~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Tuesday, June 30, 2009

Welcome Nenek & Atuk!~

Alhamdulillah, nenek & atuk selamat tiba di Manchester Khamis lepas jam 1 tghr dgn Emirates Airline, sebelum tiba di sini transit di Dubai selama 3 jam, so dptla berjalan2 di Duty Free Dubai tu...


best betul kami dpt jumpa nenek & atuk, tapi yg paling suka mestila Ibrahim!!! hehehe.. InsyaAllah kami dah bawa nenek & atuk jalan2 di beberapa tempat di UK ni.. kalau nak tau kemana, tunggu next entry ya, daaaa...

Friday, June 26, 2009

Apa yg Ibrahim dapat waktu gi Bury??!~

Kalau nak tau apa yg babah belikan Ibrahim di Argos Extra, jom kita tengok gambar kt bawah ni... agak2 apakah bendanya tu?? Ye betulllll!! keyboard.. kali ni besar skit..

Memang suka betul Ibrahim dpt keyboard ni, bukan setakat tekan2 je, siap ada lagu lagi tu, pastu boleh ikut kita nak tone dari piano ke, guitar ke, organ ke & mcm2 lg tone, memang meriah, di tambah lg dgn pelbagai rhythms, slow rock, samba, waltz, blues & mcm2 lg.. mmg best!! tp yang paling best ada cikgu yg boleh ajar mama & ibrahim main.. nak tau siapa?? siapa lagi kalau bukan babah! hehehe..


Lagi satu barang, kitaorang belikan meja study untuk Ibrahim kat Instore tu.. bolehla letak toy2 Ibrahim yg byk tu.. takpun boleh buat tempat makan skali kat bilik tv ni, hehehe.. so itu jela yg kitaorg beli utk Ibrahim..

Wednesday, June 24, 2009

Jalan2 Weekend!~

Ahad lepas, kitaorg jln2 lg, sebenarnya tak tau nak kemana, on the way tu babah ajak gi isi angin tayar kereta, so singgahla sainsbury heaton park petrol station.. waktu tu ada satu kereta ni mmg tgh isi angin tayar kereta, so kenala tunggu.. sambil2 tu tengokla area ni, dalam 15 minit baru turn kitaorg..

rupa2nya ada juga tempat utk vacuum kereta sebelah je tempat isi angin tayar tu, so lepas isi angin, ingat nak vacuumla kereta plak tp kena beli couponla plak, so tak jadila.. saja je sebenarnya nak mencuba, hehe.. then babah ajak basuh kereta plak kt sebelah tu je.. so kitaorg pun carila jln camna nak sampai tempat carwash tu sbb tak sama kawasan.. car wash tu terletak dlm kawasan parking sainsbury supermarket.. akhirnya sampai, then kitaorg tryla guna carwash machine tu, pilih yg paling murah je.. tak susah pun..


tengah2 cuci tu, mmgla duk dlm kereta kan, ibrahim dah menggelabah mcm takut2 je, hehehe.. nasib baik tak menangis! ;) tak lama pun, dlm 10 minit je.. bila dah murah takdela sampai berkilat ye tak.. just basuh je, tak keringkan pun, so biar jela kering sendiri.. sbb tu gambar pun ada kesan air2 tu, hehehe..


Lepas tu kitaorg pergi Heywood, kena lalu jalan yg sama waktu gi Car boot Bowlee, cuma terus lg ke depan.. mmg kawasan kampung betul la.. rumah pun besar2 & cantik.. pekannya pun tak besar sangat.. beberapa deretan kedai je tp masih menarik..


On the way tu, Ibrahim pun dah lelap.. Akhirnya jalan tu tembus ke Bury city center, tak kemana rupanya, pusing2 kesitu juga, hehe.. alang2 dah sampai sini, babah ajak pergi PC World, kat Angouleme Way Retail Park, Bury..


Lepas tu pergi Argos Extra, dekat je kt situ.. saja nak tau apa yg bezanya Argos Extra ni dgn Argos biasa.. ermm.. tempatnya takde beza, maybe cuma barang2 kt sini ada antaranya takde jual di Argos biasa, tak taula sbb apa dibeza2kan.. bila dah sampai sini, mestila ada je toy yg nak dibelikan.. takper nanti mama cerita next entry, hehe..

Lepas tu kitaorg singgah plak Instore sebelah Argos Extra tu, mcm supermarket je, kt sini pun kitaorg dapat something gak utk Ibrahim, juga akan mama ceritakan on next entry ye.. selain tu kami adala beli biskut & juice utk alas perut sebelum sampai rumah, semuanya dah lapar, hehhe..

