~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Wednesday, April 28, 2010

Check up update part 6!~

20/4/2010 - Selasa 9.00am, Appointment with Dr CF Rice, gynecologist North Manchester General Hospital, first time jumpa ni. Seawal 8.30pagi kami dah bertolak dari rumah.. sampai2 je babah turunkan mama & terus cari parking.. Mama plak menuju ke klinik antenatal & gynecology clinic.. tempat yg sama je dgn scan haritu, cuma lain reception counter..


Pagi2 ni tengok mcm tak ramai je.. lepas daftar, kena tunggu sekejap sebelum nama dipanggil.. bila nama dah dipanggil, kena ambil sample urine & tunggu lagi utk jumpa doktor.. lepas tu baru nampak ramai yang menunggu nak jumpa doktor.. lama jugala sejam lebih, baru dpt jumpa doktor.. alhamdulillah, result darah mama makin meningkat, tp still akan ada appoinment dgn pakar darah lepas ni..

Doktor pun ok, agak peramah dan terangkan pada kami satu2 tentang result test darah tu.. kemudian, check heart beat baby, pastu set utk next appoinment, awal June nanti.. Ibrahim pun behave masa jumpa doktor, siap duk atas kerusi tunggu mama kena check, hehehhe.. alhamdulillah, semuanya ok!! semoga segalanya berjalan lancar sampaila akhir nanti, insyaAllah :)

Saturday, April 24, 2010

Thanks Pakteh!~

14/4/2010 Rabu yang lepas, Ibrahim dpt parcel, hadiah birthday dari Pakteh!! yeyyy!! Thomas Toys Bin & Thomas's Blanket.. wah punyala suka ibrahim.. Thanks very much Pakteh!!


Siap berposing lagi dalam bin tu, pastu busyla dia letak toys dalam bin tu.. mcm2 nak letak, hehe.. then try blanket plak, hehe.. kira dah ada 2 la Thomas blanket Ibrahim sekarang.. yang ni letak kt bawah, bleh cover Ibrahim kalau dia tido, ehehe..

Sunday, April 18, 2010

Enjoy in Weekend!~

Sabtu 10/4/2010 yang lepas, kami ke Manchester Fort, lepas parking terus ke Boots, nak mencari vitamin Ibrahim yang kehabisan, sambil2 tu jalan2la dlm Boots tu.. Ibrahim sekarang dah pandai nak beli barang, kita busy nak tengok vitamin, dia pun busy gak.. siap ambil & letak dalam bakul lagi, konon2nya nak beli la, heheehe. sabar je..


pastu, pandai dia pergi tempat specticals, tengok2 mcm nak beli je gayanya, hehe.. dah abis kt situ, pergi tempat card plak.. mencari card Thomas, pastu sibuk nak beli!! hehehe.. susah betul nak ajak dia pergi dari tempat tu.. last2 bila kami cakap bye Ibrahim, mama & babah nak pegi, barula dia cepat2 nak ikut skali.. Lepas bayar kami ke tempat main..


Masa kami sampai memang dah nampak, so babah cakap nak bawa Ibrahim main kt dalam Trampoline tu, okla... suka betul Ibrahim!! lompat2, hehehe.. selain tu ada keretapi juga, bila dah penat lompat2 Ibrahim nak naik train plak, Ibrahim cakap nak naik Thomas, hehe.. so kenala babah temankan, dua2 tu je berharga 1.50gbp seorang, so sbb babah nak teman, kenala bayar gak.. tp lama gk dia pusing, dalam 2-3 minit gitu.. sempat gak mama amik video diorg naik keretapi! :) tp video tak leh nak load plak kt sini :(

Lepas dah abis, kami pun balik.. tp sempat lagi menyinggah ke rumah jiran kami sebelum masuk rumah, hehehe.. rumah kak Siti, Ibrahim mmg suka datang sini, sbb ada abang Danish & kakak Sarah.. Ibrahim main tangkap fish & ketuk2 drum, hehehe..

tengah borak2 datang pula Hakim & ibunya Kak Zai.. bawa kek punyala banyak!! siap ada juga utk kami, hehe.. terima kasihla byk2 ye kak.. dalam kul 6.00 kami pun balik..

Thursday, April 15, 2010

Jemputan ke Kenduri Kesyukuran!~

Isnin 5/4/2010 yang lepas, kami ke kenduri kesyukuran keluarga bro Fadil & Kak Lin tak jauh dari rumah kami ni.. sampai dalam 12.30tghr, masih tak ramai lg warga MCCH yg hadir.. tunggu hingga lebih kurang pukul 1.00, tahlil & doa selamat pun bermula..


