~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Monday, February 23, 2009

Let's try more recipes!~

Semalam mama try buat new resepi lagi, wah! memang bersemangat & rajinla plak.. adala sebabnya.. Kan hari jumaat tu beli barang, adala beli plain yogurt.. pastu Sabtu baru ni sajala tengok2 yogurt tu balik, rupa2nya expired date dia 'use by 22nd Feb09', maksudnya semalamla.. Sabar jela kan, lain kali memang kena check betul2 dulu sblm beli..

Malam Sabtu tu berputarla dalam kepala ni nak buat apa ya dgn yogurt tu, hehe.. So semalam 2 resepi terus try, haha.. nak abiskan yogurt punya pasal.. Yela kan, sayangla kalau buang.. Then Mama try buat Yogurt Tart & Simple Cheese Cake .. Dua2 resepi ni mama tengok kat Myresepi.com..


Alhamdulillah, kedua2nya menjadi.. Yogurt tart tu semalam malam lagi dah tinggal separuh.. dapat dalam 14 biji... 12 kecil, 2 besar.. Rupanya tak cantik sbb kulitnya susah betul nak dibentuk, hehe.. Tp rasanya memang best, crunchy & lembut!! Babah & Ibrahim pun suka!! Tak sempat nak tunggu sejuk, dah kena pow! hehe


Yang cheese cakenya, memang senang betul nak buat!! main blend je semua bahan pastu bakar.. tp mama pandai2 plak tambah basenya dgn biskut coklat digestive & lapis dgn strawberry jem kat atas basenya.. lepas bakar & sejuk, mama simpan dulu semalaman dalam fridge sebelum makan.. tadi malam potongla.. alamak, basenya tak kukuh sgt, berderai gakla skit, hehe.. tp cake nya memang amat sedap!! Lemak, masam & manis, semua cukupla.. rasa puas ati, tp still byk yg perlu diimprove, hehe.. Babah & Ibrahim amatla sukanya pd cake ini!!

Alhamdulillah, rasa lebih bersemangat nak mencuba lagi resepi!! insyaAllah, kalau diberi kekuatan..

6 comments:

tunfrida said...

eii...seronoknya!
tahniah lagi sebab tak jemu mencuba macam2 resepi.

tak segan nak ke rumah mertua lepas ni. tak yah beli pisang goreng tepi jalan....semua dah boleh bikin sendiri!

unique1012 said...

normi,
thanks! hehe insyaAllah, belum jemu lg, memang ada lg yg nak ditry, ko doakan ye..

hehe.. aku memang duk dgn mertua sblm ni, tp memang tak pernah bikin apa2, melainkan yg biasa2 aje..

hernie said...

jelesnyaaaaaa....

unique1012 said...

hernie,
ko pun bleh buat punya, insyaAllah... ;)

gee ryder said...

wpun simple cheesecake tu tp dh terliur dh ni...bukak bakery la nabilah sok hehe

unique1012 said...

kak gee,
tak susah pun nak buatnya kalau ada bahan..

hehehe.. kalau ada org nak sponsor bleh gak ;P