~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Thursday, October 30, 2008

Let's try new recipes

Semenjak duk Manchester ni, memang byk belajar memasak, segala rempah yg tak pernah masak dulu pun semua dah try kat sini, hehe.. mana taknya kat Malaysia dapur berasap time weekend je, itupun yg simple2 je, hehe.. Kat sini nak tak nak kena masakla, kalau tak mati kelaparanla 3 beranak ni..

Dalam sebulan ni je dah try buat puding karamel, kek coklat, kek pisang & kek pear, semuanya kukus je, sbb tak reti lagi nak bakar dalam oven.. Pengukus plak jenis yg elektrik, beli dgn member kat sini yg nak balik Malaysia, so dapat beli murah...


Oven ni plak, tak tau guna sebenarnya, ada gakla google nak tau camna nak guna, tp kebanyakannya cakap tak bagus guna, sabar jelakan, so satu malam tu teringin gak nak tau camna oven ni operate, apalagi panggil hubby turun tolong teman hehe, nasib baik ibrahim dah tdo.. apa yg kitaorg buat?? main try je cucuh api, alhamdulillah menyala gak apinya.

Pastu tryla buat biskut cornflakes, hehe adala rasa tapi agaknya terlebih butter, jadi kembang cam pie, bedal jela, nasib baik buat sikit je.. Ibrahim suka betul dapat makan kek & biskut ni, tak nak berhenti sampai bekas kosong, sabar jela anakku ini.. Tak sampai seminggu dah abis!! Gemukla dia nanti! hehe

Tadi baru try masak ayam madu, tp tak bakar, goreng je, hehe nasib baik jadi! Sbb apa tak nak bakar, oven ni kalau nak grill kena buka, bahaya plak kalau Ibrahim tengok mesti nak pegang punya..

Resepi semua amik kat internet je, tp yg jenuhnya nak kena tulis sbb takde printerla nak print resepi, hehe.. Memula buat Kek Coklat, jumpa resepi yg agak remeh gakla - bahan2nya pun banyak & nak kena masak kat periuk dulu, pastu jumpa resepi lain utk buat Kek Pisang, amat mudah dan simple, pastu guna resepi ni gak buat kak Pear tu, pasni nak try buat kek lainla plak, hehe..

Banyak gak resepi yg dah diusha di internet tu, insyaAllah ada bahan & kelapangan akan kucuba juga.. tungguuuuu..

6 comments:

tulip said...

nabilah lepas ni bole la buat bisness kek kat sana. email ko apa?

idaF said...

waa.. kagum la

gee ryder said...

pandainye wat kek..k.g teringin gak nk try wat kek sndiri tp xde oven n xde masa hehe..

unique1012 said...

Zeaty,
insyaAllah.. hehe kalau ada yg berminat nak suh buat, tp kat sini semua org terer2 memasak.. email aku unique1012@gmail.com

Idaf,
hehe biasa2 jela.. baru nak blaja2

Kak G,
thanks.. ni pun baru nak mentry, kat kl dulu ada oven gak, tp tak pernah nak buat, beli je hehe..
ni ada byk masa, bolehla buat skit2, nak beli mahalla plakkan..

aFkaR'z said...

bestnya dapat masak...

kalo ada masa, memang syok explore dapor nii kan...

**minat gak explore resepi tapi tak cukup masa dan banyak gangguan...!

unique1012 said...

afkar'z
hehe, kat Malaysia memang semuanya tak sempat, lagi2 byk choice yg tunjuk2 tu ;)