik nurse utk kenal pasti sakit dulu sblm berjumpa dgn doktor yg bertugas.. lepas tu kami keluar balik menunggu lagi utk jumpa doktor..


Inila ruang menunggu & toys yg ada & boleh dimain sesuka hati oleh budak2 yg dtg ke sini.. masa menunggu doktor, ibrahim sambung main lagi, tp sekejap je, then berpangku dgn mama sampaila jumpa doktor.. doktor yg kami jumpa pun tidak byk membantu selain check kaki pastu advice kami utk tunggu sehari 2, kalau nampak makin teruk baru bawa balik ke hospital utk x-ray.. di sini lain spt di Malaysia mesti dah dpt ubat, kat sini jarang ubat diberi.. kalau nak, beli sendiri kat pharmacy itupun hanya yg general shj bukan yg under control item..


Sewaktu nak balik, kami suruh Ibrahim jalan sendiri, biar cepat baik.. punyala lambat!! mcm baru nak belajar berjalan waktu setahun dulu, hehe.. tp tak nak berpimpin, nak jalan sendiri.. sabarjela kan.. kenala mama menunggu sbb risau kereta lalu lalang.. harap2 kawan2 dpt doakan Ibrahim cepat sembuh ye & aktif spt biasa, insyaAllah..

Friday, April 24, 2009

Jom jalan2 cuci mata!~

Semalam petang, kitaorg jalan2 kat city lagi.. keluar dari rumah dalam 2 lebih, menuju ke Arndale Shopping center.. cuaca pun agak redup.. sampai Arndale, jalan2 sekejap dlm tu, pastu keluar depan Arndale tu.. berhadapan dgn Triangle Shopping Center ada tempat duduk.. kiranya betul2 belakang the eye of manchester.. duduk2 kejap kat situ..


Then kitaorg tengok ramai betul mat salleh ni pakai baju bendera england.. ingatkan pasukan bola sepak england ada buat pertunjukan ke apa kan.. tp tak mcm pemain bola pun semuanya, hehehe.. takper biarkanla diorg, maybe ada occasion kot, sbb tula ramai agaknya org, hehehe..


Lepas tu kitaorg masuk Triangle plak.. lengang je takde org, keluar balik.. jalan2 di Urbis Garden then lintas jalan ke The Print Works.. tempat ni byk restaurant & pub, gelap semacam je dalam dia & ada Odeon Cinema dalam tu, masuk kejap, kitaorg beli juice 'Orange + Pineapple + Banana' rasanya macam vitagen je, hehehe..


Lepas tu, kitaorg keluar balik & round2 lagi, then jumpa Aladdin restaurant..kedai pakistan ni, siap ada selamat dtg lagi tu, hehe bangga sekejap jadi org Malaysia :) then kitaorg order cheese nan kebab makan bertiga, sungguh sedap!! tengah laparla katakan, hehehe..

Lepas makan, kitaorg gi jalan2 lagi ke arah Market Street, pastu melangkah masuk ke Primark.. ramai betul org, round2 bhgn pakaian lelaki ditingkat 2..dptla cari sweater utk babah... nak byr punyala ramai yg beratur!! nasib baik cashier ramai, kalau tak mesti tension, hehehe.. then kitaorg pun masuk semula ke Arndale, jalan2 lagi.. sampaikan Ibrahim pun tertido distrollernya.. puas berjalan kami pun balik.. dah lama tak berjalan jauh2, lenguh juga dibuatnya, hehhehe..

Wednesday, April 22, 2009

Apa ada di Mothercare?!~

Isnin lepas, kitaorg ke Mothercare plak.. tempatnya di retail park berdekatan dgn city centre.. ala, sebelah toys r us tu je, hehee.. besar juga tempatnya.. siap ada tempat main skali di bhgn atas..


Sampai2 je, kami terus ke bhgn atas.. tempat toys, hehe.. mcm2 toys ada & semuanya best2 belaka.. teruja betul ibrahim.. semuanya dia nak main, hehe.. basikal, kereta, trampoline, bob the builder car.. selain tu ada juga buaian, gelongsor tp ibrahim tak heranla plak sbb dah ada yg lagi best, hehe..


lepas puas main, kitaorg turun bawah plak.. kat bawah bhgn baju & peralatan baby.. then, ada lagi kereta berbunyi tu.. kali ni bleh masuk duit pastu bergerak kan, mama pun masukkanla duit, bila kereta tu bergerak, ibrahim plak takut, hehe.. terus tak nak naik dah, sabar jela anakku ini.. sudahnya kereta tu gerak tanpa pemandu, hehe..


pastu kitaorg tengok2 baju plak.. cantik2 belaka.. mama tengok2 juga mana2 yg ada discount tu.. so dptla beli skali bundle 3 helai baju lengan panjang & 2 helai sweater.. lepas tu kitaorg gi toys r us plak, round2 dlm tu kejap pastu balik.. ibrahim bila dah start keluar dari stroller sampai balikla takkan duk dlm stroller dah, ehehe.. suka betul dia dpt lepas!!