Ibrahim plak suka betul bila ada org ambil gambar, dia pun posing sambil senyum, sabar jela anakku itu.. kejap duduk atas sofa, kejap hilang gi naik atas main dgn anak tuan rumah & budak2 lain.. dah pandai nak berkawan.. kalau dulu, kat mana mama kt situla dia..

Habis tahlil dalam 30 minit, pastu time makan.. wah memang sedapla!! ada rendang ayam, gulai kambing, acar timun, teh panas & agar2.. sempat gak mama suap Ibrahim, tau plak dia time makan, dia pun turun.. dah kenyang terus hilang balik naik atas sambung main! isk isk.. sampaikan babah & mama kena naik atas nak ajak Ibrahim balik! hehhe.. kul 2.00 lebih kami pun balik.. terima kasih bebanyak pada keluarga bro Fadil & Kak Lin sebab jemput kami :)

Sunday, April 11, 2010

Let's go to Manchester Legoland!~

Rabu, 31/3/2010 yang lepas babah ajak mama & Ibrahim ke Manchester Legoland yang baru dibuka pada 22/3/2010 lalu.. lepas Zohor kami keluar dari rumah.. Legoland ni terletak di Button Square, bersebelahan dgn Trafford Center.. kami park di Trafford Center & berjalan ke Button Square menyeberangi fly over yg bersambung antara Trafford Center & Button Square..


First time juga kami ke Button Square ni, tempatnya agak besar juga & cantik, Manchester Legoland Discovery Center terletak di tengah2 antara kedai2.. tak besar sgt pun & indoor, so boleh dtg bila2 je, tak kisahla tentang cuaca.. bayaran standard13.95gbp dewasa & kanak2 10.95gbp utk 3 thn ke atas..

Lepas bayar, kami terus masuk naik lift ke tingkat 1, ramai juga yg dtg masa tu.. kt tingkat 1, kami kena tunggu sampai pintu buka, bila dah ramai sampai agak2 20 org, barula pintu dibuka.. masuk2 je kena jumpa sainstis di Lego Factory, ni kira berlakonla.. sainstis ni bagi penerangan skit mcm mana lego dibuat, so adala budak2 yg diminta utk press buttonla, supaya machine utk buat lego tu bergerak.. masa kt sini kami dpt sourvenir lego seorg satu..


Lepas tu kena beratur utk ke Kingdom Quest, kt sini naik kereta utk pusing dalam Kingdom Quest ni, kena tembak monster utk selamatkan puteri... kami bertiga kena share kereta dgn 1 couple ni.. so waktu kt sini, akan ada gambar candid yg diambil masa main tu, bila dah abis, kami pun tengokla gambar tu kt counter, memang kelakar betul!! hehe.. babah pun cakap nak beli utk kenangan, harganya 7gbp utk 8R..

Lepas tu masuk plak bahagian Miniland, kat sini ada semua bangunan2 yg famous kt UK ni dibuat dgn lego, mcm big ben, London Eye, Bullring & mcm2 lagi.. memang cantik!! then akan ada suasana pada waktu malam, dapatla tengok bila bangunan2 mini tu bercahaya!


Lepas tu kami ke Lego studio plak.. kena tunggu dalam 10 minit jugala utk masuk.. kira mcm 4D cinemala.. kena pakai spek utk dpt effect gambar 4D & rasa suasana cerita tersebut.. ceritanya tentang Bob the builder yang nak bina roller coster, bestla juga!! Ibrahim behave je, dari mula sampai abis!! tak pernah lagi kami bawa Ibrahim ke cinema, this is the 1st, kira okla ceritanya pun tak lama pun..


Selain tu, ada Fire academy, yg ni kira mcm tempat main panjat2 & gelongsor mcm kt Trafford Centre tu, tp kami tak bagi Ibrahim naik, sbb susah nak kawal, tempat tu tak muat utk dewasa.. Then kami ke Lego Racers: build & test, kt sini ada banyak sgt mini lego, boleh buat kereta utk main kt track yg disediakan.. memula beria gak mama nak buat satu utk Ibrahim, tp tak siap pun, hehee.. sebelah tu ada lego cafe, ramai gak org makan sambil tunggu anak2 bermain..

Lepas tu kami pun keluar, ada lagi satu tempat, Princess Palace, tp kami tak masuk, dah tak larat rasanya.. kami pun cari lift keluar utk turun bawah.. sebelum keluar kena lalu shop dia dulu.. tp tak beli apa pun.. mahal2 belaka semuanya, hehehe.. ingatkan nak cari Thomas lego, tp takde plak, so takdela beli apa2.. 2 jam lebih jugala jalan kt situ..


