~~@My LiTtLe WoRLd@~~

Sunday, September 5, 2010

Check up Update Part 11!~

Alhamdulillah, hari ni dah 2 tahun kami hidup merantau di bumi Manchester ni.. ermm susah senang dilalui bersama family tercinta.. moga diberkati Allah :)

So mama nak sambung balik cerita pasal check up kat sini..

16/8/2010, Monday - 9.00a.m - Ward J5, Hemotologist NMGH
Alhamdulillah, blood count stabil, naik skit dari masa dpt keluar ward haritu..

23/8/2010, Monday - 9.00a.m - Ward J5, Hemotologist NMGH
Alhamdulillah, blood count naik lagi, then doktor reducekan dose ubat tambah darah mama..

24/8/2010, Tuesday - 8.45a.m - Scan baby & see Gynecologist
berat baby naik skit je dari yg lepas 2.3kg.. then air dalam rahim plak low, so doctor nak monitor baby everyday (CTG), takut apa2 jadi kat baby, sebelum balik pun kena buat juga haritu..

25/8/2010, 26/8/2010 - 9.00am Antenatal clinic
CTG baby ok untuk ke tiga2 hari tersebut, alhamdulillah, baby active..

27/8/2010, Friday- 11.00am - CTG baby dulu sebelum scan utk dopler study - 12.00pm
Air dalam rahim makin low, then mama kena dtg CTG weekend juga.. so sbb weekend clinic tutup, kena dtg ward block C.. Alhamdulillah sempat habis sebelum kul 1.00pm, sempat babah gi solat Jumaat..

28/8/2010, Saturday - 10.00am Ward C3 Antenatal - CTG baby
29/8/2010, Sunday - 10.00am Ward C3 Antenatal - CTG baby
30/8/2010, Monday (Bank Holiday) - 10.00am Ward 3C Antenatal - CTG baby
Alhamdulillah, baby active je masa CTG ketiga2 tu, so takla mama risau :)

Depan Ward C, bangunan baru.. sempat lagi Ibrahim main2 kat depan ni sementara tunggu mama habis..

Ibrahim pun kena chickenpox juga dari 20/8/2010 dulu, tp tak teruk pun!! so taklehla dtg hospital, jadi babah & Ibrahim just hantar mama je, sementara tunggu Wan & Atuk sampai sini last week.. tp Ibrahim dah baik dah sekarang, alhamdulillah..

31/8/2010, Tuesday - 12.00pm - Scan (dopler study) & see Gynecologist
Alhamdulillah, masa scan, air dalam rahim normal balik.. tp masa jumpa gyne, dia advice utk induce sbb still ada risiko.. ermm punyala dia tengok slot ward, penuh minggu ni, then akhirnya, mama kena dtg for induce Isnin ni.. tp before that kena CTG baby selang sehari, Thursday di clinic & Saturday di Ward C..

2/9/2010, Thursday, 9.30am - CTG Antenatal Clinic
4/9/2010, Saturday, 10.00am - CTG baby - Ward C3 Antenatal
Alhamdulillah, CTG baby ok & makin active!!

6/9/2010, Monday, 7.30am - call the delivery suite utk confirm ada bilik dulu sebelum dtg for induce procedure.. harap2 semuanya berjalan lancar!! doakanla mama boleh beranak normal ye!! insyaAllah..

So dikesempatan ni kami sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir & Batin kepada semua umat Islam yang menyambut hari kemenangan ini.. semoga Ramadhan & Syawal tahun ni amat bermakna kepada kita semua!! :)

6 comments:

aida said...

eh pasal apa kena induce? sebab dah over due ker

DYLA said...

oo nabilah, dah nak bersalin yer.. semoga selamat & dipermudahkan urusan... insyaAllah.

Selamat Hari Raya juga buat nabilah sefamili di sana. Maaf zahir batin.

tulip said...

semoga dipermudahkan... dan selamat hr raya...

ninie's corner said...

detail nya check-up kt sana... tp bagus la tuk perkembangan baby..
Selamat Hari Raya & maaf zahir batin tuk Nabila juga...:)

Ija said...

nabilah,

dah bersalin ke? :) hopefully all goes well. congrates on your newborn

unique1012 said...

Kak Aida,
lum due lagi, tp doktor advice induce sbb more risk nak tunggu until due date sbb 1st baby saya ceaser & adala sbb2 lain yg berkaitan dgn baby gak..

Dalila,
insyaAllah, thanks & doakan ye, lum bersalin lagi ni :) Ok Dyla samala kita ye, 0-0 :)

Zeaty,
insyaAllah, thanks Zeaty! & doakan ye, bestla raya tahun ni ada Najla :)

Kak Ninie,
a'ah, memang detail & lain sgt dari Malaysia.. selamat beraya utk akak juga..

Kak Ija,
lum bersalin lagi hari ni, insyaAllah kak, doakan ye..