Monday, April 20, 2009

Program Hari Ibu by Helwa Manchester

Khamis lepas, mama & Ibrahim join program hari ibu di Elizabeth Park, Cheetham Hill.. punyala meriah.. Ibu je dalam 26 org, anak2 lagi dalam 50 org.. memang ramai & best!! macam2 acara diadakan.. acara utk ibu2 & anak2 dari 3-10 tahun.. so mama jela yg masuk.. nasib baik acara pertama je.. passing belon berair secara berpasangan.. alhamdulillah mama & auntie Shidah dpt second place..


lepas tu dah makan tengahari.. masing2 ibu dah ditugaskan utk masak food.. mama masak spaghetti bolognese utk 10-15 org, kuahnya je satu periuk besar & spaghettinya 3 bekas besar gak.. alhamdulillah.. hampir licin!! hehe.. sukanyala mama.. selain tu ada nasi goreng cina, ayam panggang, home made pizza, salad & pelbagai jenis kuih muih, serimuka, onde2 & mcm2 lagila.. nasib baik ibrahim nak makan.. memang stop kejap main bola, makan dulu dgn mama..


then lepas tu mama dah tak consentrate sgt dgn acara seterusnya, busy dgn ibrahim yg suka sangat berlegar di kawasan tu.. susah betul nak kawal.. asikla dgn bola je.. mama terlupa plak nak bawa bola ibrahim.. abis bola budak lain dirembatnya, hehe.. sorryla pada empunya bola ye.. ibrahim ni masih belum bleh main sama2 lagi.. dia main sorang2 je.. mamala yg penat asik mengejarnya.. nasib baik tempat ni berpagar.. so takdela risau sgt.. masih under kawalan lagi...


Jom kita tengok apa lagi yg ibrahim buat kat park ni?? hehe.. ada girl ni tetiba je pegang tangan ibrahim.. mama pun tak taula anak siapa, namanya pun mama tak tau.. tp mama ketawala bila girl ni suka kat ibrahim, hehe.. nasib baik sempat capture pict diorg ni..


acara2 lain, mengisi air dalam botol acara utk ibu & anak 3-5 thn.. pastu mini treasure hunt utk anak2 berusia 6-9thn.. acara ibu & anak utk 10 thn keatas, mengutip alat tulis sambil tutup mata.. Gambar 4 diatas tu, mama & auntie Shidah dgn hadiah tempat ke2 acara ibu2..


Acara terakhir yg dinanti2 oleh ibu2, tukar2 hadiah harga antara 3-5gbp sesama ibu.. mama dapat hadiah dari auntie Aida, set pinggan & mangkuk utk outing, suka2!! alhamdulillah, thanks auntie aida.. hadiah mama plak dapat kat auntie Adilla.. hopefully auntie suka dgn hadiah mama ye..


Last skali, sebelum berkemas & balik.. sempatla kami semua bergambar beramai2 sbg kenangan dipark tu..

Saturday, April 18, 2009

Jom main gelongsor!~

Inilah mainannya yg babah belikan utk Ibrahim dari Toys R Us.. tengah sales jugala waktu tu.. budget hadiah yg Wan bagi pun masih ada.. sbb tula babah belikan Ibrahim gelongsor ni plak.. okla kan.. sampai2 rumah je mama & babah pun tryla pasang.. time ni Ibrahim pun nak join pasang gak.. makin lambatla jadinya, hehe..


Lepas pasang, suka betul dia dapat main benda ni.. nasib baik ada lagi ruang dalam bilik tv ni.. kalau tak, tak taula nak letak kat mana.. so nanti kalau ada kawan2 yg dtg blehla main sama2 dgn Ibrahim!! best tau.. nasib baik benda ni kecik, kalau besar mama pun nak join gak, hehehe..

Thursday, April 16, 2009

Sepetang di Toys R Us!~

Baru2 ni, babah bawa kitaorg ke Toys R Us dekat City center, wah!! memang bestla.. byk betul mainan!! Bukan Ibrahim je yg best, babah dia pun excited gak, hehehe..


Ibrahim suka betul dapat duduk kat Kereta tu, sampai tak nak balik!!, hehe.. Main gelongsor & main bola!! Bola juga yg dicari walau dimana jua berada, hehe.. Tp tak beli pun, kat rumah kan dah banyak!! So agak2 apa yg babah belikan?? Tunggguuuu!!!