Sunday, June 21, 2009

Happy Father's Day!~

Happy father's day for Babah & atuk2!! Semoga sentiasa dirahmati Allah selalu, insyaAllah.. firstly, terima kasih atuk2 kerana sentiasa memberi support pada kami selama ini, tak kirala waktu susah atau pun senang, memang kami bersyukur kerana dikurniakan atuk2 yg sentiasa menyayangi kami.. kami doakan atuk2 sentiasa dalam keadaan sihat walafiat.. luv both of you from us!!


Tak lupa juga buat my hubby or babah for Ibrahim, thanks sbb menyayangi kami ber2 dgn sepenuh hati.. luv u very much babah!!!

so sempena father's day ni, kitaorg pun sajala order mug ni bleh letak gambar skali.. website ni babah yg jumpa "zazzle.co.uk".. dalam website ni byk lg barangan lain seperti baju, topi, keychain, greetings card, business card boleh create dgn gambar kita pastu blehla letak kata2 skali..


So, babah pilih mug & gambar pun babah & Ibrahim masa umur Ibrahim setahun.. memang good quality memandangkan harganya pun boleh tahan mahalla gak, hehehe.. takperla, yg penting boleh buat kenangan ye tak?? :)) hope you are happy babah!!

Thursday, June 18, 2009

Program Hari Keluarga MCCH 2009 di Heaton Park

Sabtu lepas ada diadakan program hari keluarga MCCH bagi 2009 di Heaton Park, so kitaorg pun joinla juga bagi memeriahkan lg program ni.. ada lebih kurang 60 keluarga yg hadir, so lebih kurang 300 org semuanya, mmg meriah!! cuaca pun cerah, so memang best!!


Sampai2 je terus amik gambar, tu la pintu gerbang yg nak masuk ke Heaton Park tu, first time kami dtg sini.. parking di bahagian lake car park.. ada byk pintu masuk Heaton Park ni, dulu yg kami pergi ke playground tu, masuk di bhgn lain.. Park ni memangla teramat besarnya.. waktu kami sampai mmg tak ramai lg yg dtg, waktu ni belum pukul 9.00pg lg..


Tak lama lepas kami sampai, pendaftaran dibuka, babah pun daftar, kitaorg dpt nombor 4 utk tukar2 hadiah sesama keluarga, nampak sgtla antara org yg terawal mendaftar.. tengokla senarai aktivitinya, punyala byk utk semua yg hadir.. lepas tu mama pun cari la port utk duduk & berkenalan dgn kawan2 yg dah sampai, ada yg memang dah kenal & ada juga yg baru jumpa.. semuanya ramah2 belaka.. babah plak balik rumah sbb ada benda nak kena buat, so tak joinla main2 tu.. tinggalla mama jaga Ibrahim..


Sarapan pagi adalah tajaan masing2 keluarga yg hadir, dgn kata lain port luck, mcm2 ada, pasta goreng, nasi goreng, bihun goreng, roti jala, sandwich, kek coklat, agar2, kuih bakar, tepung pelita & etc.. semuanya sedap2 belaka.. mama hanya sempat masak nasi goreng je, okla kan drpd takde.. makan tengahari pula disediakan oleh ajak MCCH atas sumbangan semua ahli yg ingin menyumbang, nasi putih, kari kambing, ayam berempah, salad & sambal belacan.. memang terangkat!!

Sambil2 acara sukaneka dijalankan disusuli dgn acara cabutan hadiah antara family, so setiap family hanya tunggu nombor pendaftaran masing2 diumumkan pastu bolehla ambil hadiah masing2..


Acara memang byk, tp Ibrahim tak join satu pun, takper next timela ek, insyaAllah.. Ibrahim buat aktiviti sendiri je, hehehe.. memula, asik main bola je kejenya, memang dah bekalkan bola ni awal2 lg, sbb takut Ibrahim rembat orang lain punya, hehehe..


Dah puas main bola, main kereta plak, yg ni pun bawa gak tp 2 je, then main skuter (pinjam), pastu main stroller plak(pun pinjam gak) rasanya girl yg punyala sbb pink kan warnanya, then main stoller sendiri plak, yg ni memang tak sahla kalau tak main, hehe.. pastu melukis & mewarna (ni pun pinjam), anak penghulu punya tu, nasib baik maknya sporting, hehehe.. suka betul dia.. memang tak tau penat..

Dalam kul 1.30ptg babah pun dtg, waktu ni barula mama join 1 aktiviti sbb tak cukup org iaitu bisik2 sementara babah jaga ibrahim, ada 4 kumpulan, 1 kumpulan 8 orang, tp takde rezekila, hanya 1 kumpulan je dikira pemenang, takperla lain kali leh cuba lg ye tak.. suka2 je kan..


