~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Friday, September 11, 2009

Jom buat Tart Nenas!~

Kelmarin petang mama try buat tart nenas! bukan utk raya pun, saja nak cuba2, hehehe.. mama beli jem nenas dari tesco, nasib baik ada, puasla menelek!! hehe.. satu adunan dapat dalam 23 biji je, tak guna acuan pun, bentukkan je dgn tangan, mama tak mahir nak buat comel2 & hias dgn biji cengkih..

pastu bakar dalam 150'c(dlm resepi tak cakap, agak2 je) selama 30 minit.. memang besar jadinya!!!.. tp alhamdulillah.. rasanya enak!!! gebu & melt in your mouth, hehe..


Semalam pagi buat lagi, ingatkan nak buat kecik2la skit, tp tak bleh gak, sama je saiznya, hehehe.. babah & mama memang suka biskut ni, tp yg lagi surprise Ibrahim yg tak suka buah tu pun suka!!! maybe sbb dah jadi biskut :D

Dapatla bawa ke rumah Kak Siti, jiran dekat kami ni, mereka jemput kami iftar semalam.. makan nasi briyani, ayam masak merah, kari kambing, acar, pai peach, memang lazat!!! ehehe.. sorryla picture terlupa nak amik :)

Resepi Tart Nenas
junjs11@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 balang kecik )
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
150gm butter
20gm tepung kastad
jem nenas secukupnya

Cara-cara
1.masuk semua bahan kecuali jem ke dalam mangkuk n gaul hingga jadi doh.
2.buat bentuk disukai, isi jem n bakar 30min.

4 comments:

gee ryder said...

aduh malunye ngn org manchester, sbb org klg yg lg beria nk raya ni pun xde usaha nk buat kuih raya hehe..

unique1012 said...

ala kak, tak buat beria pun, saja nak test skills, hehehe..

ninie's corner said...

rajin nyer Nabila wat tart..... gebu2 tart nyer....

unique1012 said...

kak ninie,
angin rajin tetiba melanda, first time buat ni, tak sangka plak jadi, hehe.. alhamdulillah, tak membazir :)