Tuesday, April 14, 2009

Jom main train!~

Bila dah gi Tesco, tau2 jela babah tu, mesti meninjau bahagian toy punya!! hehe.. dan hasilnya..... remote control train!! suka betul ibrahim waktu kt tesco tu.. bila dah balik rumah pun, tak sabar2 nak main.. tak blehla nak tunggu babahnya letak battery dulu..


Tapi kan, bila dah letak battery.. babah tryla pakai remote control kan nak gerakkan train tu, memang berjaya!!! siap ada bunyi macam2 lagi.. memang bestla!! tp Ibrahim tak sukala plak!!! siap lari2 lg.. hehe.. takut ke??? agaknya pelik kot, pesal la train ni bleh gerak sendiri.. hehehe.. last2 tak pakai remotela jawabnya..

Monday, April 13, 2009

Resepi Yorkshire Pudding

Atas permintaan Puan Tulip aka Puan Zeaty, disertakan resepi Yorkshire Pudding kat bawah ni.. blehla kalau nak try ye lepas ni.. nanti mama pun nak kena try gak ni, cuma belum lg sbb yg instant punya ada lagi dlm freezer tuh, hehe..


Sos dia pun nak juga ke?? kalau yang baru2 ni, sos baked bean with mackeral & cheese tu just guna 1 tin mackeral in sunflower oil yg kecil, baked bean in a tin (400gm) & grated cheese (ikut suka), kalau suka cheese letakla byk2, hehehe..

Bahan tumis, bawang merah & putih, cincang halus.. tumis sampai wangi dgn minyak yg dalam mackeral tin tu, amik skit je.. pastu masukkan mackeral, hancurkan sampai agak masak ikan tu, pastu masukkan baked bean, agak2 dah nak mendidih (api kecil je tau), masukkan grated cheese.. kacau2 sedikit dalam 3 minit.. dah boleh dihidangkan dgn Yorkshire Pudding yg telah dimasak.. Ok selamat mencuba!

Yorkshire Pudding

Source: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/print/yorkshirepudding_67385.shtml

Preparation time less than 30 mins
Cooking time less than 10 mins

Ingredients

vegetable oil
290ml/½ pint milk
4 eggs, beaten
255g/9oz plain flour, sifted
salt and freshly ground black pepper

Method

1. Preheat the oven to 220C/425F/Gas 7.
2. Grease a Yorkshire pudding tin with a little vegetable oil. Place the tin in the oven to preheat.
3. Place the milk, eggs and seasoning in a bowl. Stir well to combine.
4. Whisk in the flour.
5. Remove the tin from the oven. Pour in the batter, filling each case only three quarters full.
6. Place the tin in the oven and bake for 10 minutes, or until puffy and raised.
7. Remove the puddings from the oven and serve.

Saturday, April 11, 2009

Dinner untuk 2 hari!~

Inila dinner kami utk hari Rabu & Khamis baru ni.. Spaggethi Bolognese ni guna daging cincang & sos Bolognese maggi dari Malaysia.. then mama tambah skit crab stick & grated cheese.. alhamdulillah, kenyang!! sampai tak laratla nak abiskan, hehe..


Khamis plak, mama bakar instant Yorkshire Pudding.. Sosnya Baked Bean dan Mackeral ditambah juga dgn grated cheese.. memang best!! This time dapat 12 ketul semuanya, memang tak yah tambah makanan lain, sudah cukup!! Licin!!

Ibrahim pun cukup berselera menikmati kedua makanan tersebut!! tgh tdo pun bleh bangun bila sebut pasal makan, hehehe..

Thursday, April 9, 2009

Jom kita ke Tesco Cheetham Hill!~

Selasa baru ni, kitaorg pergi Tesco lagi.. memang agak selalu pergi ke Tesco beli barang dapur, maybe sbb senang nak parking & tak ramai org.. then dekat gak dgn rumah.. selalu memang tak pernah terfikir pun nak amik pict.. tp kali ni, babah beria plak nak amik pict.. itupun lepas dah bayar semua, hehe..


Waktu ni Ibrahim sudah lena dalam stroller, jarang ibrahim tdo, agaknya penat kot, hehe.. Tesco ni lebih kurang macam kat Malaysia je, cuma bezanya kt sini takde kedai2 lain mcm kat Malaysia.. nak beli pun kena tengok betul2 ingredient kalau frozen food or tinned food.. paling mudah check bila ada sign Suitable for Vegetarian, kira okla tu.. Yg sign halal pun ada, so memang byk pilihan.. kalau mcm perkakas rumah, barang baby, buah2an, sayuran2 & etc takde masalah.. sbb tu senang pergi sini :)

Tuesday, April 7, 2009

i love ice cream!!!~

Baru2 ni adala kitaorg beli ice cream from iceland.. Ala2 connectto gitu, hehe.. sekarang ni dah start spring, so cuaca pun dah start panas skit walaupun angin sejuk tu masih ada.. bolehla nak makan ice cream skali skala.. Kalau tak silap, kali kedua Ibrahim makan ice cream, dulu first time waktu gi Penang.. tp time tu just merasa je..