Dalam kul 2.30ptg, babah ajak balik, time ni belum abis lg, so kitaorg balik dulu, ada gak kawan2 lain yg mmg tak tunggu sampai abis, maybe ada hal masing2, so gambar atas ni adalah kawan2 yg tunggu hingga ke saat akhir program, memang meriah!! insyaAllah tahun depan kita join lagi ye kalau diberi kesempatan & takde aral melintang...

Tuesday, June 16, 2009

Ibrahim's new hobby!~

Last week, babah belikan Ibrahim toy baru!! suka betul Ibrahim dapat main toy baru dia ni.. Metro Car Care Center, lebih kurang mcm tempat service kereta je, hehehe.. kitaorg beli kt Argos sbb tengah offer.. toy ni siap ada 10 biji kereta free lg tu..


Memang suka betulla Ibrahim, leka betul bila dah main toy ni.. Then babah tambah lg beli 20 biji kereta utk Ibrahim main puas2!! hehhe.. sampaikan tido, mandi, jalan2 pun bawa kereta sekarang ni.. sabarjela kan..


harga pun murah berbanding kt tempat lain.. setakat ni masih belum jemu lg, kira okla tu kan, berbaloi la kitaorg belikan Ibrahim toy ni.. tp yg tak tahan tu makin byk toy ibrahim dlm bilik tv ni, makin bykla nak kena kemas ye mama, hehehe..

Sunday, June 14, 2009

Jom kita lunch!~

Lunch kitaorg baru2 ni, Tomyam Ayam & sambal ikan bilis, nak kata istimewa tu biasa je, tp yang lainnya adalah mama buat sendiri pes tomyam tu sbb perencah tomyam sudah lama abis kt rumah ni, hehe.. babah teringin plak nak makan tomyam, so mama tryla cari resepi pes tomyam ni..


Alhamdulillah, menjadila tomyam mama tu!! memang puas ati.. babah cakap memang ada umpphh, hehe.. kalau tengok resepi pes tomyam ni agak simple, memang senang, cuma mama tak letak belacan je sbb takde, so waktu nak masak tomyam tu yg kena tambah lg lain2 bahan, mcm serai, air limau & etc.. so nak sharela dgn kawan2 yg teringin nak try buat pes ni ok, sila2la mencuba kalau rajin ye :))

PES TOMYAM
Source: http://hanieliza.fotopages.com/?entry=894696

Bahan

3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara

1. Campurkan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota Tambahan
Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.

Friday, June 12, 2009

Jalan2 lagi!~

Last week, hari Rabu, dah petang baru keluar dlm kul 4 lebih camtu..kitaorg jalan2 lg naik kereta.. dari Heaton Park ke Blackley terus ke Oldham.. masih lg area North Manchester.. Ibrahim memang suka jalan2 naik kereta :)))


Kalau tengok area Blackley ni mcm suburb je, tp rumah dia agak besar2 jugakla.. pekan pun tak besar sgt, tp still byk kedai gak spt kedai runcit, post office, restaurant & etc...


Perjalanan kami seterusnya ke Oldham, tp sbb petang time org balik keje, jalan pun agak jammed, so kami tak masuk town centernya.. melekat tu, babah pun ajak kitaorg pusing balik.. tp masih dpt melihat area sekitar Oldham ni, bangunan pun ada yg tinggi2 juga walaupun hanya nampak dr jauh..


Ada jugala nampak Oldham College ni waktu perjalanan balik.. sampai di Whitegate Inn di Chadderton, hotel ni cantik.. nampak dari tepi jalan, berhenti sekejap kt parking lotnya..babah suruh mama bawa kereta plak, sabar jela, nasib baik dah tak jammed, takdela lenguh sgt kaki, hehehe.. bila balik mestila guna gps navigation kan sbb dah tak nampak arah tuju, takut lg jauh sesatnya, hehe.. alih2 kitaorg sampai ke pinggir bandar Manchester, alhamdulillah dah taula arahnya, apalagi terusla balik rumah..

Tuesday, June 9, 2009

Tag Wallpaper

Tag ni dari Isya @ Ibu Iffah yg comel, :)

Arahan tag ini.

1) Anda perlu printscreen wallpaper di desktop anda yg sedang anda gunakan sekarang. Jangan tukar tau.


Ok, done!

2) Bagitau kenapa anda suka wallpaper ini.
Suka wallpaper ni sebab nampak tenang je walaupun byk bertindih dgn benda lain, hehe.. pastu suka sgt dgn 2 screensaver yg memang sentiasa shuffle gambar2 yg ada dlm pc ni..