Then kami ke Trafford Centre, solat Asar & makan di Food Court.. makan donner chicken kebab & briyani ayam yang sgt sedap!! siap ada sambal belacan lagi, hehehe.. lepas makan kami pun balik..


itula lego yang kami dpt masa di Lego Factory & gambar yg kami beli masa di Kingdom Quest.. okla berbaloila juga!! enjoy!! alhamdulillah :)

Wednesday, April 7, 2010

Check up update part 5!~

29/3/2010 - 1.45pm at North Manchester General Hospital.. Kali ni ada appointment dengan doktor pakar darah.. Kami bertolak dari rumah lepas Zohor dalam 1.30pm, cuaca plak tengah hujan gerimis.. so sampai2 je babah drop mama pastu cari parking.. kali ni di block J, Outpatient A.. bleh tahan ramai juga.. sampai kena beratur jugala nak jumpa receptionist..

Then, mama kena tunggu di ruang menunggu depan receptionist sampaila nama dipanggil.. tak lama pun dalam 5 minit je pastu dah kena panggil.. ada assistant akan bawa ke ruang menunggu seterusnya, depan bilik doktor.. lama jugala.. dekat 30 minit jugala, baru nama dipanggil.. tp sbb babah & Ibrahim tengah beli something utk Ibrahim yg merengek2 sbb bosan menunggu, so mama pun minta doktor tunggu sbb mama nak panggil babah, hehe.. nasib baik ok..

Then jumpala kami dgn doktor pakar darah tersebut, bincang2, tanya2.. then nak examine bahagian lengan & leher mama, so kami minta kalau ada lady doktor or nurse yg bleh buat, sbb dia lelaki, takkanla nak suruh check kan.. so dia pun cakap akan refer lady doktor, so mama just tunggu je surat dari hospital utk appointment yg lain.. itu jela, tak lama pun dalam 15 minit je..

Pastu kami keluar ke receptionist balik bagi surat dari doktor then ke bahagian darah plak.. mama kena amik darah lagi!! kat sini siap kena amik nombor giliran sebelum kena amik darah, tak ramai waktu tu.. mama orang ke 3.. bila nombor dah keluar baru masuk dalam.. 2 botol lagi darah diambil, nasib baik org yg amik darah tu expert, sekejap je & tak sakit!!! alhamdulillah..


Gambar ni diambil masa dah nak balik, masa ni baru keluar lepas ambil darah nak ke tempat parking.. Ibrahim sibuk dgn coklat, gembira tak terkira, hehehe.. lepas tu kami pun ke Tesco beli barang skit..

Monday, April 5, 2010

Surprise birthday present!~

Isnin 29/3/2010 baru ni, Ibrahim dapat surprise birthday present dari jiran kami, Auntie Siti.. terima kasih byk2 auntie, buat susah2 je.. Ibrahim punyala suka!! sebab Thomas la kan, apalagi, hehehe..


Dapat2 je terus suruh mama buka, terus excited nak colour!! sebenarnya hadiah tu adalah set Thomas & friends badge yang belum berwarna, ada sekali dgn magic colour, so ibrahim pun busyla mewarnakan badge tu!! hehe.. tapi ikut suka dia jela.. then lepas tu masukkan gambar Thomas & Friends yg dah berwarna ke dlm badge2 yg telah tersedia.. taraaa.. dah siap dah badge Thomas Ibrahim, hehe.. ada mcm2 size, kecil, sederhana & besar..

Jangan tak caya, Ibrahim kalau dah dpt magic colour habis muka, tangan, seluar pun dia nak warnakan, sabar jela!!! nasib baik senang hilang!! :)

Saturday, April 3, 2010

Jemputan ke rumah kawan di Old Trafford!~

Last week, Sabtu 27/3/2010.. kami ke Old Trafford memenuhi jemputan kawan babah, bro Saiful & Farah.. sampai sana tengahari.. rumahnya memang dekat dgn bandar.. dekat juga dgn muslim community, so senang juga nak cari makanan halal..


Pengantin baru mereka ni, Farah baru sebulan sampai di sini.. memang borak2 sakan dgn mereka.. Waktu tu, ada kawan Farah yang sedang belajar di Birmingham, Atikah juga baru tiba pagi tu.. so dapat2la berkenal2an juga.. kami dijamu makan tengahari!! alhamdulillah.. babah sempat pergi ke masjid berdekatan dgn bro Saiful utk solat Zohor tak jauh dari rumah mereka..


Ibrahim punyala suka!! yelakan pergi tempat baru, so sukala dia mengexplore!! hehehe.. sempat ambil gambar diluar je waktu kami baru sampai, bila dah masuk terus lupa!! sabar jela kan.. kami beransur pulang dalam kul 3.00 lebih, terima kasih byk2 ye bro Saiful & Farah!! insyaAllah lain waktu bertemu lagi..