~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Friday, August 7, 2009

Jom ke Liverpool!~

Hari Selasa 7/7/09, pagi2 lagi kami dah sarapan & bertolak keluar ke Liverpool.. perjalanan lebih kurang 1 jam dari Manchester.. Liverpool mmg bandar yg cantik!! sampai2 je kami parking di Qpark terletak di Liverpool One Shopping Centre.. turun bawah ke tkt 1 ternampak Liverpool F.C superstore, masukla kitaorg, beli sourvenir skit.. ingatkan nak buatkan jersy utk Ibrahim, tp sbb org yg print tu ckp takde huruf I, tak jadila!! sabarjelakan, mcm manala takde huruf I, amatla pelik!!


Lepas tu kitaorg keluar jalan2 lg kt bhgn bawah plak, singgah toilet kejap, toiletnya yg canggih kena masuk duit 20p kt tempat masuk mcm nak masuk LRT tu, hehe.. pastu, kitaorg duk rehat jap bersarapan sandwich yg dibeli babah dikedai berhampiran..


Then kitaorg berjalan lg ke arah Albert Dock, takla jauh pun, dalam 5 minit gakla.. on the way tu nampakla ada bot kuning tu tengah jln masuk dari jln raya pastu terus masuk air, wah rasa pelik! hehe.. dlm tu byk budak2 maybe rombongan kot..


pastu kitaorg jln lg ingat nak naik bustour sightseeing pusing satu liverpool.. alhamdulillah, hari tu cuaca tak panas, kira bestla kalau duk bhgn atas.. tak ramai pun yg naik.. conquer lg kitaorg, hehe..


Ibrahim plak, mula2 agak takut juga sbb bergerak2 kan, pastu ok & seronok!! nasib baik ibrahim duduk je diam2, hehe.. bus tu pusing 1 town of liverfool, dptla kami tengok bangunan2 yg unik kt Liverpool ni, nak namakan satu2 punyala byk, diantaranya Royal Liver Building, Liverpool Museum, Uni of Liverpool, Liverpool Town Hall, Liverpool Radio City Tower, Liverpool Cathedral, China Town & mcm2 lagila.. Tour guide yg bercakap dlm bus tu pun kami tak pay attention sgt, mana taknya busy amik gambar, hehe..


Ibrahim siap makan biskut lg waktu tengah tour tu, hehe.. tak dpt nak pergi semua tempat dpt tengok dari atas bus je pun jadila kan.. kalau tak, mau satu hari pun tak cukup!! hehe..


Dah abis satu pusingan, kitaorg pun turun.. jln2 dalam Albert Dock plak.. masuk souvenir shop, dpt belikan Ibrahim fishing game yg kecik pastu adala beberapa souvenir lain utk kenangan..


lepas tu kami mencari tempat makan.. dlm restaurant tu, Ibrahim pun dah start main mainan yg dibeli, punyala suka, tp tak lama, lepas tu Ibrahim mengamuk!! letih sgtla agaknya, ditambah lg dgn tak tdonya, menangis2, siap muntah2 lg, agaknya mabuk kot naik bus tu.. last2 babah bawa Ibrahim pusing2 kt luar restaurant tu sementara kitaorg abis makan, pastu kitaorg pun berjln balik ke parking & pulang ke Manchester.. on the way balik ibrahim selamat sudah tdo! memang penatla tu..

Petang tu, jiran lama masa di TPG dtg rumah, Cik Munirah baru sampai dari Malaysia ke Conventry nak tengok convo anaknya Imran yg baru abis bachelor degree, dtg melawat kami di Manchester.. lama betul tak jumpa akhirnya jumpa kt sini, punyala jauh kan, tp mama terlupa nak amik gambar! sabarjela, asik borak je, tak teringat plak, hehe..

4 comments:

mama idzareef said...

kalau ibrahim dapat buat jersi liverpool tu jelesnyaaa.... hehe..eve ni peminat tegar liverpool tau..hehe..

unique1012 said...

mama idzareef,
tak dptla eve nak jeles, sbb Ibrahim tak buat pun, hehe.. oo peminat tegar tu, dasyatla eve ni, :)

tulip said...

oo..aku ingat lg acik munirah tu.
gi liverpool jumpa jaja tak?

unique1012 said...

zeaty,
tak sempat nak jumpa jaja.. insyaAllah maybe next time kalau ada rezeki lebih.. lgpun ptg tu cik nirah dah nak dtg..