3) Sila tag 10 orang kawan.
Okla nak tag siapa2 yg suka buat tag mcm ni, sudi2kanla ye..

Monday, June 8, 2009

Jalan2 ke Middleton & Rochdale!~

Dah lamala juga jln2 ke sini dalam 2 minggu lepas, tp tak sempatla nak publish, hehe.. waktu ni lepas balik dari Sainsbury Heaton Park, terus babah bawa kitaorg jalan2 lagi ke arah Middleton, tp tak dptla nak amik pict byk2 sbb batery camera sudah pun kong, alamak tak bestla kan.. takpela, mama try to find pictures dr sumber2 yg boleh dipercayai, hehehe..


Kira tempat2 yg kitaorg pergi ni adalah di North Manchester, on the way tu nampak North Manchester Golf Club, ada juga Middleton Shopping center, besar juga & Middleton Arena, Sport complex..


Then kitaorg terus ke arah Rochdale, sebelum tu kena lalu Castleton dulu.. kalau tengok tempat ni memang byk kilang, mcm kawasan perindustrianla kan.. tempat ni terkenal dgn canal & juga bangunan2 yg unik mcm town hallnya, tp lebih kurang sama je mcm tempat2 yg lain..


dah puas pusing2 tiba masanya cari jalan balik!! best gakla dpt jalan2 ni walaupun hanya dlm kereta je kan, jimat skit pocket, hehe.. almaklumla kereta ni petrol amatla jimatnya :)))

*Gambar 2nd & 3rd amik dr google image, TQ..

Saturday, June 6, 2009

Dinner yg best!~

Petang Anniversary plak, mama masak ayam bakar mayonis utk dinner.. mkn bersama mash potato with sosnya & lasagne yg memang dah dimasak hari sebelumnya, hehe.. kira first time nak cuba masak ayam bakar ni.. Marinade ayam semalaman sebelum dibakar selama 1jam 1/2 suhu 180 darjah celcius, main agak2 je sbb resepinya takde plak ckp, hehehe..


Memang berselera kami menjamahnya, termasukla Ibrahim yg mmg suka lasagne & ayam.. Sekali makan je dah abis ayam tu, hehe.. takper lepas ni bleh buat lagi dgn resepi lain plak kan, insyaAllah.. So kt sini mama sertakan skali resepi ayam bakar mayonis utk tatapan kawan2 yg teringin nak buat gak, hehehe..

Ayam Bakar Mayonis

8 ketul drumstick
1 sudu besar mayonis
1 kiub ayam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
Lada hitam secukupnya-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
1/2cm halia-tumbuk

1.Perap ayam dengan semua bahan-bahan di atas dalam 1/2 jam (Lagi lama perap, lagi sedap)
2.Bakar hingga masak.

Source: http://anisabrina.blogspot.com/

Wednesday, June 3, 2009

Anniversary celebration!~

Semalam pagi2 lg babah dah dpt cheque, so after breakfast kitaorg keluar gi Natwest bank clearkan cheque tu, walaupun tak byk babah suka betul!! hehehe.. mama plak tunggu je dgn Ibrahim dlm kereta..


Lepas tu, kitaorg ke Argos, beli kipas tinggi.. menambah lg satu koleksi kipas yg sama, hehe.. mana taknya skrg ni dah start summer, punyala panas!! rasa berkuap je dlm rumah..dah tak pakai jacket bila keluar.. walaupun temperature dlm range 15-18 darjah celcius, cuaca memang terik!! maybe sbb dah lama terbiasa sejuk, hehehe..


Lepas tu babah ajak kitaorg makan di Kebabish, kira specialla ni sempena 3rd Anniversary mama & babah.. dah 2 bulan gakla kitaorg tak dtg makan kt sini, hehe.. sampai2 je takde org, nampak gayanya memang cepatla sampai makanannya, dah kitaorg je yg ada kt situ.. Kitaorg order, Shanghai Chicken, Cheese Nan & Chicken Briyani, tak teringat nak amik pict dah kena ngap dulu, hehehe..


Ibrahim punyala suka, tak duduk diam, semua dia nak usik, majalah, bunga orkid plastik tu, ke hulu ke hilir, mentang2 takde orang, bermaharajalela sungguh!! hehe.. sampaikan ajak makan pun susah sbb busy main je.. padahal bukan ada mainan pun kt situ, hehehe..


Sempat lagila mama amik gambar restaurant ni sementara tunggu food sampai.. Suasana restaurant ni memang ekslusif & amat selesa skali, siap ada tv flatscreen lg utk tontonan customer yg dtg, harga pun agak berpatutan, so memang best sesekali kalau nak makan kt sini.. so lepas makan kitaorg pun balik!!