~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Monday, April 13, 2009

Resepi Yorkshire Pudding

Atas permintaan Puan Tulip aka Puan Zeaty, disertakan resepi Yorkshire Pudding kat bawah ni.. blehla kalau nak try ye lepas ni.. nanti mama pun nak kena try gak ni, cuma belum lg sbb yg instant punya ada lagi dlm freezer tuh, hehe..


Sos dia pun nak juga ke?? kalau yang baru2 ni, sos baked bean with mackeral & cheese tu just guna 1 tin mackeral in sunflower oil yg kecil, baked bean in a tin (400gm) & grated cheese (ikut suka), kalau suka cheese letakla byk2, hehehe..

Bahan tumis, bawang merah & putih, cincang halus.. tumis sampai wangi dgn minyak yg dalam mackeral tin tu, amik skit je.. pastu masukkan mackeral, hancurkan sampai agak masak ikan tu, pastu masukkan baked bean, agak2 dah nak mendidih (api kecil je tau), masukkan grated cheese.. kacau2 sedikit dalam 3 minit.. dah boleh dihidangkan dgn Yorkshire Pudding yg telah dimasak.. Ok selamat mencuba!

Yorkshire Pudding

Source: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/print/yorkshirepudding_67385.shtml

Preparation time less than 30 mins
Cooking time less than 10 mins

Ingredients

vegetable oil
290ml/½ pint milk
4 eggs, beaten
255g/9oz plain flour, sifted
salt and freshly ground black pepper

Method

1. Preheat the oven to 220C/425F/Gas 7.
2. Grease a Yorkshire pudding tin with a little vegetable oil. Place the tin in the oven to preheat.
3. Place the milk, eggs and seasoning in a bowl. Stir well to combine.
4. Whisk in the flour.
5. Remove the tin from the oven. Pour in the batter, filling each case only three quarters full.
6. Place the tin in the oven and bake for 10 minutes, or until puffy and raised.
7. Remove the puddings from the oven and serve.

4 comments:

Khas Lysha said...

nampak sedap dan menyelerakan... :)

unique1012 said...

Khas Lysha,
Memang sedap!! cubala.. ;)

tulip said...

aku rasa tesco kat malaysia ni tak jual la yg instant punya. aku pegi tak jumpa2.

unique1012 said...

zeaty,
yela agaknya, takper ko try dulu buat yg ni ok, :)