~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Sunday, February 22, 2009

Jom try buat kuih!~

Semalam petang mama try masak kuih Serimuka.. Memang dah lama nak try buat tp sbb beras pulut takde, so tunggula dulu sampai jumpa.. daun pandan ada babah beli dah lamala gak kat Chinese groceries kat town.. Jumaat baru ni, cam biasa kitaorg pergi keluar beli barang, carila skali beras pulut kat Manchester Super Store.. Nasib baik ada :) Alhamdulillah..


Resepi plak mama tengok kat fotopages mamaera.. Alhamdulillah menjadi & sedap!! Mama sungguh happy.. Babah & Ibrahim pun suka, tp yg paling suka mamala!! dah lama tak makan kuih ni.. Ni la first time mama try masak pulut, hehe.. byk keje gakla..

kul 3ptg mama basuh beras pulut & rendam dalam 1 jam, sepatutnya 2 jam tp tak sabar sangat, hehe.. pastu nak kena kukus dgn santan cair, kena betul2 masak.. pastu kena bancuh lapisan atasnya plak.. kukus semula bhgn bawah & atas.. dari ptg start sampaila ke malam, heehee.. Bila dah masak, kena tunggu sejuk dulu baru potong.. okla, adunan dapat 2 bekas plastik ware tuh..

Pasni masak apa plak?? Tunggguuu.. memang ada!!

9 comments:

tunfrida said...
This comment has been removed by the author.
Anis said...

Salam...

selamat berkenalan...tk sempat lg nk jumpa walaupun u all dh 5 bulan di sini...dapat link ni pun dari blog Intan/Che Mat.

wassalam
Kak Anis@crumpsall

tunfrida said...

tahniah Nabilah.

biasanya gini laa...duk MEsia, makan yang dijual diluar je...duk tempat orang dapat pula berdikari.

aku pun baru je bikin sepupu pulut serimuka ni minggu lepas tapi blum sempat nak tepek resepi. pulut sekaya.

DYLA said...

nabilah,
rajin tul buat2 kuih ni. rasenya byk bleh blaja ngan nabilah.

unique1012 said...

Kak Anis,
wsalam.. selamat berkenalanla jugak ye.. oo ok, insyaAllah.. nanti kalau jumpa kita bleh borak2 ye kak..

Normi,
hehe.. memang dulu aku beli je, tak teringin pun nak buat sendiri, kat sini terpaksala.. alhamdulillah, leh gak aku buat..
wah, kau memang rajin, cepat2la tepek kat blog lehla tau camna rupanya, hehe..

Dyla,
kat sini byk masa :)
saja nak try & juga teringin nak makan.. insyaAllah blehla kita sama2 blaja kan..

zulsa @ Ahmad Faizul Bakti said...

Salams...

Sememangnya saya tak boleh bayangkan kalau jumpa kuih Malaysia di Tanah Orang.

ehmm mesti rasa dia ada beza kerana suhu sekeliling yg berbeza.

unique1012 said...

Salam zulsa@ahmad faizul bakti..

alhamdulillah, byk je kuih malaysia kat sini lg2 kalau bulan ramadhan, siap ada yg berjual lg tuh..

rasanya memang sedap kalau menjadi, sbb bahan2 semua takde beza pun.. cuma cepat sejuk je, hehe..

gee ryder said...

wah jgn ingt duk manchester xle wat kueh serimuka ekk...xde alasan..mesti blk msia nti nabilah jd pengusaha kueh hehe

unique1012 said...

kak gee,
hehe.. baru nak mencuba, ahakss, belum ada talentla nak berbusiness, hehehe.. setakat skit2 ni blehla..