Kali ni.. Ibrahim punyala suka, bila tengok babahnya makan ice cream, dia pun nak juga.. tp nak sorang2 tak nak kongsi, hehe.. abis babah punya ice cream kena kebas, sabar jela kan.. hehe.. takperla bagi can dia nak makan.. tp yg tak tahan, bab meleleh tu la, isk isk.. :) memang kena ada wipe skali, hehe..

Sunday, April 5, 2009

Tag: Gambar Profile

Menjawab tag Tunfrida aka Puan Normi..

1.Letakkan gambar profile anda.



2.Terangkan apa maksud gambar itu?
Gambar ni agak baru juga, waktu ni tengah dalam 'The Wheel of Manchester' bulan Jan09 arituh.. first time gak gi town waktu tu..

3.Kenapa pilih atau letak gambar itu?
Takde maksud tersirat, memang saja je nak letak gambar ni, maybe sbb kenangan yg best dapat naik wheel tu..

4.Tag 5 lagi blogger.
ok, kali ni nak tag sesiapa je yg nak buat ok.. sila sila, jgn segan2, hehe..

Saturday, April 4, 2009

Trafford Center lagi kita?!!~

Isnin lepas, kitaorg pergi Trafford Center lagi, kali ni waktu siang ye, so dapatla berwindow shopping, hehe.. sampai2 je terus solat zohor, okla ada gak surau disediakan, tp yg tak bestnya campur je lelaki & perempuan, nasib baik tak ramai orang..


lepas tu, kami jalan2 dalam Trafford Center tu, puas berjalan, terusla ke food court, ingatkan nak makan, tp babah ternampak plak 'The Creche & Play Area' utk kanak2.. masukla kitaorg dlm tu 1/2 jam..


Ibrahim punya excited, hehe.. suka betul dapat main dalam tu.. ramai gak parents yg bawa anak mereka bermain di sini.. besar betul ruang dia, ada tempat ball yg byk2 tu, pastu ada gak tempat main utk baby yg masih tak bleh jalan, gelongsor.. semua diperbuat dari plastic kusyen, so tak merbahaya & bagus untuk safety budak2 ni..


mama & babah pun join sama dgn Ibrahim, main dalam tu, hehe.. Ibrahim tak tau takut, bleh plak dia tinggalkan kitaorg ni kat belakang, sabar jela kan.. hehe... tgh best2 amik gambar, battery plk kong.. ahhh sudahh.. nasib baik dah amik byk gakla.. cuma tak semuala.. takperla kan.. nak buat camna..

Habis je 1/2 jam, ada annoucement cakap masa dah abis, Ibrahim tak nak kuar, hehe.. agaknya suka sangat main kat situ.. sampai kan tak nak dah duk dalam stroller.. bila ckp nak makan, barula dia nak, hehe.. lepas keluar dari situ, kitaorg pun makan..


Lepas makan, jalan2 lagi, masuk boots plak, sbb Ibrahim nak jus plak.. jus yg dibawa dah abis.. belum bayar dah bukak, hehe.. pastu mama ternampakla satu perfume ni, Elezabeth Arden tgh promotion, baula sekejap, errmmm.. memang wangi!! pastu tak sangka plak babah nak belikan.. yeyyyy, thanks babah!! Lepas bayar semua, kitaorg pun balik!!

Thursday, April 2, 2009

Jom dinner jap!~

Dinner kami Ahad lepas, Yorkshire Pudding with Tuna dan Fish Fillet with cheese chived.. memang lazat!! mama bake dalam oven yorkshire pudding & fish fillet tu.. pastu masak tuna with mixed vege.. alhamdulillah sekejap je licin, hehe..


Ibrahim yg tengah tido pun kami kejut suruh makan, hehe.. sian anak mama tu.. yelakan kesianla dia nanti lapar plak tengah2 malam.. bila dah bangun lambatla dia tido balik ;)

Wednesday, April 1, 2009

Model Cermin Mata Hitam!~

Hari yg sama waktu beli hadiah Ibrahim tu, keluar dari Sport Direct, kitaorg masuk Boots plak, yg ni memang saja window shopping, pergila bhgn cermin mata, hehe.. saja2 mama nak try pakai.. bleh tahan gak semuanya cantik2.. Then babah bagi ibrahim pakai gak, hehe..


Amacam?? Nampak glamer tak saya?? hehe.. bagus juga cermin mata hitam ni, ada 100% UV protection, hehe.. takdela sakit nanti, tp bukan nak beli pun.. saja nak try je.. Then kitaorg pun pusing2 dalam Boots tu, pastu keluar then balik umah..