~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Saturday, May 30, 2009

Simple & yummy!~

Mama memang selalu buat dinner yg simple je, fish filet & mash potato yg memang menjadi kegemaran kitaorg ni.. tp kali ni mama teringin plak nak try buat sos mash potatonya, apa lagi, carila resepi kt my resepi.com.. jumpala satu resepi yg agak simple..


Alhamdulillah, memang best!! rasa mcm kfc punya pun ada, hehe.. so lepas ni blehla buat lg, insyaAllah.. makin selerala kitaorg makan, hehe.. kalau sesiapa yg nak try buat tu, blehla amik kt bawah ni ye :)

Sos kentang putar
oleh: daunpandan@myresipi.com
Macam kat KFC.

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam
Cara-cara
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.
Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.
Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat
(kicap utk bagi warna).
Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
Masaklah ikut pekat mana yg disukai.

NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

4 comments:

gee ryder said...

walawey,,sdp ni...leh try..

kfc pnye dia guna myk aym grg tu

unique1012 said...

kak gee,
oo yeke kfc guna minyak ayam goreng dia, hehe..

ye kak, blehla kalau nak try :)

mummYaeesh said...

mashed potato pun tak pernah wat mcmana nak wat sosnye..woohoo!

unique1012 said...

mummYaeesh,
mash potato senang je, rebus kentang sampai lembut, pastu lenyek2kan campur butter & garam skit, takpun beli je yg instant, hehehe.. pastu barula bleh buat sosnya, ahaks..